Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Peugeot 508 RXH 2.0 BlueHDI – Bez baterií se jezdí líp

Ondřej Chamilla
Diskuze (68)
V našem dřívějším testu vozu Peugeot 508 RXH se mezi minusy objevila absence jiného než hybridního pohonu. Po faceliftu to již neplatí, přijíždí vůz s motorem 2.0 BlueHDI.

Když se Peugeot 508 RXH před nějakými třemi lety objevil, jednalo se o jednoho z prvních zástupců zvýšených oplastovaných kombi střední třídy. Volkswagen Passat Alltrack či Citroën C5 Crosstourer a další přišly až poté. Vůz byl zajímavý hlavně svým převratným diesel-elektrickým hybridním pohonem, který naftu a elektromotor kombinoval vůbec poprvé, přičemž čistá elektrická síla putovala na zadní kola a dělala tak z vozu čtyřkolku.

Jenže automobil v reálném světě nefungoval zcela podle představ. Elektromotor vylepšil spotřebu ve městě, jinde však byl přes 1900 kg těžký vůz podobně žíznivý, jako běžné turbodiesely ve třídě. Dynamika se rovněž nedala označit za oslnivou a spojení obou motorů s robotizovanou převodovkou nebylo harmonické.

Není tedy divu, že po loňském faceliftu se v nabídce objevila ještě druhá varianta modelu RXH, a to klasický dvoulitrový turbodiesel se šestistupňovou automatickou převodovkou Aisin. Vůz oproti původnímu hybridnímu RXH, které zůstává v nabídce, o pár věcí přišel - konkrétně o pohon zadních kol a také baterie omezující objem zavazadlového prostoru a zvyšující pohotovostní hmotnost vozu. Máme zde tedy klasický Peugeot 508 SW s předním pohonem, avšak v kabátku RXH se zvýšenou světlou výškou.

peugeot testy strednitrida peugeot testy strednitrida  

Modernizace se zaměřila zejména na přední část, přičemž nejvýraznější změnou je jiná maska chladiče a nové světlomety, které místo bixenonových výbojek dostaly skvěle svítící diody, přičemž charakteristické denní svícení ve spodních rozích nárazníku zůstalo. Boční a zadní část vozu je v podstatě stejná, tam byli designéři zřejmě spokojeni.

My jsme zase byli spokojeni v interiéru, tedy až na jednu věc. Palubní deska je kvalitně sestavená, poměrně přehledná a po pár dnech si zvyknete i na to, že startovat musíte levou rukou, protože tlačítko se nachází poblíž dveří. Líbila se nám také sedadla, která považujeme za velmi pohodlná. Přesto si Francouzi neodpustili dva přešlapy: ve voze chybí více odkládacích míst na středovém tunelu (třeba na mobil), důležitější nám však přijde spíše další výtka. Tlačítka pro ovládání standardního head-up displeje, kontroly trakce a systému Start/Stop jsou ukryta v malém kastlíku u řidičova levého kolena. To se nebude líbit zejména řidičům, kteří častěji deaktivují systém vypínání motoru, případně těm co v zimě ocení jízdu bez zbytečného přidušování motoru elektronikou kontroly trakce. Druhá skupina si však ve výsledku stejně nepomůže, protože trakční systém se sám automaticky zapne již ve zhruba 25 km/h, což považujeme za velmi málo.

Peugeot 508 RXH vs. konkurenti s předním pohonem a automatem- srovnání základních technických údajů
Model Peugeot 508 RXH Citroën C5 Crosstourer Opel Insignia Country Tourer
Motor 2.0 BlueHDI EAT6 2.0 HDI AUT6 2.0 CDTI AUT6
Parametry motoru [kW/N.m] 133/400 120/340 120/350
Max. rychlost [km/h] 220 208 210
Zrychlení 0-100 km/h [s] 8,9 10,2 10,1
Komb. spotřeba [l/100 km] 4,6 6,2 5,4
Délka [mm] 4828 4829 4920
Šířka [mm] 1864 1860 1856
Výška [mm] 1521 1491 1526
Rozvor [mm] 2817 2815 2737
Zavazadlový prostor [l] 550/1589 505/1462 500/1530
Poháněná kola Přední Přední Přední
Cena [Kč] 833.000 769.900 822.900

Vpředu se sedí výtečně, co však cestující na zadních sedadlech? Pro běžné rodinné použití je tam prostoru dostatek, problém by mohl nastat pouze v případě, kdy je řidič vyšší postavy a chce za sebe posadit podobně stavěného dospělého. Pak není před koleny místa nazbyt, někteří konkurenti jsou na tom lépe. Co se týče zavazadelníku, hybridní RXH si musí vystačit s 423 litry objemu, zatímco varianta bez akumulátorů nabízí důstojnějších 550 l, navíc dobře využitelných. Jenom pozor při plném naložení, užitečné zatížení vozu není zrovna velkorysé.

Varianta bez hybridního pohonu je navíc zajímavá i z hlediska financí, stojí totiž 833.000 oproti 957.600 Kč bateriové verze. Cena to ani tak není zrovna nízká, je však třeba si uvědomit, že již dostáváte náležitě vybavený automobil s navigací a mnoha komfortními i bezpečnostními prvky.

peugeot testy strednitrida peugeot testy strednitrida  

Motor a převodovka – Systém Porsche

K pohonu zkoušené varianty RXH slouží inovovaný dvoulitrový turbodiesel BlueHDI splňující přísnou emisní normu Euro 6, který má výkon 133 kW a točivý moment 400 N.m. Spojený je s automatickou převodovkou EAT6 původem od firmy Aisin, která sází na klasický hydrodynamický měnič točivého momentu.

Má se jednat o převodovku zaměřenou na nízkou spotřebu, s čímž souvisí její naladění. Automat často uzamyká měnič, aby zvýšil efektivitu motoru, dělá to však poměrně neomaleně. Řazení je zejména v městském provozu často cukavé. Že to nebyl jenom můj subjektivní dojem, dokládá i telefonát jednoho z kolegů, který v tu dobu jezdil běžnou 508 se stejným motorem a ptal se, jestli se jedná o dobrou robotizovanou převodovku, nebo špatný automat.

Z toho také vyplývá, že ono cukání není tak hrozné, jak jsme byli zvyklí u hybridního RXH, od klasického automatu bychom však čekali lepší kulturu řazení. Zejména když mnozí jiní výrobci dokazují, že se dají tyto převodovky naladit tak, aby řadily hladce a zároveň brzy zamykaly měnič. A ještě jedna perlička – při pátrání po původu a konkrétním typu převodovky jsme v návodu k vozu objevili zmínku, že jde o řazení „systém Porsche“, ať už to znamená cokoliv...

Na druhou stranu, pokud rádi jezdíte spíše svižně, nejedná se o špatný automat. Není váhavý při rozjezdech, umí okamžitě poslat sílu na kola, což se hodí v městském provozu, rychle reaguje na povely při řazení tlačítky pod volantem a změna rychlostí probíhá bryskně. Zpřevodování zejména nižších stupňů je trochu delší, často tak po městě jezdíte na dvojku a trojku ve vyšších otáčkách, mimo město se ale odstupňování jeví ideálně i vzhledem k slušnému zátahu motoru z nízkých otáček.

peugeot testy strednitrida peugeot testy strednitrida  

A konečně se dostáváme k motoru, který patří k tomu lepšímu mezi dvoulitrovými turbodiesely. Má poměrně silný zátah, kultivovaný běh, nadšeně se vytáčí, má rychlé reakce, neposílá do kabiny příliš mnoho vibrací a funguje výtečně zejména mimo město a na dálnici. Není to sice žádný sprinter, cestuje se s ním ale velmi příjemně, když na delších výletech nabízí nejenom tichost, ale také příjemné pružné zrychlení.

Spotřeba má ke skvělým tabulkovým hodnotám podobně daleko jako Česká republika k vlastnímu moři, vzhledem k velikosti vozu a automatické převodovce však není odběr paliva přehnaný. My po Praze jezdili za 8,5 l na 100 km, což v zimním období není zlé. Na dálnici čekejte spotřebu okolo 6,3 l na 100 km, zatímco když na okresce se dostanete i k pěti litrům. Celkově jsme v testu při zkoušení různých jízdních režimů jezdili za solidních osm litrů na 100 km.

Stvořený pro dlouhé cesty

Vydejte se s Peugeotem 508 RXH na delší cestu a budete nadmíru spokojeni. Vůz je tichý, má pohodlná sedadla, příjemný motor a stabilní podvozek, takže polykání kilometrů mu jde skvěle. Chtějte však po tomto autě něco více, a rázem ztrácí půdu pod nohama.

Podobně jako model před faceliftem je i tento stroj při jízdě prkenný. Nemá rád nerovnosti, od kol se na nich ozývají rázy a auto se rozhodně nedá považovat za pohodlné, což byste od zvýšeného kombi střední třídy právem čekali. Jízda po městě tedy není kdovíjak příjemná - podvozek do nerovností spíše naráží, než aby je tlumil. Francouzskou plavnost hledejte u sesterského Citroënu C5, ale ne zde.

Možná byste čekali, že s tímto tvrdším naladěním bude automobil vynikat alespoň v zatáčkách, ale chyba lávky. Tohle není sportovní vůz a jeho ne zrovna citlivé ovládací prvky tomu odpovídají. Pokud chcete jezdit svižně, Peugeot s tím problém nemá, kontrola pohybů karoserie je na slušné úrovni a určitě vám nepřijde, že auto přestane fungovat a nepojede tam, kam chcete. Naladění podvozku však ukazuje netečnost v zatáčkách.

Přední a zadní náprava nefunguje v přílišné harmonii a ve výsledku vám tedy přijde, že zatímco přední kola udávají směr, záď se jenom bezvládně veze. A to se dnes nenosí ani v konzervativní střední třídě, kde většina vozů v zatáčce pracuje jako celek a cítíte, jak kinematika zadní nápravy pomáhá nasměrovat automobil do oblouku.

peugeot testy strednitrida peugeot testy strednitrida  

Testovací 508 RXH jsme vzali také na sníh a je třeba říci, že tam sice zvýšený podvozek oceníte, příliš horlivá elektronika a ono již několikrát zmiňované nastavení podvozku na radosti nepřidají. Pokud tedy budete používat tento vůz hlavně na delší dálniční přesuny, můžeme jej doporučit, v takových případech se chová hezky, jinde ale není příliš talentovaný.

Závěr

Nový turbodiesel udělal z 508 RXH atraktivnější stroj, a to i navzdory skutečnosti, že není dostupný s pohonem všech kol. Jedná se totiž o jednotku, vůči které nemáme zásadní připomínky. Spojení se standardním šestirychlostním automatem však není vždy harmonické a těžko se s vozem jezdí plynule, bez cukání. Na druhou stranu je to rychlá převodovka a na dálnici, kam se celý automobil hodí nejvíce, vás nikterak neirituje.

Výhodou nové verze je, že s sebou přináší finanční úsporu, osobně bychom si tak RXH pořídili raději s tímto běžným pohonem, než jako hybrid. Automobil skvěle funguje na delších cestách, přidat by však mohl v městském provozu i na okreskách.

Video se připravuje ...
Nejlevnější verze modelu 529.000 Kč (Sedan Access 1.6 VTi/88 kW)
Základ s testovaným motorem 770.000 Kč (Sedan Allure 2.0 BlueHDI/133 kW)
Testovaný vůz s výbavou 930.000 Kč (RXH 2.0 BlueHDI EAT6/133 kW)

Plusy

  • Pohodlní na delších cestách
  • Příjemný kultivovaný motor
  • Kvalitně provedený interiér
  • Bohatá standardní výbava

Minusy

  • Trhavé řazení převodovky
  • Tvrdší pérování
  • Tlačítka v kastlíku vlevo

Foto: Petr Homolka

Ondřej Chamilla
Diskuze (68)
Peugeot 508 RXH 2.0 BlueHDI
Cena základní sestavy 770 000 Kč
Výbava základní sestavy Šest airbagů, elektrická parkovací brzda, litá 18” kola, tempomat, parkovací čidla vpředu a vzadu + měření volného místa k zaparkování, diody denního svícení, zadní svítilny tvořené diodami, vnitřní osvětlení vozu diodami, vnější zrcátka elektricky sklopná, vyhřívaná a s osvětlením nástupního prostoru, snímač intenzity světla a deště + elektrické ovládání bočních oken, palubní počítač (informace v matici sdruženého přístroje), navigační systém + bluetooth + streaming audio bluetooth + barevný head-up displej a další. Kč
Cena testované sestavy 930 000 Kč
Výbava testované sestavy Diodové světlomety (+33.000,-), bezklíčový přístup a startování (+14.000,-), metalická barva (+14.000,-), paket Alcantara (+36.000,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1997
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 133 / 3750
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 2000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 220
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.9
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.2 / 42 / 4.6
Emise CO2: 119
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 550 / 1598
Objem nádrže (l): 72
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1790 / 450
Rozměr pneu: 245/45 R 18
Peugeot 508 RXH 2.0 BlueHDI
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4823
b) šířka (mm): 1864
c) výška (mm): 1525
d) rozvor (mm): 2815
e) rozchod vpředu (mm): 1592
f) rozchod vzadu (mm): 1564
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1040
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 590 / 920
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 935
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960
k) šířka vpředu (mm): 1540
l) šířka vzadu (mm): 1495
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 685
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - Ji/Ri
1. 3. 2015 11:04
Re: Spotřeba
S tím souhlas, je třeba prubnout všecko. Nicméně nemůže se to pak projevit jako to špatné na autě. A nejedno auto z tvé klávesnice si to pěkně slízlo za vyšší spotřebu a objeví se to v minusech. To je špatně. Dynamické testy ok, ale někdy ti uniká smysl vozu jako takového - např. z krabice se dělá dálniční expres a td. O to jde.
Avatar - Ozzman
1. 3. 2015 10:21
Re: Fešák
Ahoj, to by bylo fajn :-) Díky :-)
Avatar - Auto CZ
1. 3. 2015 09:38
Re: Ktori konkurenti to maju väcsie?
Vo fabii si vedla seba nesadne ani pes a mačka, nie to este svokra v kozuchu. Pytal som sa iba do vetra, co tym chcel basnik povedat, ze na zadnych sedadlach rxh je malo miesta, ako to proletarsky nacrtol barovy novinar Chamilla...
1. 3. 2015 09:29
Re: jasně, že
:yes: Tohle auto se mi hodně líbí. Proto, když přišlo na trh jsem si ho prolezl - a musím říci, že co se "pocitu" uvnitř týče - sedlo mi. No a pak přišlo "studium" pohonu a trakce - a tohle je věc, kterou souzi při umisťování "čtyřkolky" - bud zapomněli nebo hrubě podcenili v budoucím vývoji trhu. prostě by to museli překutat a co si budeme - to je finančně příliš náročné..
Avatar - rohYpnol
28. 2. 2015 17:49
Re: Spotřeba
ale no tak. Když v testu máte vyzkoušet všechny jízdní režimy, tak byste měli projet i "eko"režim, čímž přirozeně vyrovnáte výkyv při dynamickém měření.

Ve Vídni jsem se Superbem 2.0 TDI jezdili ... ehm vlastně úplně podle předpisů, že ... a ve výsledku nebyla spotřeba nad 8/100... :-!