Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Renault Mégane GT 220 – RenaultSport kombi

Diskuze (251)
Renault Mégane GT vypadá téměř stejně jako před modernizací. Dočkal se ale náležité péče divize RenaultSport, která nepřidala jenom 30 kilowattů navíc.

Písmena GT nejsou u Renaultu žádnou novinkou. Obsah této zkratky se ale v průběhu let vyvíjí – začalo to Lagunou GT, která ke komfortu přidala ovladatelnost podpořenou přiřizováním zadních kol. Pokračováním byl původní Mégane GT, s nadprůměrně silnými motory a sportovním podvozkem. Teď přichází nový, ještě silnější Mégane GT.

Nic nebrání tomu, aby Renault zkusil prodávat toto kombi jako RS – jenže zůstal věrný původnímu jménu. Přitom pryč jsou dřívější agregáty 2.0 dCi/118 kW a 2.0 TCe/132 kW. Pod kapotou pracuje přeplňovaný dvoulitr z dílen RenaultSport, který je vyladěný na 162 kW. Do opravdového RS mu chybí 33 kW, rozdíl ale bez přímého srovnání jen tak neodhalíte.

renault testy nizsistredni renault testy nizsistredni  

Vedle toho má verze GT bodykit odvozený od paketu GT Line (dostupný pro běžné motory s výbavou Dynamique), hlavní podstatou úpravy je specifický design nárazníků. Ostatní modifikace se od GT Line liší – Mégane GT má o palec větší, 18” litá kola a ještě o něco tvrdší podvozek. Pneumatiky, brzdový válec a kotouče i některé díly šasi pocházejí přímo z Méganu RS. Na druhou stranu GT postrádá přední zavěšení PerfoHub s oddělenou těhlicí, nemůže mít samosvorný diferenciál a nelze u něj zcela vypnout ESP.

Co čeká uvnitř? Perfektní volant z Méganu RS, jenom ochuzený o prošití ve středové poloze. Stejný původ mají také pohodlná sedadla s opravdovým bočním vedením, kovové pedály nebo detaily jako analogový rychloměr a dekor s karbonovou texturou před spolujezdcem. Mezi těch nemnoho rozdílů patří logo GT na opěrkách předních sedadel nebo kovová řadicí páka, která paradoxně vypadá lépe než kožená v RS a díky kulatému tvaru se dobře drží.

renault testy nizsistredni renault testy nizsistredni  

Motor jak víno

Kdo jezdil s Méganem RS, nemusí se ani dívat pod kapotu, aby v motoru odhalil geny RenaultSportu. Dvoulitr se projevuje klidně, v jeho zvuku je ale ukrytá síla. Samotný výkon i označení TCe jsou jasnými důkazy použití turbodmychadla, chování motoru má ale hodně blízko k atmosférickým jednotkám – navzdory vysokému tlaku přeplňování. RenaultSport zvládl regulaci twin-scroll turbodmychadla na výbornou - motoru nechybí síla v nízkých otáčkách, zároveň se ale dokáže pochlubit přitažlivou gradací výkonu a řidiče netrápí prodlevami po sešlápnutí pedálu plynu. Právě naopak: málokterý motor reaguje tak pohotově...

Vynikajícímu agregátu sekunduje neméně dobrá převodovka. Například Mazda sice umí ještě lepší, ty ostatní v předokolkách ale Renault hravě strčí do kapsy. Řazení je přesné, dráhy v kulise patřičně krátké a pohyb v ní naprosto přirozený. Přidejte tuhou spojku s poctivou zpětnou vazbou a krátkým záběrem v horní polovině dráhy pedálu – takhle má fungovat automobil, se kterým se jezdí rychle!

Celé toto představení podporuje zvuková kulisa. Žádné přídavné efekty, v Renaultu je slyšet poctivá mechanika – to, jak motor saje vzduch a spaluje benzin, jak výfukové plyny procházejí zadním tlumičem výfuku a dokonce jak se točí ozubená kolečka v převodovce. Intenzita všech zvuků je naladěná s takovou precizností, až to překvapí – žádný z nich neobtěžuje a přitom dává jasně najevo aktuální provozní stav stroje.

renault testy nizsistredni renault testy nizsistredni  

Dokonalý podvozek, řízení s výhradou

Z pohledu řidiče je jedinou slabinou řízení. Je přesné a dostatečně ostré, ale okolo středové polohy má vůli, i když ne tak velkou jako běžné Renaulty. Nicméně dost výraznou na to, aby znepříjemnila rychlé průjezdy táhlých zatáček. Vynikne to zvlášť v kontrastu se špičkově naladěným podvozkem, který dodává řízení náznak zpětné vazby a nechává automobil harmonicky kopírovat povrch silnice. Náklony karoserie jsou mírné a plynulé, Mégane GT vykružuje zatáčky bez náznaku nervozity nebo odskakování. Všechny komponenty podvozku jsou totiž pořádně tuhé, ale ne tvrdé jako kámen. Silentbloky, tlumiče a pružiny pracují pro řidiče, i když by pasažéři na zadních sedadlech často nesouhlasili.

Poctivý komfort tlumení hledejte u jiných specifikací Méganu. Tady jde o to vždycky udržet kola v kontaktu s povrchem silnice a to se daří na 100 %. Obdivuhodný je způsob, jakým se Renaultu podařilo přetavit delší rozvor karoserie Grandtour ve výhodu – automobil je stabilní a větší vzdálenost mezi nápravami přesně vyvažuje hmotnější záď kombi. A když už se opravdu blíží krizová situace, zasáhne stabilizační systém... byť poněkud nevybíravým způsobem, jak bývá u Renaultů zvykem. Na rozdíl od Méganu RS nejde ESP zcela vypnout, respektive elektronika se po překročení 50 km/h sama znovu aktivuje.

renault testy nizsistredni renault testy nizsistredni  

Závěr

Možná byste to od Renaultu nečekali, ale jeho kombi se znáčkem GT je zárukou opravdu kvalitního a zábavného svezení. Motor, převodovka i podvozek fungují na jedničku a nad pár drobnými chybkami lze s klidným svědomím mávnout rukou.

Mégane GT je bezkonkurenčně dobrý a také bezkonkurenčně dostupný. Cena 530.000 korun odpovídá o třídu menším hot hatchům, přitom Renault nešetřil na technice ani na výbavě. Výhodnost této nabídky ilustruje srovnání s pravým Méganem RS – kombi je po dorovnání výbavy téměř o 200.000 korun levnější. Jistě, má slabší motor, nejde mu vypnout ESP a používá jednodušší přední nápravu, přesto funguje tak skvěle, že i při stejné ceně by byl lákavou alternativou k třídveřovému hot hatchi. Takže není nad čím dlouze přemýšlet – neváhejte ani chvilku a kupujte! Dokud ho RenaultSport vyrábí...

renault testy nizsistredni renault testy nizsistredni  

První cena vozu 279.900 Kč (1.6/74 kW Authentique)
První cena vozu s testovanou motorizací 530.900 Kč (2.0 TCe/162 kW GT)
Základní cena testovaného vozu 530.900 Kč (2.0 TCe/162 kW GT)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 623.600 Kč (2.0 TCe/162 kW GT)

Plusy

  • Rychlé reakce motoru, příjemná gradace výkonu
  • Čitelný a stabilní podvozek, limity ovladatelnosti
  • Velmi přesné řazení a tužší spojka
  • Nová navigace R-Link s dotykovou obrazovkou
  • Vylepšené ovládání autorádia (velký ovladač hlasitosti a vypnutí/zapnutí)
  • Výrazně levnější než Mégane RS i než konkurenční kombi
  • Objem palivové nádrže

Minusy

  • Nepřesné řízení okolo středové polohy
  • ESP nelze zcela deaktivovat
  • Chybí rovné dno po sklopení zadních sedadel
  • Slabší kvalita zvuku u standardního audiosystému
  • Multifunkční ovladače skryté za volantem

Foto: Petr Homolka

Diskuze (251)
Renault Mégane Grandtour GT 220
Cena základní sestavy 530 900 Kč
Výbava základní sestavy Litá 18" kola, ESP, šest airbagů, elektrický posilovač řízení s proměnlivým účinkem, výškově a hloubkově nastavitelný volant, palubní počítač, tempomat, přední mlhovky, vnější zrcátka elektricky nastavitelná, sklopná a vyhřívaná, dvouzónová samočinná klimatizace s třemi režimy nastavení + dešťový a světelný senzor, elektrické ovládání bočních oken, parkovací čidla vzadu, přední loketní opěrka s odkládacím prostorem atd. Kč
Cena testované sestavy 623 600 Kč
Výbava testované sestavy Speciální metalíza modrá Malte (+19.000,-), hands-free karta Renault (+8.100,-), bixenonové adaptivní světlomety (+25.200,-), zatmavená zadní okna (+4.100,-), vyhřívání předních sedadel (+5.600,-), navigační systém (+15.500,-), couvací kamera a přední parkovací čidla (+15.200,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1998
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 162 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 340 / 2400
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 240
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.6
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 9.6 / 6 / 7.3
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 486 / 1595
Objem nádrže (l): 60
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1463 / 421
Rozměr pneu: 225/40 R18
Renault Mégane Grandtour GT 220
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4567
b) šířka (mm): 1804
c) výška (mm): 1507
d) rozvor (mm): 2703
e) rozchod vpředu (mm): 1543
f) rozchod vzadu (mm): 1547
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 780 / 1040
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 650 / 910
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1450
délka sedáku vpředu (mm): 480
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 630
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
6. 8. 2013 00:34
..
;-)
3. 8. 2013 22:01
Re: Co z toho nabídne Octavia III RS?
I kdyby to bylo nic, tak to není podstatné, dle toho si auta nevybíráme. Každému nemusí vyhovovat francouzská rozevlátost. :-! (Podotýkám, že jinak frankofilní celkem jsem).
3. 8. 2013 14:59
Re: megane GT
je pravda ze z fotiek nie je tento dizajn moc fotogenicky, mal som rovnaky nazor,ako ty, ked som sa pozeral na foto. Ked ho ale uvidis v reale, tak zistis, ze s tymto dizajnom nemas problem.
3. 8. 2013 14:57
Re: zrychlení
papierove udaje 0-100 su dost skreslujuce a malo dokazu hovorit o realnej dynamike auta. Keby napriklad tento megan bol zadokolka , s lepsim podvozkom a sirokymi pneu, tak ma hodnoty 0-100 lepsie.
Ide tu ale hlavne do dynamiku vo vyssich rychlostiach, napriklad ked potrebujes zrychlit z 80kmh na 120kmh, tam sa to uz lisit oproti inym az tak nabude.
Avatar - moreczech
3. 8. 2013 14:27
Nic srovnatelně lepšího neexistuje...
RENAULT toujours !!! :yes: