Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Fabia 1,2 TSI (63 kW) - Hrobník „hátépéčka“

Michal Fokt
Škoda začala nedávno nabízet přeplňovanou dvanáctistovku TSI a tento krok podpořila mohutnou kampaní. Proti tříválci 1,2 HTP, při srovnatelné výbavě, připlatíte pouhých 15.000,- Kč. My bychom po absolvování testu neváhali.

Omlazenou verzi Fabie jsme už na auto.cz vyzkoušeli a ani motor 1.2 TSI není úplnou novinkou, vzpomeňte na nedávný článek o Fabii Combi se silnější, 77kW verzí, která byla vybavena dvouspojkovou převodovkou DSG. Zde se tedy budeme věnovat především 63kW verzi.

Důvěrně známá

Nejprve ale připomeňme typické vlastnosti interiéru. Ve Fabii je snadné najít dobrý posaz, rozsah seřízení volantu a relativně vyšší poloha sedáku, vykompenzovaná větším místem pro hlavu, umožňují nastavení snad pro každou postavu. Ti, kdo rádi sedí za volantem „nakrátko“, ale nebudou mít radost ze spodního rohu středového panelu, jenž je velmi blízko pravému koleni a občas dokonce v nepříjemném kontaktu s ním.

Další nevýhodou je na poměry třídy dost úzká kabina, jinak ovšem bude posádka benefitovat z dostatku místa v podélném směru, a jak už bylo naznačeno, i na výšku.

skoda fabia malevozy testy skoda fabia malevozy testy  

Tradiční silnou zbraní mladoboleslavského hatchbacku je i třistalitrový kufr. Sedadla mají lehké boční vedení a jsou dobře dimenzovaná a pohodlná. Dobře do ruky padne i zmíněný tříramenný volant. Škoda, že je výlisek krytu airbagu v zadní části zakončen ostrou hranou.

Vše při starém je i v oblasti podvozku, respektive jízdních vlastností. Fabia nijak nezastírá skutečnost, že smyslem jejího života je poskytnout posádce především jízdní komfort – tlumiče velmi slušně filtrují nerovnosti a do kabiny pronikalo jen minimum rázů, což se na našich špatných silnicích opravdu hodí... a to byl náš vůz vybaven šestnáctipalcovými koly. Současně je ale třeba se smířit s tím, že se auto v zatáčkách dost naklání a přestože si nechá líbit poměrně hodně, řidič asi nebude mít kvůli pohybům karoserie ten pravý pocit jistoty a spíše zvolí raději pohodovější tempo.

Přestože je vpředu malinký a lehký motor, mladoboleslavský hatchback je poměrně brzo nedotáčivý a tuto bezpečnou charakteristiku si zachovává i na mezi adheze, zatímco záď zůstává tam, kde by měla být. Pokud tedy nedojde na prudké manévry, při nichž dochází k rozvlnění karoserie a ztrátě stability. Na dovádění jsou prostě v téhle třídě jiná auta.

S novým srdcem

Přeplňovaná dvanáctistovka TSI s přímým vstřikováním benzinu se probudí dost nelibozvučně, ale misky vah brzo převáží výkon 63 kW při 4800 min-1 a točivý moment 160 Nm v rozmezí 1500-3500 min-1. Tato čísla říkají mnoho o jeho charakteristice – turbo začne spolupracovat v 1800 otáčkách a do nějakých 3500 min-1 se jeho dynamika zlepšuje, aby se následně změnila ve víceméně „elektromotorově“ plochý projev, jenž krátce po překročení 5000 otáček uvadá. To perfektně vyhovuje zaměření celého auta – není nutné příliš řadit, motor má dost síly, aby zajistil příjemnou pružnost a dynamiku, na níž nemá tak významný vliv zatížení auta.

skoda fabia malevozy testy skoda fabia malevozy testy  

Už méně potěšující je, že si turbo dává trošku na čas, za většími koncernovými TSI v tomto ohledu trošku zaostává. Je také důležité nepodlehnout pocitu, že „to jede“ - slibný zátah odspoda může vyvolat dojem, že předjíždění se základní 1,2 TSI je hračka, je ovšem třeba mít na paměti, že se s otáčkami dynamika příliš nezlepšuje.

Na charakteristiku tohoto motoru si ale běžný uživatel určitě brzy zvykne. Pochvalu zaslouží řazení pětistupňové převodovky, páka má nejen krátké a přesné dráhy, ale také plynulý chod, takže umožňuje velmi rychlou a hladkou změnu rychlostních stupňů.

Zatímco výhodu dobré dynamiky při malém objemu nelze v současnosti velmi módním „downsizingovým“ motorům upřít, oblast spotřeby bude asi stále předmětem vášnivých debat. Při jízdě stokilometrovou rychlostí, kdy motor pracuje s 2200 min-1, spálí v průměru 5,2 l benzinu na 100 km a při dálniční stotřicítce si řekne při 3100 otáčkách o 7,1 l na 100 km.

Pro srovnání – o 10 kW výkonnější „poloMPV“ Honda Jazz s atmosférickou čtrnáctistovkou je na tom ve stovce stejně dobře a při stotřicítce dokonce téměř o 0,3 l lépe. Na druhou stranu ale musíme poznamenat, že japonské auto představuje v tomto ohledu špičku. Většina konkurenčních atmosférických čtrnáctistovek bude mít při běžné jízdě mimo město vyšší spotřebu.

skoda fabia malevozy testy skoda fabia malevozy testy  

Předchůdce – motor 1,4 16V (63 kW, 132 Nm) – zvládal jízdu s rychlostním průměrem 100 km/h s podobnou spotřebou jako 1,2 TSI (63 kW), ale na dálnici se ve 130 km/h spotřeba obvykle nedostala pod 8 l/100 km.

Spotřeba Fabie 1,2 TSI (63 kW) patří v dané výkonové kategorii k těm nejlepším, spotřeba za celý test činila 6,6 l/100 km, což je rozhodně dobrý výsledek. Navíc je velmi pravděpodobné, že typičtí uživatelé Fabie budou jezdit s ještě lepším výsledkem.

Není co řešit

Resumé testu jsme prozradili vlastně už v úvodu. Příplatek 15.000,- Kč za 12 kW výkonu a zejména masivních 48 Nm točivého momentu nám přijde opravdu neodolatelný. Za tyhle peníze získáte nadprůměrně dynamickou Fabii se zajímavou spotřebou. Pozice škodováckého hatchbacku je tak na trhu rázem o poznání konkurenceschopnější.

skoda fabia malevozy testy skoda fabia malevozy testy  

První cena vozu199 900,-Kč (1,2 HTP Easy, 44 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací249 900,-Kč (1,2 TSI Classic TSI START, 63 kW)
Základní cena testovaného vozu264 900,-Kč (1,2 TSI Ambiente TSI START, 63 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků372 300,-Kč (1,2 TSI Ambiente, 63 kW)

Plusy

  • Velkorysý točivý moment v nízkých a středních otáčkách
  • Kultivovaný chod motoru
  • V běžném provozu mimořádně úsporný provoz
  • Nízká sazba pojištění
  • Dobré jízdní vlastnosti
  • V podélném a vertikálním směru prostorný interiér
  • Velký zavazadlový prostor
  • Robustní stavba vozidla

Mínusy

  • Zvuk a výkon motoru ve vysokých otáčkách
  • Nízko umístěná řadicí páka
  • Úzký interiér
  • Horší výhled na semafory (nízké čelní sklo)

Michal Fokt
Škoda Fabia 1,2 TSI (63 kW)
Cena základní sestavy 264 900 Kč
Výbava základní sestavy Lakované nárazníky, vnejší zpětná zrcátka a kliky dveří v barvě vozu, ochranné boční lišty dveří, černé, paket Silver (hlavice řadící páky, madla a kliky dveří, ofukovače, rámeček řazení a knoflík ruční brzdy), přístrojová deska Onyx-Onyx, ABS včetně MSR+Dual Rate, airbag řidiče a spolujezdce, autorádio Dance s CD + MP3 + audiozdířka, boční airbagy vpředu, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, 2 sklopné klíče, dvě odkládací schránky u spolujezdce, spodní s osvětlením, dvoupolohové zakrytí zavazadlového prostoru, el. ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, el. ovládání oken vpředu, elektrohydraulické servořízení, halogenové projektorové světlomety, imobilizér, ISOFIX - přídavné upevnění 2 dětských sedaček vzadu, klimatizace s poloautomatickou regulací + kombifiltr, multifunkční ukazatel, odkládací schránka u řidiče, odkládací schránky ve výplních předních dveří, osvětlení zavazadlového prostoru, přední mlhové světlomety s funkcí DayLight, schránka na brýle, stěrač čelního skla intervalový stěrač zadního skla s ostřikovačem a pevným intervalem, středová konzola s 12 V zásuvkou, držákem nápojů a odkládací schránkou, SunSet, čelní sklo s šedým pruhem, tři tříbodové bezp. pásy vzadu, tři výškově stavitelné hlavové opěrky vzadu, tříbodové, výškově stavitelné bezp. pásy vpředu, vnitřní cirkulace vzduchu s pylovým filtrem, volant stavitelný ve dvou osách, výškově stavitelné hlavové opěrky vpředu, výškově stavitelné sedadlo řidiče, zadní sedadlo dělené, sklopné (60 %, 40 %) Kč
Cena testované sestavy 372 300 Kč
Výbava testované sestavy 16" kola (15.200,-), CLIMATRONIC- klimatizace s elektronickou regulací a kombifiltrem (32.400,-), "MAXI DOT" (4 100,- Kč), elektrické ovládání oken vpředu a vzadu (5100,-), navigační systém Amundsen (13.700,-), loketní opěrka vpředu (3100,-), kožený multifunkční volant (9800,-), výškově stavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce (2100,-), ESP Plus (16.800,-), vyhřívání předních sedadel (5100,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 2
Zdvihový objem (ccm): 1197
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 63 / 4800
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 160 / 1500 - 3500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 177
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11.7
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.6 / 4.4 / 6.2
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 300 / 1180
Objem nádrže (l): 45
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1041 / 530
Škoda Fabia 1,2 TSI (63 kW)
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4000
b) šířka (mm): 1642
c) výška (mm): 1498
d) rozvor (mm): 2451
e) rozchod vpředu (mm): 1417
f) rozchod vzadu (mm): 1410
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 880 / 1090
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 600 / 850
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 9700
k) šířka vpředu (mm): 1370
l) šířka vzadu (mm): 1370
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 590
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano