Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Octavia 1,6 TDI DSG (77 kW) – Sedm stupňů k nižší spotřebě

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Generační střídání na postu masově vyráběného čtyřválce TDI má Škoda za sebou, a tak jsme vyrazili na cesty s nejúspornějším ne-greenlinovým TDI, kterému asistovalo sedmistupňové DSG.

Nový základní naftový motor to v Octavii nemá lehké. Je následníkem takřka legendárního čtyřválce 1,9 TDI PD, který si přes řadu negativ získal mezi zákazníky mnoho příznivců. Dnes musí stejnou práci odvést motor s menším zdvihovým objemem, kterému ještě v rozletu brání standardní filtr pevných částic. Generační rozdíl tkví v systému vstřikování paliva. Místo systému čerpadlo-tryska zaujal perspektivnější common-rail (1600 bar), který se mezitím stal standardem napříč automobilovými turbodiesely.

Klíííd

Hodnocení moderní šestnáctistovky v Octavii nemůžeme začít jinak, než odstavcem věnovaným hlučnosti. Ta se v celém otáčkovém spektru proti staršímu PD snížila. Motor je kultivovaný i po studeném startu, i když měkkosti chodu francouzských motorů VW zatím nedosahuje. Po mohutných vibracích při startování nebo vypnutí motoru, a po dunění zatížené devatenáctistovky na dálnici, není ani památky.

skoda octavia testy strednitrida skoda octavia testy strednitrida  

Přítomnost písmen TDI na zadním víku stále spolehlivě odhadnete i z interiéru. Akustickou atmosféru uvnitř vozu to však nenarušuje. Sofistikovanější uložení agregátu v karoserii znamená mj. i nižší hluk a vibrace proti stejně motorizované Fabii.

Jezdí jinak

Konec je i s výbušností, kterou uměl předvádět motor 1,9 TDI PD kolem 2000 min-1. Stejně výkonná (77 kW) i stejně silná (250 Nm) šestnáctistovka má plynulejší charakteristiku, točivý moment vrcholí už v 1500 min-1 a je konstantní až do 2500 min-1. Praxe je trochu prozaičtější. To, co výrobce slibuje při maximálním zatížení (250 Nm mezi 1500 a 2500 min-1) se k vám při částečném sešlápnutí plynu jen tak nedostane. Při náhlém stlačení akcelerátoru nedojde k okamžitému skokovému nárůstu hnací síly, jako jsme byli zvyklí dříve, ale místo toho motor začíná plynule zrychlovat, jako by snad ani nebyl přeplňovaný. Určit skutečný okamžik nástupu turbodmychadla je dost obtížné, výrazněji začíná motor akcelerovat kolem 1800 min-1, ale toho schopen až do vyšších otáček, přes 4000 min-1.

Pět nebo sedm

skoda octavia testy strednitrida skoda octavia testy strednitrida Zatímco s předchůdcem byla dostupná pětistupňová nebo šestistupňová převodovka (ve verzi 4x4, resp. jako DSG), s common-railem je výběr překvapivě zúžen. Šestistupňová skříň, která patří k elementárním konstrukčním prvkům, ovlivňujícím pozitivně spotřebu paliva, pro motor 1,6 TDI CR (77 kW) není v Octavii dodávána ani za příplatek. Kdo chce efektivněji využívat charakteristiku svého TDI, musí připlatit nemalých 55 tisíc korun za sedmistupňové DSG se dvěma suchými spojkami.

Jednodušší DSG se sedmi stupni je určeno pro motory s nejvyšším točivým momentem 250 Nm, a tak je její spojení s motorem 1,6 TDI na horní technické hranici. V provozu se rozdíl proti šestistupňovému DSG projevuje především během rozjezdů do kopce, při popojíždění v koloně a při podřazování, kdy spojky nezvládají svou práci tak komfortně, jak by člověk od automatu za 55 tisíc čekal. Týká se to hlavně situací, kdy s autem řidič nespolupracuje, šlape na pedály, jak jej napadá a chce po autu, aby vše ostatní zařídilo.

skoda octavia testy strednitrida skoda octavia testy strednitrida Spojení převodovky DSG s naším TDI znamená někdy i to, že přes rychlé změny převodů se občas velkého pružného zrychlení nedočkáte. Není to ale vada převodovky, ale poměrně malého motoru s malou výkonovou rezervou. Mnohé naznačí i pohotovostní hmotnost vozu v základní výbavě (1300 kg), která je dokonce o něco vyšší než v případě Octavie 1,8 TFSI (118 kW, 250 Nm).

Při běžné jízdě se duo TDI-DSG jeví jako pohodová volba. Převodovka, kterou se nesnažíte dostat na její limit, řadí rychle a současně plynule. Jejím hlavním cílem je udržování velmi nízkých otáček motoru, které bývá u moderních naftových motorů s manuálním řazením pro řidiče poměrně vysilující, protože se pohybuje na tenké hranici mezi úsporným během a zhasnutím motoru.

skoda octavia testy strednitrida skoda octavia testy strednitrida Sedm stupňů v zásadě nemění převodový rozsah pětistupňové skříně (sedmý převodový stupeň ve 130 km/h odpovídá asi 2500 min-1), což asi vyplynulo z omezených možností motoru. Kick-down funguje rychle, ale řazení o více než 2 stupně je spíše výjimečné. Pomoci si můžete páčkami pod volantem, za které ale musíte platit navíc v rámci malého koženého paketu s multifunkčním volantem.

Když jde o spotřebu

…jste na správné adrese. Jízdní dynamikou tato Octavia sice patří k horšímu průměru v nižší střední, ale spotřeba je i s velkými koly (pneumatiky 205/55 R16) a bez aerodynamické nebo převodové optimalizace na špici třídy.

Náš dlouhodobý průměr na vzdálenosti 3500 km činil 4,8 l/100 km. S autem vytíženým na 80 % maxima jsme byli schopni absolvovat dlouhé dálniční úseky na německých dálnicích při rychlostech nad 150 km/h se spotřebou 6,0 l/100 km. Automobil obsazený dvěma osobami umí, na druhou stranu, udržovat reálný dálniční průměr 130 km/h (2500 min-1) se spotřebou 5,0 l/100 km a extrémně úsporná, ale celkem svižná jízda mimo město s průměrem 100 km/h znamená snížení odběru na 3,5 l/100 km.

Závěr

Od základního turbodieselu se čeká splnění základních přepravních potřeb a dosahování nízké spotřeby. Obojí nový motor v Octavii zvládá bez problémů. Pro běžnou jízdu zcela dostatečný motor těží z příjemné zásoby točivého momentu, který je snadno po ruce, kultivovaného chodu a plynulého nástupu v nízkých otáčkách. Jízda s ním nevyžaduje tolik pozornosti od řidiče, jako to platilo kdysi pro motor 1,9 TDI PD. Převodovka DSG posunuje celkový dojem z auta a motoru o půl třídy výše. Bohužel tomu však odpovídá i její cena.

skoda octavia testy strednitrida skoda octavia testy strednitrida  

První cena vozu 332.900,- (1,4 MPI 59 kW Prima)
První cena vozu s testovanou motorizací 374.900,- (1,6 TDI CR DPF 77 kW, Prima)
Základní cena testovaného vozu 494.900,- (1,6 TDI CR DPF 77 kW DSG Ambiente)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 626.000,- (1,6 TDI CR DPF 77 kW DSG Ambiente)

Plusy

  • Nízká spotřeba ve městě i na dálnici ve vysokých rychlostech
  • Dobré odstupňování převodovky
  • Snadná obsluha
  • Rychlé změny převodů
  • Dobré odhlučnění
  • Zcela dostatečný motor pro běžné jěždění

Minusy

  • Komfort při rozjezdu závisí na zacházení s plynovým pedálem
  • Vysoký příplatek za DSG
  • 0Slabý komfort odpružení na zadních sedadlech u nezatíženého vozu
Ondřej Láník
Diskuze (0)
Škoda Octavia 1,6 TDI DSG
Cena základní sestavy 494 900 Kč
Výbava základní sestavy ESP včetně ABS, EBV, MSR, ASR, EDS, HBA, DSR, ESBS, airbag řidiče a spolujezdce, boční airbagy vpředu, hlavové airbagy, bezpečnostní odrazky na výplních předních dveří, Day light, deaktivace airbagu spolujezdce, imobilizér, štítek s VIN kódem a čárovým kódem, příprava pro uchycení dvou dětských sedaček s bezpečnostním systémem Isofix na zadních sedadlech, projektorové halogenové světlomety, přední opěrky hlavy WOKS, přerušení přívodu paliva při nárazu, signalizace nezapnutého bezpečnostního pásu řidiče, tři hlavové opěrky vzadu, výškově nastavitelné, tři tříbodové bezpečnostní pásy vzadu, tříbodové výškově nastavitelné přední bezpečnostní pásy s přitahovači, zapnutí výstražných světel při panickém brzdění, boční ukazatele směru integrované do vnějších zpětných zrcátek, čtyři sklopná stropní madla, zadní s věšáčky, čtyřramenný volant (nastavitelný ve dvou osách), držák na parkovací lístky, elektromechanický posilovač řízení, nekuřácký paket, obložení nákladové hrany, odkládací kapsy na zadní straně opěradel předních sedadel, odkládací schránka u řidiče (vlevo pod volantem), odkládací schránky s držáky 1l lahví ve výplních předních dveří, osvětlení a upínací oka v zavazadlovém prostoru, otáčkoměr a digitální hodiny, přední stěrače Aero (s cyklovačem a volbou frekvence), sada na opravu pneumatik (bez rezervního kola, zvedáku vozu a klíče na kola), síťový program, stropní lampička vpředu, středová konzola se zásuvkou 12V, držáky nápojů a odkládací přihrádkou, vyhřívané zadní sklo, zadní odkládací plato, zadní sedadlo nedělené sklopné, zvuková signalizace nevypnutých světel, Climatic – klimatizace s automatickou regulací a kombifiltrem, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, elektrické ovládání oken vpředu, vnitřní cirkulace vzduchu (pylový filtr), výškově nastavitelné sedadlo řidiče, dekorační lišty Ambiente, interiér Variety, kola ocelová 6J×15" s velkoplošnými kryty kol Gaspra, ochranné boční lišty dveří lakované v barvě vozu, přístrojová deska Onyx-Šedá nebo Onyx-Onyx, vnější zpětná zrcátka a vnější kliky lakované v barvě vozu, bezpečnostní světla na výplních předních dveří, přední mlhové světlomety, dvě čtecí lampičky vpředu (pro řidiče a spolujezdce) a stropní lampička vzadu, dvoutónová houkačka, háček na uchycení zavazadel v zavazadlovém prostoru, make-up zrcátka ve slunečních clonách, MFA (přístrojový panel s multifunkčním ukazatelem), odkládací schránka v horní části přístrojové desky uprostřed uzavíratelná, odkládací schránka v přístrojové desce u spolujezdce (osvětlená, chlazená), osvětlení (2 lampičky) v zavazadlovém prostoru, zadní sedadlo, dělené sklopné (v poměru 60/40), centrální zamykání s dálkovým ovládáním (dva sklopné klíčky), rádio Blues (1 DIN) s CD, MP3, tónovaná skla, výškově nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce s bederními opěrami. Kč
Cena testované sestavy 626 000 Kč
Výbava testované sestavy "CLIMATRONIC" - dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací včetně kombi- filtru s aut. cirkulací a "JUMBO BOX" (+18.100,- Kč), "SUN SAFE GLASS" s elektrickým ovládáním oken vpředu a vzadu (+23.200,- Kč), signalizace vzdálenosti při parkování vzadu (+9.100,- Kč), tempomat (+11.100,- Kč), audiozdířka v loketní opěře "JUMBO BOX"+ příprava pro telefon GSM II s Bluetooth, "MAXI DOT" (+12.000,- Kč), kola z lehké slitiny "CRATERIS" 6,5J x 16" - 4 ks (+16.700,- Kč), rezervní kolo z lehké slitiny, zvedák vozu, klíč na kola (+3.900,- Kč), malý kožený paket (3 ramenný multifunkční kožený volant pro rádio a telefon, s řazením DSG převodovky) (+13.600,- Kč), sportovní paket "DYNAMIC" (+9.100,- Kč), vyhřívání předních sedadel (+6.000,- Kč), Přední mlhové světlomety s "CORNER" funkcí (+2.500,- Kč), ukazatel kontroly tlaku v pneumatikách (+1.800,- Kč), vkládané tkané koberce (+1.300,- Kč), zadní stěrač "AERO" (+2.700,- Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1598
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 77 / 4400
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 250 / 1500 - 2500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 190
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 12
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.6 / 4.2 / 4.7
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 560 / 1350
Objem nádrže (l): 55
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1300 / 675
Rozměr pneu: 205/55 R16
Škoda Octavia 1,6 TDI DSG
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4569
b) šířka (mm): 1469
c) výška (mm): 1462
d) rozvor (mm): 2578
e) rozchod vpředu (mm): 1539
f) rozchod vzadu (mm): 1528
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 920 / 1050
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 820 / 910
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1030
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 930
k) šířka vpředu (mm): 1440
l) šířka vzadu (mm): 1430
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 640
výška opěradla vzadu (mm): 640
místo vzadu pod předním sedadlem: ano