Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Subaru BRZ Sport 2017 – Definice sporťáku

Jan Mička
Diskuze (115)
Subaru BRZ prošlo v rámci modernizace desítkami dílčích změn. Všechny mají za následek, že je auto ještě lepší a hravější, než tomu bylo dosud. A to je co říct!


Design, interiér


Spousta aut si v dnešní době říká sportovní, jenom hrstku z nich však lze za sportovní auto skutečně považovat. V definici sporťáku nesmí chybět nízká hmotnost, špičkové reakce na sešlápnutí plynu, ovladatelnost motokáry, ryzí charakter nedobarvený jakýmikoliv zvukovými „šidítky“, a pokud možno klasická zástavba s podélně uloženým motorem vpředu a pohonem zadních kol. Zkrátka něco takového, co se skrývá pod názvy BRZ a GT86.

Správně, známé „Toyobaru“, nerozdělitelná jednovaječná dvojčata proslulých japonských automobilek. Jako první z dvojice sporťáků jsme v roce 2012 otestovali Toyotu GT86 a na Subaru BRZ si počíhali až o pár měsíců později, proto to nyní otočíme a dáme přednost „brzu“. Jde o jediný model značky s pohonem pouze zadních kol a zároveň jasnou odpověď na volání motoristických nadšenců po ryzím sportovním automobilu. Produkt jako takový se ujal, k dokonalosti mu ale přece jenom něco chybí – příznivější cena.

Když vůz dorazil v roce 2013 na český trh, byl nabízen ve výbavách Active a Sport, nadšenec si tedy mohl vybrat, zda sáhne po spartánštějším provedení, byť bez samosvorného diferenciálu za 709.000 Kč, nebo přihodí 100.000 Kč za verzi se samosvorem, automatickou klimatizací, většími koly nebo bezklíčovém odemykání. Jenže to už dneska nejde.

Modernizované BRZ je nabízeno pouze ve výbavě Sport za 814.000 Kč, připlatit si můžete za kožené čalounění společně s vyhříváním pro přední sedadla (60.000 Kč) a jiný než rudý lak karoserie (12.000 Kč). A to je přece jenom docela dost peněz za sice plně vybavené, avšak stále nanejvýš druhé auto do rodiny. Pravdou nicméně zůstává, že se u nás BRZ dobře prodává i navzdory vyšší ceně. Loni se u nás pro něj rozhodlo 20 zákazníků (dle statistiky SDA), což je dvacetkrát více, než kolik se prodalo Toyot GT86. Z části je to jistě dáno i špičkovým marketingem, který české zastoupení Subaru předvádí na sociálních sítích. Často radost pohledět!

Sporťák se vším všudy

Výrobce přistupoval k modernizaci spíše decentně. Vůz dostal nový přední nárazník, jako první Subaru v historii má výhradně diodovou světelnou techniku, a přehlédnout nelze ani nové zadní přítlačné křídlo z hliníku (dříve bylo plastové a tvořilo jakousi odtrhovou hranu víka kufru) nebo hezčí design sedmnáctipalcových kol. BRZ není nejhezčím autem v segmentu, zejména v bílém laku karoserie však má nebývalé charisma, které vám okamžitě napoví, že s ním bude jednoduše zábava.

Změny proběhly také v kokpitu, navzdory hezčímu čalounění a lehce pozměněnému tvaru volantu (nově multifunkční) se stále jedná o „spartánské“ auto postavené hlavně pro radost z jízdy. Novinkou je informační systém Starlink se 6,2palcovým displejem a „skleněnou“ dotykovou plochou, více než ten mě ale nejvíce zaujal 4,2palcový displej v přístrojovém štítu, který ukazuje bytostně důležité údaje jako teplotu chladicí kapaliny a oleje, gravitační zrychlení nebo běžná data palubního počítače.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni  

Kokpit je řešen konfigurací 2+2, stejně se ale všechno točí hlavně kolem řidiče a spolujezdce. Pozice za volantem je až supersportovně nízká, správný posaz si najdete rychle, jenom ta přední sedadla jsou pro metrákového chlapa poměrně těsná. Použité materiály jsou nyní hodnotnější, pořád je ale k BRZ potřeba přistupovat jako k ryzímu sporťáku, což se projevuje kompromisním pohodlím při delším cestování.

Na zadní sedadla jsem se nezkoušel ani nasoukat, přesto ale buďme rádi, že tam jsou. Opěradla se totiž dají sklopit do roviny s podlahou kufru, z původně titěrného zavazadelníku o základním objemu 243 litrů tedy vytvoříte prostor schopný pojmout bagáž dvoučlenné posádky jedoucí na dovolenou k moři. Kdo by to řekl?

Motor, jízdní vlastnosti


Změny hlavně pod povrchem

Možná vás napadne, že uvedené změny mohlo Subaru „zmáknout“ už dříve než po více než čtyřech letech v rámci faceliftu, to nejdůležitější ale teprve přijde. Hovořím například o vyztužení karoserie v oblasti středového tunelu a horního uložení zadních tlumičů, nové je i uložení horních šikmých vzpěr v motorovém prostoru, a stranou nezůstal ani podvozek.

Vůz pracuje s novými tlumiči Showa, díky pozměněné tuhosti silentbloků se změnila elastokinematika podvozku, zadní stabilizátor má větší průměr, a aby se ve voze lépe cestovalo na delší vzdálenosti, vsadilo Subaru na poctivější odhlučnění podběhů a podlahy. A víte co? Při jízdě je to zatraceně znát, ačkoliv se z hlediska tuhosti celku rozhodně nejedná o auto na běžné denní cestování. BRZ není nijak uskákané, o každé větší nerovnosti však dostávají vaše záda poměrně přesné informace.


Na adresu obou dvojčat občas slýchávám poznámky o nedostatečném výkonu, osobně jsem ale toho názoru, že jde spíše o nepochopení filozofie ze strany „srovnávačů“ tabulkových údajů. Japonci se nenechali zviklat a kupátku stále dodávají atmosférický dvoulitrový čtyřválec FA20 s protilehlými válci, pro evropský trh mu ponechali výkon 147 kW v 7000 otáčkách a točivý moment 205 N.m v rozmezí 6400 až 6600 otáček (pro USA či Japonsko má 152 kW a 212 N.m). Stále také existuje možnost volby mezi manuální a automatickou převodovkou, v obou případech se šesti stupni (příplatek za automat činí 40.000 Kč).

Výrobce však stávající motor nepoužil 1:1, dodal i několik vylepšení. Řeč je například o zesíleném bloku v místech uložení klikového hřídele, nových ventilech s hladšími dříky, sání s pozměněnou geometrií, novém snímači tlaku paliva a palivovém čerpadle od Densa. Ke snížení spotřeby paliva nedošlo, v kombinovaném cyklu se stále bavíme o necelých osmi litrech na sto kilometrů, je ale více než zřejmá snaha o snížení vnitřních odporů motoru a zvýšení životnosti. Vůz zrychlí z 0-100 km/h za 7,6 sekundy a dosahuje maximální rychlosti 226 km/h (v obou případech v testované kombinaci s manuálem), více než dynamika a schopnost zatlačit do sedadel jako u turbomotorů jde ale o to, co se děje po překročení 4000 otáček za minut.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni  

Když to vezmu hodně ze široka, pod uvedenou hodnotou se žádné divočiny nedočkáte. Jezdíte jako s normálním atmosférickým dvoulitrem a musíte si trochu zvyknout na dávkovatelnost plynu. Pokud si nepodřadíte, jednoduše budete čekat, než boxer vybublá z nízkých otáček (v praxi mu nevadí ani spektrum pod 2000 min-1). Řízení BRZ ale není o nic složitější, než co zažijete v běžném konvenčním modelu. Tedy alespoň pokud si zvyknete na tuhé nastavení ovládacích řízení, řazení, pedálů, a při každém rozjezdu nevyženete motor s napůl vyšlápnutou spojkou do vysokých otáček. Souhra ovládání spojky a plynu chce zkrátka trochu citu.

Něco úplně jiného však nastává, když zmíněnou čtyřtisícovou hranici překročíte. Najednou už vám nepřipadá, že je výkonu málo, na vytočenou trojku stoupáte dál spektrem otáčkoměru, hrubý zvuk čtyřválce se vám dere do uší, motor poslouchá i na sebemenší sešlápnutí plynu a ještě v 7000 otáčkách chce dál zrychlovat! Pořád nemáte pocit brutální dynamiky, ta ale byla u „Toyobaru“ vždycky až na druhém místě – hned po špičkové ovladatelnosti, jejímž základním stavebním kamenem je perfektní rozdělení hmotnosti a nízké těžiště, které leží ve výšce pouhých 460 milimetrů od vozovky.

Na hraně s prstem v nose, za hranou v pohodě

A nejsou to jenom pouhé marketingové žvásty, s tímto autem prostě pojede na hraně přilnavosti zadních kol snad i úplný amatér. Vtip je ve vlivu úprav podvozku, kterých vůz doznal v rámci modernizace. I před ní se dal jeho další krok vlastně telepaticky odhadnout s přesností snad na setinu sekundy, nově naladěné uložení však ještě více semkly nápravy s karoserií a přesnost celku je ještě řádově lepší. Dejte si to dohromady se standardně dodávaným samosvorným diferenciálem Torsen a prostě vám musí vyjít hračka nejen na víkendové dovádění.

Cílem tohoto auto je nabídnout dokonale sportovní pocit i v běžných rychlostech a přesně tohle dělá i po modernizaci. Vezmu-li to do důsledku, můžete si obkroužit kruhový objezd dveřmi napřed rychlostí důchodce jedoucího na nákup do Kauflandu. Všechno je to pouze o souhře vaší pravé nohy a tužšího řízení, jejíž dosažení není o nic těžší než naučit se rozjet bez spálení spojky. Benevolentní stabilizační systém vám dovolí si osahat trakci úplně běžných pneumatik, v našem případě ještě zimních Nokianů o rozměru 215/45 R17, i v plně zapnutém stavu. Stačí jenom pár zatáček, abyste si schopnosti podvozku zvykli a přešli na další level.

A že je z čeho vybírat. Vůz totiž nově dostal režim Track, který je takovým kompromisem mezi naprostou vládou nad situací a dohledem elektroniky pro případ, kdyby se náhodou něco podělalo. Osobně jej považuji za takové „běžné denní nastavení“ pro řidiče, kteří už mají auto více v ruce. Otrhnout zadní pneumatiky zvládnete snadno, stačí si jenom trochu pomoci volantem, náklony zádi kontrolujete s milimetrovou přesností a přitom stále nejedete rychle jako šílenci. Stabilizaci lze úplně vypnout, ani tak ale nečekejte drama. Jistě, nyní už se můžete relativně snadno přetočit, spíše než zkoušení toho, co ještě dovolí rejdy předních kol, vás ale ohromí naprosto fenomenální ovladatelnost, skoro jako by byl vůz napojen na vaši páteř a vy jej ovládali pouhými nervovými impulzy.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni  

Na našem trhu existuje spousta podobně agilních a ovladatelných sportovních aut (a to nemluvím jenom o zadokolkách), jenom u hrstky z nich však na limity dosáhnete s takovou lehkostí a zároveň jistotou toho, co děláte. BRZ ale není pouze o driftech. Velmi dobře zvládá i čistou stopu a umí generovat takové boční zrychlení, že vám z toho po odpoledni stráveném v těsných sedačkách naskáčou takové otlačeniny na zádech, že si na nich můžete spočítat švy čalounění. Jeden by až řekl, že ve světě sportovních aut jde o multitalent, co ale při běžném denním používání?

Tady je to pravda trochu horší, přičemž ke zmíněnému tuhému podvozku a tužšímu nastavení ovládacích sil se připojuje ještě výraznější hluk od motoru. Ani ne tak při rozjíždění, když na to přijde, jde to i bez plynu, jakmile však vyjedete na dálnici a nasadíte zcela legálních 130 km/h, začne vám zanedlouho dunět v hlavě. Při této rychlosti točí boxer 3500 otáček za minutu a na každých 100 kilometrech jízdy jím proteče 6,5 litru běžného naturalu, tedy žádná hrůza, já ale osobně hodil tempomat na 120, kdy už byla hlučnost od motoru únosnější. Běžně se dá v kombinovaném cyklu jezdit do 8 l/100 km, což byl ostatně také výsledek, se kterým jsem vůz po více než tisíci ujetých kilometrech vracel importérovi.

Závěr


Závěr

Přiznám se, že kdyby facelift Subaru BRZ nepřišel a na autě se nezměnilo vůbec nic, ani bych neřekl, že jsou změny vůbec potřeba. Stejně jako jeho jednovaječný sourozenec si dokázalo získat srdce motoristických nadšenců hned na první dobrou, a to i v českém „rybníce“, kde se aktuálně daří hlavně vozům nižší střední třídy a SUV. Nemám nyní na mysli, že by jim BRZ chtělo jakkoliv konkurovat, vždycky to bylo a bude přinejmenším druhé auto do rodiny, těch dvacet šťastlivců, kteří si jej loni pořídili, však dobře vědí, co se jim dostalo do rukou.


Než do Subaru BRZ poprvé usednete a vyrazíte jej protáhnout na oblíbenou okresku, je dobré si dobře zapamatovat jeho filozofii. Není to vůz na trhání rychlostních rekordů, jde o mašinu schopnou rozzářit tvář svého řidiče i ve zcela běžných rychlostech. Chcete jet bokem ve třicetikilometrové rychlosti? Není problém, stejně jako balancování na hraně přilnavosti pneumatik v sedmi tisících otáčkách za minutu. Jízda je navíc tak bezpečná, až se divím, že s BRZ vůbec dokáže někdo vlastní vinou nabourat. Prostě ideální kára pro řidiče, kteří místo dálničních „závodů“ vyznávají preciznost, skvělou ovladatelnost a kopec zábavy v mezích zákona.

Máte-li v plánu BRZ používat na denní bázi, chtě nechtě se musíte smířit s dopady tvrdého podvozku na komfort cestování a občasné „orosení“ čela při přetahované s řízením ve stísněných prostorách. Komu to nevadí, má výhodu, a vyhráno mají také ti, kteří dokážou akceptovat vyšší hlučnost motoru při přesunech po dálnici. To pak totiž klidně můžete sklopit zadní sedadla a ve dvou vyrazit klidně i na týdenní dovolenou k moři.

subaru testy sportovni subaru testy sportovni  

Nejlevnější verze modelu814.000 Kč (BRZ Sport 6MT/ 147 kW)
Základ s testovaným motorem814.000 Kč (BRZ Sport 6MT/ 147 kW)
Testovaný vůz bez příplatků814.000 Kč (BRZ Sport 6MT/ 147 kW)
Testovaný vůz s výbavou826.000 Kč (BRZ Sport 6MT/ 147 kW)

Plusy

  • Dokonalá ovladatelnost
  • Síla motoru v horním pásmu otáček
  • Přesné řazení a řízení
  • Slušná spotřeba paliva

Minusy

  • Hlučná jízda i při běžných dálničních rychlostech
  • Na českých silnicích méně pohodlný podvozek
  • Těsná přední sedadla
  • Vysoká základní cena

Foto: Ondřej Kroutil

Zobrazit celý článek
Jan Mička
Diskuze (115)
Subaru BRZ Sport 2017
Cena základní sestavy 814 000 Kč
Výbava základní sestavy Sedm airbagů včetně kolenního pro řidiče, diodové přední světlomety a zadní svítilny, litá 17palcová kola, volant, hlavice řadicí páky a ruční brzdy potažené kůží, sportovní přední sedadla, bezklíčové odemykání a startování, elektricky ovládaná okna a vnější zpětná zrcátka, automatická dvouzónová klimatizace, infotainment Subaru Starlink s 6,2palcovým displejem, USB a AUX vstup na středové konzole, multifunkční volant, hliníkové pedály, tempomat, samosvorný diferenciál, volba jízdních režimů – Sport, Snow a Track, sada na opravu pneumatik, záruka 5 let/200.000 km a další. Kč
Cena testované sestavy 826 000 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza (+12.000 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1998
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 147 / 7000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 205 / 6400 - 6600
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 226
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.6
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 10.4 / 6.3 / 7.8
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 243 / 0
Objem nádrže (l): 50
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1265 / 365
Rozměr pneu: 215/45 R17
Subaru BRZ Sport 2017
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4240
b) šířka (mm): 1775
c) výška (mm): 1320
d) rozvor (mm): 2570
e) rozchod vpředu (mm): 1520
f) rozchod vzadu (mm): 1540
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 810 / 1100
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 510 / 900
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 980
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 880
k) šířka vpředu (mm): 1440
l) šířka vzadu (mm): 1400
délka sedáku vpředu (mm): 490
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 600
výška opěradla vzadu (mm): 590
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
30. 5. 2017 08:21
Re: Pěknej test :-)
v nedělním meziplynu tam honza koubek prohodil pár slov
Avatar - Beefcake
29. 5. 2017 22:16
Nove video
[odkaz]
29. 5. 2017 08:34
Re: Proč lidi kupuji SUV místo tohoto je prostá...
Přesné :yes:
29. 5. 2017 08:34
Re: Proč lidi kupuji SUV místo tohoto je prostá...
Bariku, dost často se neshodneme, ale tohle ti podepisuji na 100% :yes:
27. 5. 2017 09:28
Re: Teď mě hned
Supermodernost miniturba se projevuje jen v normovaných testech spotřeby, v reálném provozu jezdí atmosféry za míň.