Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Suzuki Kizashi 2,4 VVT 4x4 – Nová štika v rybníce

Diskuze (86)
V době, kdy i mnohé zavedené značky ve střední třídě strádají, přichází Suzuki s prvním modelem tohoto druhu.

Suzuki, to jsou hlavně motorky a terénní auta. Tyto dvě asociace napadnou snad každého, když přijde řeč na čtvrtou největší japonskou automobilku. Další pak možná doplní specialista na malá auta a pohon 4x4, spojovat si Suzuki se sedanem střední třídy by asi ale napadlo málokoho.

A přitom právě z této kategorie je nejnovější počin této značky. Suzuki cílí na segment, z nějž se naopak v poslední dekádě takticky stáhli konkurenti Nissan a Mistubishi. Krok je to o to zajímavější, že Suzuki chybí klasické zastoupení v nižší střední třídě a tak mezi modelem SX4 a novým Kizashi zeje poměrně značná mezera.

Design

Za exotickým názvem Kizashi (japonsky znamená změna) se ukrývá neméně exotický design. Při pohledu zpět na starší modely, jako je nevýrazné Baleno, je překvapivé, kam až se dokázal design značky Suzuki posunout.

Kizashi přepracovává některé prvky Giugiarova návrhu SX4, na rozdíl od SX4 sedan ale působí karoserie celistvým a velmi elegantním dojmem. Design kombinuje japonský a evropský styl (pro úspěch na americkém trhu, pro který Kizashi vzniklo, ideální recept), konzervativní linky propojuje se sportovním nádechem.

suzuki testy strednitrida suzuki testy strednitrida  

Živý dojem je ještě lepší než na fotografiích. Skloněná příď má velmi plastické pojetí, dominantní myšlenkou je tvar písmene U, který ji dodává masivní vzhled bez náznaku těžkopádnosti. Profil i přes módu čtyřdveřových kupé ctí klasické tříprostorové pojetí, doplněné o výrazné blatníky, hladké boky a nízké boční prosklení. Zužující se záď tvoří krátký převis s výrazným víkem zavazadlového prostoru. Extravagantní tvar koncovek výfuku vyvažují nenápadně pojatá koncová světla.

Výsledný mix je proporčně dobře vyvážený a velmi pohledný, přitom ale na sebe nestrhává za každou cenu pozornost a působí důstojným dojmem.

Interiér se nese v japonském sportovním stylu s jasnými vlivy z Evropy. Masivní horní díl palubní desky a naznačené horizontální členění bude oku evropského zákazníka lahodit, stejně jako černé čalounění s kontrastní nití. Suzuki navíc vsadilo na bytelné zpracování a kvalitní materiály – nechybí měkčené plasty, dekor s kovovým povrchem nebo prošívaná kůže na výplních dveří. Ti, kdo si stěžují na prostor pro pravé koleno při řízení, připravuje Kizashi s nízkou a zužující se středovou konzolí o argumenty.

Kizashi se pyšní pohodlnými sedadly s náznakem bočního vedení. Volant dobře padne do ruky, mohl by ale mít tenčí věnec a menší průměr. Prostor především na předních sedadlech je bohatě dimenzovaný, a to i díky velkému rozsahu podélného nastavení sedadel. Přední spolujezdec se ale musí obejít bez výškového seřízení sedáku. Zadní sedadla jsou ve svislém a podélném směru stísněnější (to vzhledem k délce karoserie nepřekvapí), Kizashi to ale vynahrazuje velkou vnitřní šířkou.

suzuki testy strednitrida suzuki testy strednitrida  

Přístrojovému štítu ubírá na přehlednosti husté cejchování. Japonští designéři se nejspíš inspirovali u muscle cars, styl ale tentokrát jasně převážil nad funkcí. Údaje palubního počítače se dají jednoduše přepínat tlačítky na volantu, intenzita podsvícení se ale reguluje tyčinkou za volantem. Další výhrady lze směřovat na hrubou grafiku displeje a nemožnost zobrazit údaje z rádia.

Technika

Jedinou pohonnou jednotkou při uvedení na trh je zážehový čtyřválec 2,4 VVT. Vidlicový šestiválec prezentovaný v fázi designové studie nakonec Kizashi nedostane (kvůli ukončení vývojové spolupráce Suzuki a GM) a turbodiesel není alespoň v tento okamžik na pořadu dne.

Motor je nejnovější evolucí velkého čtyřválce Suzuki řady J. Stejný agregát nalezneme i v SUV Grand Vitara, pro účely Kizashi ovšem doznal změn, které zvýšily výkon na 131 kW. Točivý moment 230 Nm odpovídá standardu u takto objemných atmosférických benzinových motorů.

Charakteristika společná s dalšími motory této konstrukční řady je menší ochota vytáčet se. Tato – u japonského motoru možná překvapivá – vlastnost je ovšem kompenzovaná solidním zátahem už od volnoběžných otáček. Ve spojení s převodovkou CVT se jedná o takřka ideální naladění.

Čtyřválec řidiče těší přiměřeně utlumeným dunivým zvukem v nízkých otáčkách. V pásmu do zhruba 2500 min-1 se pohybuje zdaleka nejčastěji, a to i při mírné akceleraci. Motoru i bezestupňové převodovce nejlépe sedí částečná zátěž, kdy vynikají kultivovaným projevem.

Převodovka se z uživatelského hlediska příliš neliší od klasického automatu s tou výhodou, že při konstantní rychlosti udržuje co nejnižší otáčky. Akustický komfort i zážitek z jízdy dostanou na frak jen při plné akceleraci, kdy se otáčky motoru dopracují do rozmezí mezi 4000 a 6000 min-1 a převodovka je plynulou změnou převodu udržuje do okamžiku, kdy je řidič spokojen s dosaženou rychlostí. Alternativu představuje manuální řazení pádly na volantu nebo řadicí pákou (nahoru k sobě, dolů od sebe), které nabízí sekvenční volbu šesti přednastavených převodů.

suzuki testy strednitrida suzuki testy strednitrida  

Ekonomika provozu je uspokojivá, řidiče turbodieselu ale zákonitě nemůže okouzlit. Spotřeba při rychlostním průměru 130 km/h je 9,7 l/100 km a motor v takové rychlosti točí takřka turbodieselových 2450 min-1. Ustálených 100 km/h znamená 6,6 l/100 km a 1950 min-1. Po většinu testu se průměrná spotřeba pohybovala kolem 10 litrů, ani městský provoz ji nevyhnal dál než kousek nad 11,0 l/100 km. Opravdu ostrá jízda značí odběr 13 litrů, naopak ani velmi klidné tempo mimo město nestlačilo odběr z nádrže pod 7 litrů. Spotřebu paliva u Kizashi tak můžeme označit za značně nezávislou od stylu jízdy.

Inteligentní pohon všech kol, podvozek

Systém 4x4 označuje Suzuki za inteligentní. Označení i-AWD se sice objevilo už na modelu SX4, Kizashi má ale novou generaci tohoto ústrojí, která již plně integruje řídící jednotku ESP. Systém proto reaguje proaktivně, zadní kola připojuje automaticky v okamžiku, ještě než dojde k prokluzu kol.

Srdcem 4x4 je elektronicky řízená vícelamelová spojka, která při akceleraci nebo natočení volantu připojuje zadní kola, a to až do poměru 50:50, kdy se aktivuje automatické uzamčení spojky. Koncepcí připomíná i-AWD systém Nissan ATTESA-ETS, s tím podstatným rozdílem, že v Suzuki je hlavní poháněnou nápravou ta přední.

Pohon dosahuje rychlých a předvídatelných reakcí. I ve velmi špatných trakčních podmínkách nedochází k protočení kol, v případě deaktivovaného ESP si jen systém někdy pomůže řízeným protočením všech kol. Na sněhu, štěrku ani rozmočené polní cestě Kizashi nikdy během testu nemělo problém s rozjezdem.

Právě pohon 4x4 je klíčem k takřka dokonalému jízdnímu projevu Kizashi. Nečekanou pravdou je, že na silnici si v ničem nezadá s prémiovými sedany – je důsledně neutrální, ani náznakem nepřechází do nedotáčivého smyku a díky efektivním zásahům řídící elektroniky připojení zadní nápravy tak účelně utáhne stopu, že zásahy ESP do řízení jsou vzácným jevem.

suzuki testy strednitrida suzuki testy strednitrida  

Na rovinkách je Kizashi i ve vysokých rychlostech stabilní, v zatáčkách zase důsledně vede stopu a je možné plynule zrychlovat už od prvního natočení volantu. Náklony karoserie jsou minimální, což jde na vrub tvrdšímu odpružení a tuhým tlumičům. Cestovní komfort je přesto (nebo i právě proto) na slušné úrovni. Přejezd nerovností je dobře utlumen na tu úroveň, že si jej řidič uvědomí, ale výtluk s autem neotřese, jak by se dalo u tvrdého podvozku očekávat. Vysvětlením je měkčí uložení nápravy, měkké ale jen do té míry, že si to průměrný řidič asi vůbec neuvědomí a na ovladatelnost nemá zásadní vliv.

Naopak další silnou stránkou Kizashi je řízení – tedy v nízkých (městských) rychlostech je kolem středové polohy poněkud tupé a nepřesné, jinak ale funguje na jedničku. Ve vyšších rychlostech vyžaduje minimální natočení pro změnu směru, přitom klade dostatečný odpor a poskytuje i relativně dobrou zpětnou vazbu. V dané kategorii se jedná o jedno z nejlépe naladěných řízení.

V souvislosti s tím vším zamrzí, že motor je sice přiměřeně dimenzovaný a na pohon auta s přehledem stačí, doopravdy využít potenciál podvozku ale nedokáže.

Bohužel, tak jako u malých Suzuki, i u Kizashi jsme se setkali se špatným odhlučněním podběhů zadních kol. Tento akustický vjem je pochopitelně zesílen jízdou po mokré vozovce a přítomností zimních pneumatik. V této kombinaci ale dosahuje občas takové úrovně, že pochybujete, zda nemáte otevřené zadní okno.

Vše a nebo nic

Cenová politika Suzuki staví zájemce o Kizashi před jasnou volbu. Toto, prakticky po všech stránkách dobré, auto dostanete v jediné výbavě a pouze s testovanou motorizací. Za 760 tisíc korun před námi stojí vůz s předlouhým výčtem standardní výbavy. Suzuki vůbec poprvé zavádí do nabídky prvky jako Bluetooth hands-free, parkovací senzory na obou stranách karoserie nebo dvouzónovou klimatizaci. K tomu je tu střešní okno, kožené čalounění (částečně perforovanou kůží) nebo vyhřívání předních sedadel.

To jsou všechno položky, za které musíte u konkurence připlácet, nebo alespoň hledat ve vyšších úrovních výbavy – například obdobně vybavené Subaru Legacy 2,5 Lineartronic stojí přes 900 tisíc. Jenže kdo by oželel některé části výbavy výměnou za finanční úsporu, nebo naopak má zájem o parkovací kameru, vestavěnou navigaci či natáčecí světlomety, ten má u Suzuki jednoduše smůlu.

Toto, společně s volbou jediné kompromisní motorizace, je důvodem, proč se s Kizashi na českých cestách asi nebudeme často setkávat. Cokoliv jiného by bylo jen naivním přáním, protože prodejům ve střední třídě vládnou firemní zákazníci s jasnou preferencí dieselových motorů – naftu spalují 4 z 5 nových sedanů a kombi v tomto segmentu.

Suzuki má ale stále šanci nasadit do prodeje vznětový motor. Tím by se mohla karta obrátit – zatímco nyní má Kizashi problém prosadit se proti konkurenci, pak by mohla mít konkurence problém s Kizashi.

Plusy

  • vyvážení ovladatelnost a komfortu
  • důsledně neutrální chování
  • rychlost průjezdu zatáčkami
  • velký rozsah převodů
  • malá závislost spotřeby paliva na stylu jízdy
  • trakce na kluzkém povrchu
  • kvalita zpracování a materiálů v interiéru

Minusy

  • absence verzí 4x4 s manuální převodovkou, silnějšího benzinového motoru nebo turbodieselu
  • komfortní naladění motoru příliš nekoresponduje s dynamickým podvozkem
  • jediná úroveň výbavy
  • grafika displeje rádia a palubního počítače
  • odhlučnění zadních kol
První cena vozu 679.900,- Kč (2,4 VVT Sport)
První cena vozu s testovanou motorizací 679.900,- Kč (2,4 VVT Sport)
Základní cena testovaného vozu 759.900,- Kč (2,4 VVT 4x4 CVT Sport)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 759.900,- Kč (2,4 VVT 4x4 CVT Sport)
Diskuze (86)
Suzuki Kizashi 2,4 VVT 4x4
Cena základní sestavy 759 900 Kč
Výbava základní sestavy ESP, 7 airbagů, alarm, bezklíčové vstup, startování tlačítkem, dvouzónová klimatizace, třístupňové vyhřívání předních sedadel, rádio s CD/MP3/USB a Bluetooth, elektricky nastavitelná přední sedadla, kožené čalounění sedadel a výplní dveří, xenonové světlomety, denní svícení, přední mlhovky, dešťový senzor, elektricky sklopná a vyhřívaná zpětná zrcátka, elektrické střešní okno, sportovní chromový paket pro exteriér, 18palcová kola, volant obšitý kůží, řazení pádly na volantu, asistent pro rozjezd do kopce, tempomat, přední a zadní parkovací senzory. Kč
Cena testované sestavy 759 900 Kč
Výbava testované sestavy Základní Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 2393
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 131 / 6500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 230 / 4000 - 4000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 205
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 8.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 11.3 / 6.6 / 8.3
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 461 / 0
Objem nádrže (l): 63
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1530 / 500
Rozměr pneu: 235/45 R18
Suzuki Kizashi 2,4 VVT 4x4
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4650
b) šířka (mm): 1820
c) výška (mm): 1470
d) rozvor (mm): 2700
e) rozchod vpředu (mm): 1565
f) rozchod vzadu (mm): 1575
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1060
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 600 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 990
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 900
k) šířka vpředu (mm): 1490
l) šířka vzadu (mm): 1490
délka sedáku vpředu (mm): 510
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 600
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
19. 12. 2010 20:47
Re: pěkné auto, ale...
Na rozdíl od tebe tu mohu psát příspěvky, které dokonce i myslím... >:D
19. 12. 2010 14:10
Re: Ach jo...
No tak tu Š-100/110 bych ještě rozšířil o stodvácu.
Ještě když jsem dělal v lese (a taky liberecko), pyšnil jsem se tímto výdobytkem socialistického průmyslu >:-[] .
Auto hrozný, ale vyjel jsem neskutečný krpály a i teď, když ta místa navštívím, nestačím se dodnes divit! :yes:

Ad kizashi - ten kombík by mu fakt slušel :-!
Jak jsem už psal - suzuki dle všeho vymýšlela tento vůz primárně pro Ameriku a vzhledem k faktu, že tam frčí buďto sedan, nebo pick-up, Evropa musí brát to, co je.
Ale domnívám se, že do dvou, tří let ten kombík přijde! ;-)
19. 12. 2010 13:52
Re: Ach jo...
Asi máš pravdu, mohl jsem reagovat na příspěvky, kde se hájí Scout...

Samozřejmě, Haldex je dobrá pomůcka. Ale člověk s citem pro auto dokáže i s předokolkou vyjet hodně. A jinak, nejlepším 2WD autem na zimu je - světe div se - Škoda100/110! Nikdy jsem nezůstal stát, ani tehdy, když silničáři s policií uzavřely cestu na vesnici nad Libercem, kde jsme tehdy bydleli.

X5 je typickým SUV. Za normálních okolností je xDrive perfektní a auto sedí jako na kolejích. Ale díky tomu, že to není "klasická" 4x4 má hodně velké problémy s terénem...

A souhlasím, že combi zvyšuje prodejnost. Ale tam, kam Kizashi míří, je sedan žádanější.
Ale kupce Subaru asi po Suzuki nebude moc pokukovat ;-) To spíš po Audi.
19. 12. 2010 13:25
Re: Ach jo...
Když to bude právě ono.
Rozhodně nechci rozpoutávat nějakej flame, ale Ty se vyjadřuješ občas tak nešťastně, že jeden chápe Tvůj příspěvek jako reakci na svůj. ;-)

Ad Haldex - nastudováno mám a ač si o něm myslím svoje (a moc pozitivní názor to není), domnívám se, že je to řešení rozhodně lepší, než pouhý pohon jedné nápravy. To, že jeho majitelé nedokážou odhadnout jeho možnosti a buďto ho utaví, nebo prostě jen nevyjedou, je věc druhá.

Ad X5 - synovec jí má, je to krásný a pohodlný auto, ale tam, kde jeho otec vyjede s Ignisem, nebo s Hiluxem s jednou rukou v kapse, on se ani malinko nečape. ;-\ A nemusí se jednat o "terén", stačí zasněžená cesta k nim na hájovnu v lese. Zkrátka X5 terénňák není a snad ani nikdy být nechtěla, to jen někteří blbové myslí, že ano a pak potupně podplácejí traktoristu v nejbližší vesnici. >:D

Ale každopádně beru svá slova o Tvé nezkušenosti se čtyřkolkou zpět!

No a konečně k jádru původního "sporu": za názorem, že Kizashi chybí varianta kombi, si stojím. Domnívám se, že by mu to nejen slušelo, ale tahle varianta by prostě musela padnout do hledáčku kupce Subaru Outback, Audi Allroad čí Volvo XC...
Zkrátka, dle mého by byl konkurenceschopnější.Takhle si lze jen pomyslet, že na Evropu Suzuki prdí... ;-\
19. 12. 2010 11:49
Re: Ach jo...
...a napsal jsem, že je fandou koncernu?! Jak říkám - přečtěte si celou diskusi od začátku. Tam jsou ty "koncernové výkřiky"...