Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen Eos 2,0 TDI DSG – Jednooký král

Jiří Červenka
Diskuze (148)
Eos právem platí za hvězdu mezi kupé-kabriolety, ale navzdory nedávné modernizaci jeho záře poněkud pohasla, když se na scéně zjevil nový soupeř z nečekané strany...

Volkswagen Eos bezesporu byl a je nejkompetentnější ze všech srovnatelných kupé-kabrioletů. Je to ale takové kralování mezi jednookými. Kategorie aut s netextilní skládací střechou trpí mnoha principiálními nevýhodami, od vysoké a nepříznivě rozložené hmotnosti až po chybějící pocit otevřeného nebe, způsobený masivním rámem čelního okna.

Konstruktéři z Wolfsburgu dokázali odpovědět na tyto technické výzvy lépe než ostatní, ale v roce 2012 jsou přednosti Eosu jaksi méně významné a nedostatky viditelnější. Zrcadlo ukazující, že – a jak – to jde i lépe, přitom Volkswagenu nenastavuje žádný z konkurentů, ale kukačka z domácího hnízda: Golf Cabriolet.

Eos přitom z papírového srovnání vychází jako mnohem atraktivnější volba. Vedle střechy, kterou neprořízne vandal kapesním nožem, má na své straně výhodu silnějších motorizací. S důsledností sobě vlastní rozdělil Volkswagen motorizace Golfu mezi oba kabriolety tak, že na Eos zbyly ty silnější.

Zatímco zájemců o Cabrio s plátěnou střechou a zážehovým motorem musí stačit 1,4 TSI (90 nebo 118 kW), Eos nabízí i prestižní jednotku 2,0 TSI ze sportovního VW Golf GTI.

Pravda, po ženevské premiéře GTI Cabrio se bilance vyrovnala, ale přinejmenším bude ještě nějakou dobu trvat, než se tento model dostane k zákazníkům. V případě vznětových motorů se ale na umělé udržování třídních rozdílů nehraje. V obou případech je dostupný vrchol nabídky představován motorem 2,0 TDI ve variantě 103 kW.

TDI ve špičkové formě

I z diskuzí pod našimi články je patrné, že řada čtenářů stále přisuzuje motorům TDI stejné vlastnosti, jimiž se vyznačovaly koncernové turbodiesely v éře „čerpadlo-tryska“: úsporné, leč hrubiánské. Přechod na common-rail a dva roky postupného ladění však změnily kdysi zemědělský motor k nepoznání.

Nestydí se spolupracovat v otáčkách pod hranicí 1500 ot./min., už pod dvěma tisíci začíná úderně táhnout a dokonce u toto i příjemně zní. Ne, ani technici VW zatím nepřišli na to, jak vymýtit průvodní jevy vznětového principu spalování, ale díky vývoji vysokotlakého vstřikování a stále dokonalejší práci s odhlučňovací pěnou se k vašim uším dostane jen to libější z akustiky dvoulitrového TDI.

vw testy kabriolet vw testy kabriolet  

Turboefekt bude u přeplňovaného motoru z principu vždy v nějaké míře přítomen, ale v případě testovaného vozu jakékoli jeho náznaky zamaskovala dvouspojková převodovka DSG. K motoru 2,0 TDI 103 kW se montuje evolučně starší šestistupňová varianta, ale není důvod, proč by vás to mělo mrzet. Dokonce ani není důvod, proč mluvit jejímu elektronickému mozku do práce.

Jen na silnici s mnoha zatáčkami nebo značnými rozdíly v převýšení rádi posunete páku voliče o další polohu dozadu, na režim S jako Sport – a to i když se sportovně vůbec jet nechystáte. DSG ale v tomto nastavení drží motor na dvěma tisíci otáček a více spěchá s podřazováním, když zpomalujete před zatáčkou, takže jízda v členitém terénu získá na přirozenosti i v „nesportovním“ tempu.

Normálně bychom na tomto místě shrnuli přednosti hnacího ústrojí jedním pochvalným konstatováním jeho předností. Více než jeden čtenář by nám ale jistě promptně připomněl v diskuzi velkou svolávací akci VW, která se týká právě motorů 2,0 TDI.

Nuže, Volkswagen není první ani poslední, kdo přikročil k plošné servisní kampani zaměřené na konkrétní chybu. Rozhodně z toho nelze vyvozovat, že motory TDI jsou řádově méně spolehlivé nebo mají více konstrukčních vad než jiné vznětové agregáty – už proto, že lapálie podobného ražení se nezřídka řeší potichu, v rámci pravidelných inspekčních prohlídek, zatímco o některých svolávacích akcích se ani nedozvíme. Na rozdíl od USA, kde se „svolávačkami“ zabývá Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu, není jejich zveřejňování v Evropě povinné a většinou ani dobrovolné.

Ale zpátky do Eosu. Předloňský facelift přinesl kromě aktuální firemní „tváře“ VW a dvojdílných zadních LED svítilen ještě nabídku nových materiálů v interiéru, subtilnější volič převodovky DSG a plejádu moderních elektronických systémů, které elektrická architektura původního Eosu nepodporovala: automatické přepínání dálkových a potkávacích světel, parkovací asistent druhé generace, bezkontaktní odemykání dveří s dálkovým ovládáním střechy... À propos střecha. Žádný ze čtyřmístných kupé-kabrioletů ji nemá tak propracovanou jako Eos. Skládá se z ne méně než pěti dílů a její součástí je i střešní okno s manuální clonou proti slunci.

V uzavřené konfiguraci tak Eos připomíná běžné kupé, a jako běžné kupé jsme ho také – s výjimkou fotografování – používali. V únoru se jízda bez střechy přece jenom omrzí poměrně rychle. A když chybí okouzlení z větru ve vlasech, zbývá víc času všímat si věcí, jaké člověk v letním odpoledni rád přehlédne.

vw testy kabriolet vw testy kabriolet  

Třeba že střecha se při jízdě na nekvalitní vozovce hlasitě klepe. Dejme tomu, že tento konkrétní exemplář měl ještě těžší život než jiné novinářské vozy. Ale tím lze sotva omluvit, proč zlobí paměť polohy předních sedadel. Úhel opěradla zůstane po vrácení do původní pozice zachován, ale nutnost znovu si podélně seřizovat sedadlo pokaždé, když si na zadní sedadlo odložíte tašku, nejde příliš dohromady s obvyklou propracovaností volkswagenů. Naštěstí pořád platí, že když to musí být, odveze Eos v relativním pohodlí čtyři dospělé lidi.

Kila navíc nezapře

Jízda v plném obsazení ovšem není něco, čemu byste se dobrovolně oddávali příliš často. Nebudeme tvrdit, že výkon 103 kW je pro Eos nedostatečný, ale faktem je, že při rozjezdu z místa i v pružném zrychlení nabírá těžké kupé-kabriolet rychlost citelně rozvážněji než třeba Golf s identickým hnacím řetězcem.

A pocitu těžkopádnosti se nezbavíte ani v zatáčkách. Na jednu stranu pořád platí, že Eos zatáčí ochotněji, pruží důstojněji a naklání se méně než konkurenční modely. A jeho řízení je tak přesné a mění svůj odpor tak přirozeně, jak jsme ještě nedávno považovali u elektromechanického posilovače za nemožné. Na co si tedy stěžujeme? V podstatě na nic. Jenom nenacházíme žádný pádný důvod, proč nedat raději přednost agilnějšímu Golfu Cabrio s identickou motorizací. Jeho textilní střecha nemá té na Eosu co závidět, snad až na odolnost vůči nenechavci vybavenému řezným nástrojem. Její tepelná i akustická izolace nenechává prostor ke stížnostem.

Pokud jde o hmotnost, rozdíl mezi oběma variantami se stahovací střechou je menší, než by se mohlo zdát. Srovnání hatchbacku, kabrioletu a kupé kabrioletu však výmluvně demonstruje, jak vysoká je hmotnostní penalizace za vítr ve vlasech:

Model Golf hatchback 2,0 TDI 103 kW DSG Golf Cabriolet 2,0 TDI 103 kW DSG Eos 2,0 TDI 103 kW DSG
Pohotovostní hmotnost (kg) 1372 1545 1608

Téměř čtvrt tuny navíc oproti hatchbacku se pochopitelně odrazí jak v dynamice (zrychlení 0-100 km/h trvá o rovnou sekundu déle), tak ve spotřebě. Při dálničním limitu „bere“ motor lehce přes sedm litrů a když zpomalíte na rovných 100 km/h, palubní počítač stále ukazuje 4,8 l.

Největší argument v neprospěch Volkswagenu Eos ale nacházíme v ceníku. Zatímco testovaná motorizace 2,0 TDI DPF DSG stojí 879 000 Kč, Golf Cabriolet s totožnou kombinací motoru a převodovky vyjde na 690 900 Kč, přestože k trojici tříznakových akronymů přidává ještě čtvrtý: BMT jako BlueMotion Technology.

Sada úsporných technických řešení pod tímto souhrnným názvem sráží jeho kombinovanou spotřebu na 5,1 l/100 km, což je o šest decilitrů méně než v případě Eosu a dokonce o dvě deci méně než u hatchbacku. Sériová výbava je přitom v zásadě shodná. Eos má sice o dva reproduktory víc, ale Cabrio zase nabízí třeba kolenní airbag řidiče.

vw testy kabriolet vw testy kabriolet  

Klimatizaci, palubní počítač nebo ESP dostanete bez příplatku v obou případech. Zajímavé je, že také řada příplatkových položek je pro Eos dražší než pro Cabrio. Konkrétně se to týká mj. dvouzónové klimatizace, parkovacích senzorů nebo bi-xenonových světlometů.

Závěr

Volkswagen Eos byl nejpropracovanějším zástupcem své třídy už před faceliftem a modernější interiér, širší nabídka příplatkové elektroniky ani výtečný hnací řetězec jeho pozici jistě nezhoršily. Golf Cabriolet ale nabízí za mnohem méně peněz více radosti z jízdy bez střechy nad hlavou a v každodenním provozu obstojí prakticky stejně. Pro Eos se tak rozhodnou pouze ti zájemci o kabriolet značky VW, kterým zcela zásadně vadí představa, že by je od světa venku dělilo jenom plátno.

Druhý pohled (Lukáš Vaverka)
Eos je, přesně, jak píše Jirka, jednookým králem. Ve srovnání s takovým Méganem CC nebo Peugeotem 308 CC je volkswagenův kupé-kabriolet lepším (a dražším) autem. Znovuobjevené plátno v podobě Golfu Cabrio vystrkuje růžky na jedné straně a prémiová konkurence na straně druhé. Ale ano, SLK a Z4 jsou dražší, jen dvoumístné a pro někoho možná zbytečně sportovní vozy. Takže nakonec ten Eos dává smysl.

Mix techniky Golfu a Passatu funguje dobře a nebýt povrzávající střechy (když vám nebude vrzat dnes, stejně vás to asi po pár letech provozu dostihne), byl by Eos příjemným společníkem. Volba dieselového motoru, jakkoliv neznalým zní i dnes v kombinaci s otevřenou karoserií podivně, je rozumným řešením. Použitelná dynamika a přiměřená spotřeba jsou silné devízy. Jen je potřeba počítat, že se staženou střechou stačí těžkému TDI tak akorát na korzování. A víc potřeba není, při touze po rychlejší jízdě doporučuji opět útěk do náruče BMW nebo Mercedesu.

Mimochodem, po zkušenosti s halogeny radím: když chcete s Eosem jezdit v noci, neváhejte nad příplatkem za bi-xenony.

První cena vozu 751 000,- Kč (1,4 TSI, 90 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací 823 700,- Kč (2,0 TDI DPF, 103 kW)
Základní cena testovaného vozu 879 000,- Kč (2,0 TDI DPF, 103 kW, DSG)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 1 079 400,- Kč (2,0 TDI DPF, 103 kW, DSG)

Plusy

  • Dobře vyřešená skládací střecha
  • Odhlučnění podvozku, motoru i střechy
  • Komfort odpružení
  • Tichý a pružný diesel
  • Poměrně suverénní chování na silnici

Minusy

  • Malý zavazadlový prostor
  • Klepání střechy na nerovnostech
  • Relativně vlažná dynamika (ve srovnání s lehčími Golfy)
  • O drastických 188 300 Kč dražší než ekvivalentní Golf Cabriolet
  • Vyšší ceny příplatkové výbavy
Jiří Červenka
Diskuze (148)
Volkswagen Eos 2,0 TDI DSG
Cena základní sestavy 879 000 Kč
Výbava základní sestavy Čelní airbag řidiče a spolujezdce, s možností deaktivace airbagu spolujezdce * Hlavové a boční airbagy vpředu * Elektronický stabilizační systém ESP včetně hydraulického brzdového asistentu ABS, EDS, ASR, MSR * Aktivní systém ochrany při převrácení - okamžité vysunutí ochranných rámu * Tříbodové automatické bezpečnostní pásy, vpředu s výškovým nastavením a předepínači a výstrahou při nezapnutí * Isofix, příprava pro připevnění 2 dětských sedaček na vnějších sedadlech vzadu * Bezpečnostní opěrky hlavy vpředu * Elektronický imobilizér * Automatické spuštění výstražných světel při plném nouzovém brzdění * Výstražný trojúhelník * Rádio RCD 310 s CD-MP3 pěehrávačem, výkon 4 x 20 Wattů, 8 reproduktorů, Aux-in zdířka * Klimatizace "Climatic" * Halogenové světlomety včetně denního svícení * Mlhové světlomety s chromovaným orámováním a statickým přisvěcováním do zatáček * Palubní počítač * Star-stop systém, rekuperace kinetické energie (pouze pro BMT) * Elektrické ovládání oken vpředu a vzadu * Asistent pro rozjezd do kopce * Easy Entry - usnadnění přístupu k zadním sedadlům * Centrální zamykání s dálkovým ovládáním * Sdružený ukazatel s elektronickým tachometrem, počítadlem kilometrů celkovým, denním, s otáčkoměrem, ukazatelem stavu střechy a indikátorem opotřebení brzdových destiček * Posilovač řízení s proměnlivým účinkem * Vnější zpětná zrcátka elektricky nastavitelná a vyhřívaná, zrcátko u řidiče asférické * Volant výškově i podélně nastavitelný * Bílé regulovatelné podsvícení ukazatelů na přístrojové desce, červené noční osvětlení tlačítek * Vyhřívané zadní sklo * Kotoučové brzdy vpředu i vzadu * Dvoutónový klakson * Akustická signalizace úplného otevření/zavření střechy * Akustická signalizace při nevypnutí světlometů * 4 kola z lehkých slitin "Barcelona" 7 J x 16, pneumatiky 215/55 R16 * CSC střešní systém (plně automatický inovativní střešní systém, střecha částečně prosklená s posuvným výklopným oknem a větrnou clonou v rámu čelního okna) * Kryty vnějších zpětných zrcátek, kliky dveří a nárazníky lakované v barvě vozu * Směrová světla ve vnějších zpětných zrcátkách s LED diodami * Zadní světlomety tvořené LED diodami * černé orámování mřížky chladiče a chromované lamely * Zeleně tónovaná skla * Sportovní sedadla vpředu * Potahy sedadel a vykládání dveří látkou "Wave" * Vykládáné přístrojové desky, středové konsole a dveří dekorací matný chrom * 3ramenný volant potažený kůží s alu-dekorací, hlavice řadicí páky a madlo ruční brzdy v kůží * Sedadlo řídiče i spolujezdce s výškovým nastavením * Bederní opěrky vpředu * Zadní sedadlo nedělené, nesklopné s uzamykatelným průvlakem pro přepravu dlouhých předmětů * Make-up zrcátka ve slunečních clonách, s osvětlením * Přihrádka spolujezdce s osvětlením a možností chlazení, uzamykatelná * Osvětlení spínačů světel, ovládání zpětných zrcátek a elektrického ovládání oken s chromovaným orámováním * Nekuřácké provedení; odkládací přihrádka a 12V zásuvka namísto popelníku a zapalovače vpředu * Odkládací kapsy na zadních stranách předních sedadel * Odkládací přihrádky ve dveřích s držáky na lahev 1 l Kč
Cena testované sestavy 1 079 400 Kč
Výbava testované sestavy Rádio RCD510 s barevným dotykovým displejem (12 800,-)
 Alarm s integrovaným nezávislým zdrojem (9800,-)
Paket Ambiente 3 (13 500,-)
Palubní počítač "Plus" (1700,-) Tempomat(13 000,-) Klimatizace "climatronic" (12 100,-)
"Fontana" - 4 kola z lehkých slitin 7 1/2 J x 17 (16 100,-)
Parkovací systém "ParkPilot" (16 900,-) , Sportovní paket 1 (4700,-) Paket "Světla a výhled" (9100,-) Multifunkční 3ramenný volant (9800,-) Potahy sedadel v kůži "Vienna" (58 500,-) Větrná clona (10 300,-) Metalický lak (15 200,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1968
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 103 / 4200
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 320 / 1750 - 2500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 204
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.3
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 7.2 / 4.8 / 5.7
Rozměry a hmotnosti
Objem nádrže (l): 55
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1608 / 497
Rozměr pneu: 235/45 R17
Volkswagen Eos 2,0 TDI DSG
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4423
b) šířka (mm): 1791
c) výška (mm): 1444
d) rozvor (mm): 2578
e) rozchod vpředu (mm): 1545
f) rozchod vzadu (mm): 1547
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 890 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 530 / 790
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 880
k) šířka vpředu (mm): 1430
l) šířka vzadu (mm): 1070
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 470
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 630
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
28. 7. 2018 19:12
Avatar - Ada je zase tady
23. 5. 2012 22:08
Lukáš Vaverka
si samozřejmě musel plivnout na VW jeho srovnáním s francouzskými křápy :no: :no: :no:
Avatar - white label
29. 3. 2012 10:37
Re: E(O)SO
Kdy už nám konečně o sobě napíšeš i něco nového, tohle už o tobě víme už dávno...
15. 3. 2012 22:12
Re: Svět se zbláznil
Otevřené E má plátěnou střechu, to jsem rovnou mohl napsat 1er, že. :-) Pokud člověk chce poměřovat cenu, musí sáhnout po autech jako C70, 3er, Lexus IS, nebo Infiniti G37. Eos bude nejspíš nejmenší, ale jde o dobré měřítko ceny ve vztahu ke kvalitě.
Avatar - rohYpnol
15. 3. 2012 20:22
Re: Svět se zbláznil
[odkaz]

tedy 1 a 1/4 M za olítaného Medvěda... možná něco ukecáš. OK tedy 1.2 M. Oproti 750 tis. za tohodle EOSe, to ti přijde EOS stále předražený 8-s
Jasně, s SLKčkem naděláš mnohem víc parády. Ale cenový rozdíl je nezanedbatelný, stejně tak provozní náklady... A co je lepší pro každodenní užití, je snad každému jasné :-!
Řeči typu že zadní místa EOSu jsou k ničemu... Když potřebuješ někoho svést pár km, tak s SLK máš smůlu. S EOSem bez problému.