Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Titul International Van of the Year 2019 získala trojčata...

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
...Peugeot Partner, Citroën Berlingo Van a Opel Combo. Pro francouzské členy PSA jde již o páté vítězství v hlasování o nejlepší dodávku roku.

Titul International Van of the Year je udělován od roku 1992. Mezinárodní porota, složená v letošním roce z motoristických novinářů se specializací na užitková vozidla z 25 evropských zemí, udělila svými hlasy toto prestižní ocenění pro rok 2019 vozům Peugeot Partner, Citroën Berlingo Van a Opel Combo.

Porota udělila zástupcům koncernu PSA Group celkem 127 bodů a díky tomu získala trojčata značek Peugeot, Citroën a Opel s jasnou převahou nad konkurenci. Nejblíže se k nim dostal Mercedes-Benz Sprinter, jehož nová generace získala 92 bodů.

Ocenění převzal senior vice-prezident divize lehkých užitkových vozidel v koncernu PSA Group Philippe Narbeburu, v rámci letošního mezinárodního veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru od předsedy poroty, jímž je Jarlath Sweeney.

Prestižní ocenění International Van of the Year získalo již pět modelů značek Peugeot a Citroën, zatímco Opel má i s tím nejnovějším na svém kontě prozatím jen tři tituly.

V případě značek Peugeot a Citroën se vždy jednalo o sesterské modely a poprvé šlo o modely Boxer a Jumper spolu s řadou Ducato značky Fiat roce 1994. O tři roky později následovalo ocenění první generace modelů Partner a Berlingo. Další dvě ocenění pocházejí z let 2008 a 2009, tehdy byla druhá generace modelů Partner a Berlingo zastíněna nejprve modely Expert/Jumpy, které doplňoval Fiat Scudo a následně malými dodávkami Bipper, Nemo a Fiat Fiorino.

Opel byl podle přehledu vítězů organizace International Van of the Year doposud výrazně méně úspěšný. První titul získal v roce 1999 za model Astra Van, který vycházel z kombi stejnojmenné modelové řady. Druhý titul pro Opel získal model Vivaro, který se o něj v roce 2002 dělil se svým dvojčetem, jímž byl Renault Trafic. Nová v pořadí pátá generace modelu Combo se pak nyní postaral o zisk třetího titulu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)