Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Top Gear slaví 40 let od odvysílání první epizody! Připomeňme si historické milníky

Vitek
Diskuze (4)
Před 40 lety, 22. dubna 1977, britská televizní stanice BBC poprvé vysílala show Top Gear. Top Gear se dosud vysílal ve více než 200 zemích světa, včetně České republiky, a sledovalo ho kolem 300 milionů lidí.

Dlouholetou "tváří" Top Gearu byl svérázný moderátor Jeremy Clarkson, který do něj vstoupil v roce 1988 a pokračoval i po jeho obnovení v roce 2002. Spolu s Clarksonem pořad moderovali Richard Hammond a James May, k důležitým postavám patřil i záhadný testovací jezdec v bílé (nejdříve i černé) kombinéze zvaný Stig, skrývající svoji identitu pod helmou. Diváckého ohlasu Top Gear dosáhl zejména zábavnými prvky a netradičními nápady, jako je například spuštění auta ze skokanského můstku či curling s automobily.

V pořadu se několikrát objevil i vůz značky Škoda, například v roce 2011 prohlásili moderátoři SUV Yeti za nebývale praktické auto, když na jeho střeše nechali přistát vrtulník a interiérem nechali projít hasičskou jednotku.

Clarkson je známý svým břitkým humorem a mnohdy politicky nekorektními poznámkami. V květnu 2014 dostal "poslední varování" kvůli tomu, že použil rasistický výraz. Tehdy byl upozorněn na to, že v případě další urážlivé poznámky "kdekoli a kdykoli" bude propuštěn.

A to se také v roce 2015 stalo. Důvodem byla roztržka, kdy Clarkson po natáčení jednoho z dílů pořadu udeřil producenta, protože neměl připravené teplé, ale jen studené jídlo. Výpověď vyvolala ostré protesty fanoušků pořadu a v dalším natáčení Top Gearu se rozhodli nepokračovat také Clarksonovi spolumoderátoři Hammond a May.

V červnu 2015 oznámila BBC, že vyhozeného Clarksona nahradí moderátor Chris Evans, který však z magazínu odstoupil už po jedné řadě, v červenci letošního roku. Hlavní tváří pořadu se poté stal americký herec Matt LeBlanc, známý především ze seriálu Přátelé, který s Evansem Top Gear spolumoderoval. Clarkson nyní natáčí pořad podobného stylu The Grand Tour.

Top Gear – fakta, zajímavosti a milníky

  • První epizodu odvysílalo BBC 1 22. dubna 1977. Určena byla pro region Midlands v centrální Anglii. Od července 1978 se Top Gear vysílal celostátně na BBC 2.
  • Pořadem nejdříve provázela Angela Ripponová. Dále se objevují moderátoři Tom Coyne, Noel Edmonds, William Woollard a Tom Mason nebo automobilový závodník Tiff Needell.
  • Jeremy Clarkson vstoupil do pořadu v roce 1988, v roce 1999 jej opouští a opět se vrací v roce 2002 společně s novým formátem.
  • Producentem „nového“ Top Gearu se stal Andy Wilman. Clarksona coby moderátora doplnili Richard Hammond a Jason Dawe.
  • James May se v pořadu objevil v druhé sérii, Jason Dawe již nadále nemoderuje
  • Vznikly také lokální mutace pořadu - U.S. Top Gear, Top Gear Australia, Top Gear Russia, Top Gear Korea a Top Gear China
  • Clarkson, Hammond a May spolu odmoderovali 22 sérií „nového“ Top Gearu. Po Clarksonově skandálu a jeho následném propuštění z BBC odchází také zbytek osazenstva. Později se objevují v pořadu The Grand Tour vyráběném společností Amazon. Producentem je Andy Wilman.
  • S 23. sérií Top Gearu přichází nová sestava moderátorů - Chris Evans, Matt LeBlanc, Chris Harris, Eddie Jordan, Rory Reid a Sabine Schmitz. Tajemný Stig zůstává.
  • Chris Evans pořad po 23. sérii opouští. Jeho spolupráce s dalšími moderátory nebyla ideální
  • 24.série Top Gearu opět nabrala správné grády. Hlavním moderátorem je Matt LeBlanc,nadále účinkují Chris Harris, Rory Reid, Eddie Jordan a Sabine Schmitz.

Autoři: ČTK a Auto.cz

Vitek
Diskuze (4)
Avatar - Dinar
23. 4. 2017 09:26
Re: Smutná současnost
Jo, je to mnohem lepší než první řada, ale pravdou je, že ta chemie mezi moderátory zdaleka nefunguje tak jako mezi C+H+M. Ale, nevadí, hlavní je, že místo žádné, máme podobné show dvě. ;-)
23. 4. 2017 07:22
Re: Smutná současnost
Souhlas. Myslim, ze nejvice na tom vydelal automobilovy fanousek. :yes:
23. 4. 2017 06:00
Re: Smutná současnost
Tak za sebe naopak přiznávám, že redukce na stálé trio, změna studia, dialogy Matta a opičáka...to vše mi perfektně sedí. Všechny díly II.řady nového TG jsou super s GT bude mít co dělat.

Což je skvělé a ukázalo se, že vznik GT obohatil diváky o dvě show, které si skvěle konkurují. :-)

Avatar - CHerokee
22. 4. 2017 19:41
Smutná současnost
Co odešla Clarksonova parta, nedá se na to dívat. A to ani na druhou řadu. Není to vtipné, člověk jim to nevěří. Snaží se kopírovat, ale moc to nejde. A místo testů dělají reklamy na auta, kde se člověk dozví ještě o dost méně než od předchozí party.