Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auta, která Top Gear neměl nikdy zničit. Řekneme vám proč

Michal Fokt
Diskuze (14)
Je to snadné - vezmete nějakou levnou šunku, před televizními kamerami ji rozmlátíte a všichni se královsky baví. Ale nikdy nevíte, jestli jste tím svět nepřipravili o vyhledávaný sběratelský kousek, jako v těchto případech.

Nikdo, kdo má rád auta, by je asi neměl záměrně a bezdůvodně ničit, což ale britský Top Gear s oblibou dělá. Asi to bude tím, že tam to s tou láskou k autům nebylo až tak horké. Každopádně za tímhle pořadem o automobilech zůstala slušná řádka vraků aut, která se dala koupit za pár liber a vypadalo to tedy, že to nikoho zas tak moc nebolí. Ale kolegové z webu carthrottle si všimli, že řada Top Gearem zničených aut je nyní v bazarech intenzivně vyhledávána a začíná stoupat na ceně. Zpětně se tedy jeví jejich zničení jako dvojnásobná škoda a nutí to k přemýšlení, jestli by je dnes nechali zničit stejně tak. Která to jsou?

1. Maserati BiTurbo

Co si budeme povídat, tohoto auta byla škoda už tehdy - Maserati BiTurbo možná bylo nejhorším autem značky (těžko soudit), ale i přesto si konec pod kontejnerem šrotu určitě nezasloužilo. Mělo nejspíš smůlu, že se dalo koupit klidně i za 30 tisíc korun. Dnes je ale prý už problém najít kousek, který by se vešel do 300 tisíc korun!

2. Alfa Romeo 164 Quadrifoglio

Řeknete si - stará alfa... Ale opravdu bylo nutné si vybrat zrovna tohle auto k vytvoření limuzínového kočkopsa se Saabem 9000? V Británii je dnes ani ne 30 registrovaných "čtyřlístkových" sedanů 164 a koupit se zřejmě nyní nedá ani jeden z nich. A i kdyby, stál by nejspíš balík, šestiválcové 164ky se v některých případech také pohybují v přepočtu kolem tří set tisíc korun!

3. Alfa Romeo 75

Italská auta dostávala v Top Gearu opravdu co proto. Posledním příkladem možná ne úplně "moudře" poničeného auta z Apeninského poloostrova je sedan Alfa Romeo 75. Designově specifická zadokolka to odnesla v dílu, kdy se trojice alfiček zúčastnila amatérských závodů. I přesto, jak se na něm Top Gear podepsal, však prý tenhle vůz zůstává jedním z pouhých 44 na britských cestách legálních exemplářů pětasedmdesátky s třílitrovým šestiválcem. A to v tom stavu, jak byl Top Gearem "opraven". Ostatně srdce fandů aut muselo v této epizodě bolet i ničením GTV a spideru, pro ten já mám slabost...

4. BMW 635csi

Na mnichovském kupé BMW 635csi si v Top Gearu smlsli hned dvakrát. Jednou v demoličním derby, kterého se účastnil i poslední z pětice aut v tomto článku v rámci soutěže levných ne-porsche kupé. Podruhé se ve 14. sérii účastnil natáčení, věnovanému projektu BMW Art Car, přičemž skončil v příkopě. Určitě nešlo o totálku, jako předtím, ale s ohledem na to, že se dalo auto koupit za částku do tisíc korun, se asi nikdo neobtěžoval s opravou. Dnes tohle šestkové kupé stojí na ostrovech také od 300 tisíc korun výš.

alfaromeo bmw jaguar maserati video alfaromeo bmw jaguar maserati video

5. Jaguar XJS V12

Další auto, kterého mi bylo líto už tehdy - nádherná britská placka a velmi špatnou pověstí, nejlépe asi charakterizovanou vtipem, že na výlet s XJS musíte mít ještě druhé za sebou na plaťáku, abyste měli po ruce všechny potřebné náhradní díly. ale marná sláva, kombinace krásného designu a dvanáctiválce asi začíná být automobilovými fandy znovuobjevována, pod 150 tisíc se prý už sehnat nedá a kousky v lepším stavu, což bude asi základ takového nákupu, už se také dostaly přes onu magickou sumu 300.000 korun.

alfaromeo bmw jaguar maserati video alfaromeo bmw jaguar maserati video

Michal Fokt
Diskuze (14)
Avatar -
anonym
27. 2. 2017 18:49
Re: Smutný pohled
Evidentně byla ta polorozpadlá pětasedma za pár šupů těžkej šunt, když předjela novýho Focuse RS a pak se rozjela i po převrácení na bok...
5. 11. 2016 17:22
Marina
>:D To s tím spadlým piánem byla prý nehoda...... Nehody se občas stávají i na silnici, to k autům taky patří.
5. 11. 2016 17:18
Re: Smutný pohled
jasně, ale kdo by zase chtěl jezdit takovýma šunkama jako jsou korejci nebo dáčie apod. to by byl TG (a GT taky) děsná nuďárna. a taky by se z toho lidem dělalo špatně. :-) a že s nima trochu blbnou, co jinýho by taky měli dělat? jako když vymýšleli policejní auta a Jeremy koupil fiata coupé a na okruhu se mu rozpadlo. to už se tak prostě stává :-)

hodnota auta se prostě mění s časem. po 20 letech jsou často bezcenný vraky, většina jich odpadne a těch pár, co lidi udržujou, se začne rychle zhodnocovat. tak to bude i v budoucnosti. stejně tak bude Jeremy a spol. dělat furt samý šílenosti :-)
5. 11. 2016 16:01
Auta su na to aby sa s nimi jazdilo!
To je o com toto? Auta maju robit radost! A ak niekomu robi radost sa na nom prehanat po okruhu a dalsim milionom sa na to pozerat tak nech! Ved na to tie auta su! Ci vy by ste ich len lestili a schovavali v garazi?!
Avatar - Enthusiastic.driver
5. 11. 2016 07:53
Re: Článek
Je to smutne. Puvodnich clanku ubyva napric celym intrrnetem. ;-\