Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co nám Toyota ukáže v Ženevě? Sporťák Supra doplní nový Auris

David Bureš
Diskuze (7)
Vedle konceptu dlouho očekávaného sporťáku se slavným jménem japonská značka v Ženevě letos představí i novou generaci kompaktního hatchbacku.

Letošní ročník ženevského autosalonu startuje již příští týden, a tak automobilky mají posledních pár dní na to s předstihem odhalit, co na výstavišti Palexpo budou vystavovat. Toyota si přitom pro letošní ročník připravila zajímavé překvapení, již potvrzený koncept nové Supry na jejím stánku doplní i nový Auris!

Na třetí generaci Aurise už je ostatně nejvyšší čas, protože současné provedení je na trhu již od roku 2012. V souvislosti s příchodem novinky se hovořilo o návratu k slavnému označení Corolla (tak se vůz už dnes prodává na vybraných trzích), nakonec k tomu ale nedojde.

Toyota zatím zveřejnila první upoutávku na nový Auris, ze zatmaveného snímku ale toho není moc patrné. Silueta auta zůstává z větší části ve tmě, a tak jsou viditelná jen přední a zadní světla. A ty lehce evokují o třídu menší Yaris. Automobilka každopádně slibuje dynamické tvary. Ty by mohly být inspirovány crossoverem C-HR, s nímž vůz bude sdílet svoji platformu TNGA.

Uvnitř zase očekávejme na vrchu středového panelu umístěnou obrazovku multimediálního systému, jak naznačily špionážní snímky prototypů auta.

Zajímavější zprávou jsou tak informace o pohonném ústrojí. Mezi nabízenými verzemi bude nově vyvinutý full-hybridní systém, jehož součástí bude zážehový dvoulitrový čtyřválec.

Ten je součástí nové techniky pro modulární platformu TNGA. Do roku 2021 chce automobilka uvést devět motorů v 17 verzích, deset variant čtyř převodovek a 10 variant šesti hybridních systémů. Vedle dvoulitru je mezi touto technikou také nový šestistupňový manuál a převodovka CVT. Toyota také vyvíjí nový systém pohonu všech kol s vektorováním točivého momentu, byť v tuto chvíli není jasné, zda se s ním počítá i pro Auris.

Nová Toyota Auris ale nebude to jediné, co japonská automobilka v Ženevě představí. Dále se můžeme těšit na „moderní závodní koncept, který naznačí návrat nejslavnějšího sporťáku značky,“ což bude náznak příchodu nové Supry. K vidění bude i modernizované Aygo nebo vodíkový koncept Fine-Comfort Ride, který se představil už na loňském tokijském autosalonu.

David Bureš
Diskuze (7)
27. 2. 2018 04:48
Re: na novy auris som zvedavy
Týden -13 a 3cm sněhu..musí to mít 4X4 !!! ;-);-);-)
Avatar - twistedTSD
26. 2. 2018 18:37
Re: na novy auris som zvedavy
-13? To je ještě nuda. Ale já si zabral garáž, tak neřeším. >:-[]

Na Auris jsem zvědavý, mohl by po mnoha letech zase vypadat k světu. :yes:
26. 2. 2018 18:20
Re: na novy auris som zvedavy
Hlavně doufám, že "něčo urobí" se zadními svítilnami - ty současné tvarově vypadají jako rozmazaný vaječný bílek nebo ještě něco horšího.... :-O :'-( 8-s :no:
26. 2. 2018 16:42
tiež sa teším
som nevedel, že už teraz a zatiaľ to vyzerá pekne. To tempo výmeny modelov je šialené ešte mám v pamäti ako sa uvádzal terajší model, akoby to bolo včera.
26. 2. 2018 16:24
Re: na novy auris som zvedavy
Hlavne by mohli pri Aurise nieco urobit s interierom. Hybridnu techniku maju vysperkovanu ale ten interier je tak 20 rokov dozadu. To auto v interieri na mna posobi velmi staro co je velka skoda lebo hybrid sa mi velmi pozdava.