Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota FJ Cruiser po deseti letech skončí

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Toyota zastaví výrobu retroteréňáku FJ Cruiser. V poslední době o něj není tak velký zájem a zejména americká poptávka vázne.

Prototyp FJ Cruiser se objevil již před deseti lety na autosalonu v Detroitu. Ctitelé klasiky byli nadšeni, Toyota vytvořila moderní interpretaci a zároveň poctu modelu Land Cruiser FJ40. Ten vznikal skoro čtvrt století, od roku 1960 do sezóny 1984. Mnozí se tehdy ptali: „Půjde do výroby? My ho chceme!“ volali fanoušci originálu. A japonská automobilka je vyslyšela. Sériový FJ Cruiser dorazil na trh v pozdním létě roku 2006, byť výstavní premiéru měl v Chicagu 2005. Ve skutečnost se tedy vyrábí sedm let, příští rok však jeho kariéra skončí.

Prodává se hlavně v USA, ale také například doma v Japonsku, Austrálii, Jižní Africe a Spojených arabských emirátech. Není to načančané SUV, které se bojí polní cesty, ale pořádné robustní terénní auto s klasickým rámem. Na první pohled tak vůbec nevypadá, leč technika je ortodoxní, k ní se dále přidává značná světlost. Byť v nabídce najdeme i verzi s pohonem zadní nápravy, klasikou je čtyřkolka. Během dosavadní kariéry se FJ Cruiser změnil jen málo, nejvýznamnější, ale přece jen drobné, retuše přišly v říjnu 2010. Jinak byla doplňována hlavně výbava. Auto je kritizováno kvůli uzounkým sebevražedným zadním dveřím a mizernému výhledu ven. V současnosti jej pohání zážehový vidlicový šestiválec 4,0 l s výkonem 194 kW (263 k). Točivý moment 367 N.m přenáší buď šestistupňová manuální převodovka, nebo obvyklejší pětistupňová samočinná.

Na amerických fleetových stránkách Toyoty je uvedeno, že model 2014 bude k dispozici do 10. června příštího roku. Nástupce již nedostane, nebyl ostatně ani plánován. Šéf americké divize Toyoty Bill Fay sice v červenci řekl, že se terénních vozů s rámy nevzdá, ale týká se to pouze modelů 4Runner, Sequoia a velkého osmiválcového Land Cruiseru.

V prvním roce se v USA prodalo 56.225 FJ Cruiserů, loni jen pouhých 13.656. Letos odbyt mírně stoupl, zhruba o 6 %, neboť nové majitele našlo mezi lednem a červencem 7.854 kusů. Do České republiky se FJ Cruiser nikdy oficiálně nedovážel. Přesto lze díky individuálním dovozům sem tam exempláře na domácích registračních značkách potkat v běžném provozu.

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
23. 8. 2013 22:50
Re: V GTA 5 bude stále žít
Velikostí herní plochy, nápaditostí, vtipem a počtem typů dopravních prostředků stejně netrumfne legendární GTA San Andreas. GTA SA sice není graficky dokonalé, ale je neuvěřitelně zábavné.
anonym
22. 8. 2013 08:53
Diesel
Snad jen škoda, že vůz se nedělal v dieselu, myslím, že by jich bylo na silnici vidět víc.
21. 8. 2013 23:37
Bohužel
Je to vážně škoda, to auto je fakt hrozně zábavný a hlavně má svojí IMAGE! :-) Vymyká se uplně všemu, co se na silnicích dá potkat a takový auto by možná nemělo končit... :'-( zvlášť v době, kdy jedno auto vypadá jako druhý... ;-\ Nadruhou stranu... je dobře že končí bez nástupce a zůstane tak jedinečný jako je :-) A musím říct, že na něj jednou moc rád našetřím :yes: :-)
Avatar - tomtoylc
21. 8. 2013 22:18
offroad
to je to škoda ... posledné schopné offroady sa pomali ale isto vytrácajú ... jeden po druhom ;-\
Avatar - flyboyeda
21. 8. 2013 21:58
Re: V GTA 5 bude stále žít
více na rockstargames.com