Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tradiční Toyota Hiace přijíždí v nové generaci. Nabízí řadu různých provedení

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Toyota Hiace patří mezi tradiční zástupce své značky. Historie této modelové řady se začala psát již ve druhé polovině šedesátých let dvacátého století. Nová generace nabídne dva různé motory, dvě celkové délky a řadu provedení.

Toyota Hiace se ve své první generaci představila v roce 1967 a patří mezi nejpopulárnější lehké užitkové automobily na asijských, afrických i jihoamerických trzích. V Evropě tento model proslavily především generace nabízené v osmdesátých a devadesátých letech dvacátého století a rovněž vozy z prvního desetiletí století jednadvacátého.

Na novou, v pořadí šestou generaci, se v Evropě, kde značku Toyota mezi lehkými užitkovými vozy reprezentuje model Proace, těšit nemáme. Japonská značka se s novinkou hodlá zaměřit na Asii, Střední východ, Afriku, Oceánii, Latinskou Ameriku a Mexiko.

Pro tyto trhy bude určen model Hiace, jehož základem je evoluce platformy TNGA, na níž stojí mimo jiné i modely Prius, Corolla, Camry a RAV4, v pestré paletě čistě užitkových i osobních verzí.

Toyota nabídne nový Hiace s rozvory náprav 3210 mm a 3860 mm, což znamená oproti předchozí generaci prodloužení mezi nápravami o 640 mm, resp. 750 mm. Celkové délky jsou pak 5265 mm a 5915 mm, zatímco výška může být 1990 mm nebo 2280 mm a šířka je vždy 1950 mm.

Paleta pohonných jednotek se omezuje pouze na dva motory. Prvním z nich je zážehový šestiválec o objemu 3,5 liru a druhým pak vznětový čtyřválec o objemu 2,8 litru a výkonu 130 kW. Bližší technické specifikace těchto motorů v nové generaci modelu Hiace prozatím zveřejněny nebyly. Oba motory má být možné kombinovat se šestistupňovými manuálními nebo automatickými převodovkami.

Toyota nabídne nový Hiace v několika různých provedeních a stupních výbav, z nichž rozhodně zaujmou minibusy s delším rozvorem, které nabízejí prostor až pro 17 osob.

Konstrukce karoserie má spolu s bohatou výbavou asistenčních systémů zajistit vysokou míru aktivní i pasivní bezpečnosti. Toyota v souvislosti s ní uvádí, že nový Hiace je na takové úrovni, že může v oblasti bezpečnosti dosáhnout ekvivalentu pětihvězdičkového hodnocení v testech organizace Euro NCAP.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - Hammunasakra
20. 2. 2019 23:23
Re: Milion km
Sakra naftová sračko = abych ti vrátil to tupý oslovení = jak to souvisí se zárukou milion kilometrů? ;-)

Já si ani jedno z těch aut na 99,99% nikdy nekoupim = ale ten milion km se zárukou mě prostě zaujal
Avatar - speedfred
20. 2. 2019 12:50
Re: Milion km
áno,ale iba Toyota dáva takú záruku.
Avatar - WinDiesel
20. 2. 2019 12:38
Re: Milion km
nebude Sakrahumusi, nebudou se v Evropě prodávat, ale to´s asi nečet
Avatar - WinDiesel
20. 2. 2019 12:37
Re: Milion km
jojo
Avatar - xxc
20. 2. 2019 11:47
Re: Milion km
Ved to sú psa auta tie proace, nie?