Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Highlander: Facelift amerického SUV se představil v Moskvě

Diskuze (0)
Další z premiér na moskevském autosalonu je facelift Toyoty Highlander. Velký crossover dostal zcela novou tvář.

Toyota Highlander je určená především pro trh USA, Američané si ale na představení jejího faceliftu musí zatím počkat. Japonská automobilka totiž jako místo premiéry zvolila Rusko, konkrétně právě probíhající autosalon v Moskvě.

Faceliftem Highlander opouští uhlazené linie přídě a dostává agresivnější tvář, která se více podobá Land Cruiseru série 150. Nový je přední nárazník s lichoběžníkovým nasávacím otvorem i mohutná chromovaná maska chladiče. Ta nová má tvar šestiúhelníku, je roztažená do boků a kromě velkého loga Toyoty nese už jen dvě masivní chromované lišty.

Nová světla jsou nižší a protažená více do boků. Díky nim, a díky zarovnané přední hraně kapoty, má Highlander zamračený výraz. Highlander má také upravená zadní světla s větší plochou čirého plastu a nový výrazněji tvarovaný zadní nárazník s chromovanou lištou.

Jedinou motorizací pro Rusko a Ukrajinu je benzinový 3,5 V6 (201 kW, 336 Nm). S ním dokáže dvoutunový 4,8 metru dlouhý crossover akcelerovat z 0 na 100 km/h za 8,2 sekundy a nejrychleji jede 180 km/h. V USA se vedle toho nabízí také motor 2,7 V6 (138 kW) a 3,3 Hybrid (dva elektromotory, kombinovaný výkon 202 kW).

Toyota Highlander se vyrábí už ve své druhé generaci. Na trh přišla v roce 2001 (generační obměna v roce 2007) jako lehčí alternativa ke klasickým SUV s offroadovou technikou, jako například Toyota 4Runner. Highlander naproti tomu využívá platformu společnou s osobními auty s pohonem předních nebo všech kol a navzdory SUV designu se jedná v principu silniční auto. Podobnou techniku, včetně hybridního pohonu, využívá mimo jiné Lexus řady RX.

Na ruském trhu je Highlander novinkou. Místní portfolio Toyoty v zásadě kopíruje nabídku modelů pro Evropu, z amerických Toyot se zde zatím prodává jen sedan Camry.

Diskuze (0)