Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota v prvním pololetí v pozici lídra automobilového odvětví

Ondřej Láník
Diskuze (8)
Letošní rok bude zřejmě rozhodující v soutěži o největší automobilový koncern světa. Podle páteční zprávy se v prvním pololetí prodalo 4,71 milionu automobilů vyrobených pod křídly Toyoty a to je více, něž kolik prodal největší rival - americký gigant GM.

Velký význam připisují představitelé Toyoty vyššímu odbytu na severoamerickém trhu, kde roste poptávka po úsporných automobilech kvůli vysokým cenám benzinu. Také v Evropě Toyota v prvním pololetí rostla. V Evropě se od ledna do června prodalo 661 tisíc automobilů, což představuje meziroční nárůst 14 %.

Celosvětový prodej automobilek sdružených pod křídla Toyota Motor Corp. se v prvním pololetí vyšplhal na 4,71 milionu vozů, zatímco automobilky GM prodaly 4,67 milionu vozů.

Nedávné zemětřesení způsobilo odstávku výroby několika japonských automobilek, což se dotklo také Toyoty, zejména kvůli výpadku dodávek komponent od dodavatelů. Výroba by se měla postupně rozbíhat během tohoto týdne. Jaký bude mít výpadek vliv na celkové pořadí světových automobilových koncernů se dozvíme v říjnu.

Ondřej Láník
Diskuze (8)
23. 7. 2007 18:44
Toyota jede
tohle vi uz i neznalek v yarisu :yes:
23. 7. 2007 17:47
Jeste pred par dny to bylo GM, zajmave
Jen tak mimochodem zaznamenali jste tady nedavno zpravu ze TOYOTA prvni urcite nebude, ze GM je prvni??? zajmave.