Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ÚOHS prošetřuje Svaz dovozců automobilů, stěžoval si český Hyundai

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Omezení informací o prodeji aut v ČR přineslo Svazu dovozců automobilů prošetření ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Řízení navrhla automobilka Hyundai.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prošetřuje Svaz dovozců automobilů (SDA) za to, že omezil přístup veřejnosti a nečlenům svazu k informacím o prodeji aut v České republice. Případem se zabývá na podnět společnosti Hyundai Motor Czech.

Svaz zpracovává statistiky o registracích motorových vozidel, které vydává ministerstvo dopravy. Loni se rozhodl, že informace, které dříve bývaly veřejně dostupné, omezí. Podle automobilky Hyundai, která v ČR soupeří s mladoboleslavskou Škodou Auto, v současné době není možné ověřit skutečné prodeje vozidel v tuzemsku.

"ÚOHS doposud šetření podnětu nedokončil," uvedl pouze předseda ÚOHS Petr Rafaj. Hyundai svaz podezřívá s kartelového jednání. ÚOHS může svazu teoreticky vyměřit pokutu. Nejdříve ale musí zahájit správní řízení, což se zatím nestalo. Případné pokuty pro svazy nebo komory se pohybují v řádu stovek tisíc korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
24. 6. 2014 08:57
Re: Co takhle zahájit s Hyundaiem CZ správní řízení o klamav
[odkaz]
24. 6. 2014 08:46
Re: Co takhle zahájit s Hyundaiem CZ správní řízení o klamav
A proto jsou k dispozici ke stažení na webu MDČR? Jen by sis musel dát tu práci je zpracovat. Což pro SDA dělá externí firma a zadarmo to nebude. Nemluvě o tom, že máme svobodný přístup k informacím. Údaje o tom, které značky a modely jsou registrované, nejsou chráněné.

I dříve SDA zveřejňovalo jen část statistik. Ty zajímavější byly jen pro členy.
24. 6. 2014 01:07
Re: Co takhle zahájit s Hyundaiem CZ správní řízení o klamav
A není to tak, že k datům centrálního registru má přístup kdokoliv a jediné SDA z nich (dost pracně) dělá přehledné tabulky měsíc po měsíci? SDA je sdružení na úrovni baráčníků a nějakou povinnost informovat veřejnost o čemkoliv podle mě nemá. Takovou povinnost bych spíš hledal u ministerstev (které ji plní tím, že na internet nahází tunu nepřehledných tabulek a přehlednou statistiku schopni udělat nejsou).
[odkaz]
Avatar - WinDiesel
23. 6. 2014 22:22
Re: Co takhle zahájit s Hyundaiem CZ správní řízení o klamav
Ovšem k datům MDČR nemá nikdo jiný přístup než SDA.
Avatar - WinDiesel
23. 6. 2014 22:21
Re: ajaj zase ta hydra :-D
Ty máš koukám taky nějaký problém ...