Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Americe vám vyrobí jedenáct let starý koncept Hummer HX Concept. Tedy skoro

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost US Specialty Vehicles ukrývá za drsnou vizáží svých vozů luxusně vybavené interiéry a osvědčenou techniku značek Ford a Jeep. Model Rhino XT pak spojuje techniku a design někdejších rivalů.

Společnost US Specialty Vehicles (USSV) se sídlem v kalifornském Rancho Cucamonga se specializuje na stavbu luxusních SUV a v současnosti má ve své nabídce dvě základní modelové řady, které nesou označení Rhino GX a Rhino XT.

Druhý jmenovaný model z této dvojice zaujme především skutečností, že jeho základem je Jeep Wrangler, ale linie karoserie inspiroval dnes již jedenáct let starý Hummer HX Concept. Ten měl přitom v případě své proměny v sériový model představovat přímou konkurenci právě pro Wrangler.

Rhino XT s rozvorem náprav 2950 mm má celkovou délku 4750 mm, šířku 2052 mm a výšku 1803 mm. Vůz s 20palcovými koly obutými do pneumatik Toyo Open Country 35x13.50R20 R/T má světlou výšku 355 mm. Nájezdové úhly jsou vpředu 60 stupňů a vzadu 43 stupňů.

Pod kapotou má Rhino XT uložen zážehový vidlicový šestiválec o objemu 3,6 l, který disponuje nejvyšším výkonem 210 kW (285 k). Na přání je k dispozici provedení s kompresorem Sprintex, jehož výkon uváděn není. Motor může spolupracovat s šestistupňovou manuální nebo pětistupňovou automatickou převodovkou. Samozřejmostí je pohon všech kol.

Za liniemi karoserie inspirovanými konceptem značky Hummer se ukrývá poměrně luxusní čtyřmístný interiér. Ten vedle exkluzivního koženého čalounění sedadel zaujme především 3D digitálním přístrojovým štítem a prémiovým multimediálním systémem s 9palcovým dotykovým barevným displejem.

Pro srovnání lze připomenout, že koncept Hummer HX, jehož premiéra se odehrála na autosalonu v Detroitu v lednu roku 2008 a následně byl vystavován i na autosalonech v Ženevě a Paříži, poháněl šestiválcový zážehový motor 3.6 SIDI V6 FlexFuel s výkonem 227 kW (304 k), připravený spalovat biopalivo E85.

Koncept HX s rozvorem náprav 2616 mm, celkovou délkou 4343 mm, výškou 1829 mm a šířkou 2057 mm se stal inspirací i pro vznik vozidel značky Burekone z Českých Budějovic, v jejíchž dílnách vznikl na základech modelu H2 automobil pojmenovaný Bureko 4x4. Postaveno bylo několik exemplářů, z nichž většina dnes jezdí v zahraničí, v Evropě, Americe i na Blízkém východě, ale Bureko 4x4 lze potkat i v Praze a Plzni.

Následně jihočeská firma nabízela třínápravový model Bureko 6x6, který rovněž vycházel z designu konceptu Hummer HX, ale využíval techniku značky Land Rover. V současnosti je pak Bureko 6x6 stavěno na základech pick-upu Chevrolet Silverado.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)