Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

6.2 V8 Hellcat: Fiat Chrysler nechtěl prodávat silný motor se 716 k

David Bureš
Diskuze (13)
Dodge Charger SRT Hellcat se nemusel stát nejvýkonnějším sedanem světa. Fiat Chrysler totiž v jednu chvíli zastavil vývoj jeho motoru.

Dodge Challenger SRT Hellcat a Dodge Charger SRT Hellcat se staly letošní senzací. Tyto automobily totiž přijely s kompresorem přeplňovaným osmiválcem o výkonu 707 koní (527 kW). Agregát s označením Hellcat ale nemusel vůbec vzniknout.

Původně chystané plány na budoucnost značky Dodge totiž s takovým modelem nepočítaly. Od projektu silných modelů bylo na začátku roku 2011 odstoupeno a inženýři na nich pracující byli převeleni k jiným projektům. V rozhovoru pro server Automotive News to přiznal šéf vývoje pohonných ústrojí SRT Chris Cowland.

Myšlenka opravdu silné verze osmiválce Hemi ale mezi inženýry neumřela a tým divize SRT nadále u vedení koncernu Fiat Chrysler lobboval za vznik takového motoru. Čtyři měsíce nato plánovači automobilky změnili názor a vývoji motoru dali zelenou.

Výsledkem prací je kompresorem přeplňovaný 6,2litrový osmiválec s výkonem 707 koní a točivým momentem 881 N.m, jedná se tak o nejvýkonnější sériový agregát, který kdy americký Chrysler vyrobil. Přitom se nejedná jen o lehce upravený osmiválec Hemi, 91 % použitých komponentů je totiž nových. Kompletně nový je třeba chladicí systém kompresoru. Aby motor zvládl nápor takové síly, dostal opravdu pevné díly – na konstrukci třeba byly použity průmyslové diamanty.

Challenger SRT Hellcat a Charger SRT Hellcat se zatím neprodávají, první do showroomů zamíří za pár týdnů, druhý až v prvním čtvrtletí roku 2015, už nyní ale ukazují, že se jejich vývoj patrně vyplatil. Výkonný motor pomohl vylepšit image Dodge a vzbudil velký zájem o tuto značku, o které se loni spekulovalo, že by mohla v následujících letech skončit.

David Bureš
Diskuze (13)
Avatar - jurajos
9. 11. 2014 20:25
Re: fotky
Neschopnosť? Lenivosť?

[odkaz]
Avatar - Barrichello
9. 11. 2014 10:33
Re: Fiat uvazuje moderne
Fiat zrusil v usa kde co, ev modely, dvojspojky getrag atd, takze je skoro zazrak, ze nezrusili i toto
Avatar - Barrichello
9. 11. 2014 10:31
Re: muscle cars <b class="smile01"><b>:-)</b></b>
Chargeru je tu docela dost, aspon 25 ks generaci 05-2014. A Hellcaty co vim uz sou na ceste. Bude je mit Denker a Auto Outlet
8. 11. 2014 20:45
Re: OHV
V8 6,2 s kompresorem je motor vhodný pro buldozer a ten taky žádné otáčky nepotřebuje - s nějakou 16V technikou a OHC by se z toho dalo asi vydolovat podstatně víc koní, ale podle mě je právě kouzlem toho motoru jeho určitá jednoduchost a bezporuchovost i při obrovském výkonu. Dneska jsem zrovna viděl nějakou starou dvoudvéřovou ameriku, nádhernej zvuk a přitom jel snad celou dobu jen na volnoběh :-)
Avatar - vabis
8. 11. 2014 19:42
muscle cars <b class="smile01"><b>:-)</b></b>
Hodně pěkné, škoda že muscle cars u nás nejsou rozšířenější :yes: o technické high tech novinky zde nejde, na to jsou tu jiní >:D