Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další elektrický hypersport na obzoru: Vanda Dendrobium vznikne v Británii

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Po menší odmlce se o slovo opět hlásí projekt Dendrobium D-1, který se nám v loňském roce ukázal na ženevském výstavišti.

Koncept Vanda Dendrobium D-1 je předobraz elektrického hypersportu, který se světu prvně ukázal loni na autosalonu v Ženevě. Zaujal především ostrým futuristickým designem a příslibem famózního výkonu. Od té doby humbuk kolem vozu utichl, nyní se ale tvůrci opět hlásí o slovo.

Společnost již oznámila, že sériové vozy budou vznikat ve Velké Británii, přičemž se i nadále počítá s působivou silou 1342 kW (1800 k) a 2000 N.m točivého momentu. Informace o dojezdové vzdálenosti a možnostech rychlého nabíjení se dozvíme později. Starší zprávy ze Ženevy hovoří o zrychlení z klidu na 96 km/h za 2,7 sekundy a maximální rychlosti až 322 km/h.

Dendrobium Automotive uvádí, že vývoj automobilu stále probíhá, inženýři chtějí hmotnost stlačit pod 1750 kilogramů. Karoserii z uhlíkových vláken doprovází dveře s hodně extravagantním řešením otevírání, jak se můžete přesvědčit v přiložené galerii.

Zajímavé je, že singapurská společnost Vanda Electrics přišla s designovým návrhem D-1 již v polovině devadesátých let. Trojrozměrnou podobu však vůz dostal až v roce 2016, kdy z velké části pomohl britský tým Williams Advanced Engineering.

„S využitím nejnovějších technologií stavíme něco, co bude nejpůsobivějším elektromobilem. Navrhujeme vlastní pohonnou jednotku a plánujeme použití vlastních baterií,“ potvrdil Nigel Gordon-Stewart, generální ředitel společnosti, která projekt připravuje.

Angličané si mohou vůz prohlédnout koncem léta na akci Salon Privé v Blenheimském paláci, kde bude vystaven od 30. srpna do 1. září.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)