Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Historická Tatra 87 v ulicích Los Angeles

David Bureš
Diskuze (29)
Vozy Tatra se v USA nikdy neprodávaly. I přesto se za oceán pár kousků aut této kopřivnické značky dostalo a zdejším lidem se líbí.

Tatra 87 vyráběná mezi lety 1937 a 1950 patří mezi nejhezčí automobily, které vznikly na území naší země. Krásný automobil umí ocenit i za oceánem, což dokazuje i přiložené video natočené v Los Angeles.

Prezentovaný exemplář byl vyroben v roce 1941 a v současnosti se nachází v garáži jistého Paula Greensteina. Ten má vozy československé výroby očividně rád, ve své garáži má také kabriolet Škoda Felicia nebo Tatru 603.

Zatímco u nás je 87 sice neobvyklým autem, mnoho lidí ji pozná. To v USA je Tatra opravdovou raritou a okolní chodci se Greensteina často ptají, co to je za vůz.

Greenstein tvrdí, že Tatra 87 velice ovlivnila automobilový svět. Vždyť byla jedním z prvních aut, při jejichž návrhu se opravdu myslelo na aerodynamiku karoserie. O tvorbu designu se postaral slavný Hans Ledwinka.

Americký majitel se do modelu 87 zamiloval již ve svém mládí, kdy viděl fotografii auta v knize o armádních vozidlech. Už tehdy si řekl, že tento vůz bude jednou vlastnit. Daný exemplář má už od začátku devadesátých let. Tehdy byl doslova vrakem, Greenstain jej ale nechal renovovat, a to v České republice. U nás bylo auto nalakováno, interiér dostal nové čalounění.

O pohon 87 se stará vzadu uložený, vzduchem chlazený třílitrový osmiválec o výkonu 55 kW. Na něj odkazuje i registrační značka vozu. Greenstein o Tatře říká, že se řídí jako dnešní automobily a rozhodně není znát, že pochází ze čtyřicátých let minulého století. Jediným takovým historickým prvkem je podle Greenstein přední náprava, která je velice tuhá.

Greenstein připomíná, že Tatru 87 použili čeští cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund při svých cestách do Afriky a Jižní Ameriky. Automobil pak rozhodně nehodlá prodat.

David Bureš
Diskuze (29)
11. 4. 2014 15:48
Re: A teď si představte,
To je podobný případ, bývalé Sudety.
11. 4. 2014 14:24
Re: A teď si představte,
Jeseník
Avatar - peV
11. 4. 2014 11:19
Re: A teď si představte,
:-) :yes:

Nemá cenu fňukat nad dějinami, ale je třeba pochopit, že současný stav, kdy v podstatě hrajeme v Evropě/ve světě druhé housle, tady nebyl vždycky a že se to dá změnit pokud se 1)poučíme z dějin 2)pokusíme se navázat, i když českým firmám konkurence samozřejmě pořádně utekla a během těch 40 let vydělala balík, který muže dál investovat do vývoje.
11. 4. 2014 11:01
Re: A teď si představte,
Severní Čechy?
11. 4. 2014 11:01
Re: A teď si představte,
:yes: :yes: :yes: :yes: :yes: :yes: