Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jak se učí řídit unikátní autonomní systém? Jako pes povely

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Lidé stojící za projektem Wayve pracují na unikátním softwaru pro autonomní vozy, který nepotřebuje obrovské balíky dat a mapových podkladů. Řídí na základě toho, co vidí.

Video se připravuje ...

Tým z inženýrského oddělení Cambridge University stojí za projektem Wayve (neplést s oblíbeným navigačním systémem Waze), jenž přináší zcela nový pohled na fungování autonomních vozů.

Sami tvůrci se svůj záměr snaží co nejlépe popsat na oficiálních stránkách: „Ostatní týmy při vývoji autonomních vozů stále řeší nové balíčky dat, mapové podklady, více pravidel a senzorů. Je to nebezpečné, drahé a nelze se tomu nijak přizpůsobit. My jsme jiní,“ uvádí stvořitelé projektu Wayve.

Společnost se zavázala k vybudování komplexního řídícího softwaru, který funguje na základě toho, co vidí. Svět kolem má tedy vnímat podobně jako člověk. Na výše přiloženém videu můžete vidět, jak autopilot rozeznává jednotlivé objekty, se kterými posléze pracuje.

Není to ale jen o hezkých barvičkách. Členové Cambridge University se chlubí, že mají k dispozici moderní technologie strojového učení včetně vyspělé robotiky. Za sebou už mají špičkové výzkumné práce a stojí za několika mezinárodními standardy v oblasti strojního učení.

Wayve označují za průkopníka v umělé inteligenci a systém od ledna 2018 testují na veřejných komunikacích ve Velké Británii. Před pár dny získal projekt hlavní cenu na lisabonském Web Summitu a generální ředitel Alex Kendall při této příležitosti prozradil, že chtějí testování systému v příštích třech letech rozšířit i do dalších destinací.

Pozoruhodné je i video toho, jak tvůrci učili autonomní systém na prvních kilometrech řídit. Člověk za volantem dával prostřednictvím ovladačů pokyny systému o tom, kdy pracuje správně a kdy naopak ne. Když zaváhal, ukázal mu pohyby volantem, jak daný úsek projet korektně. Tak trochu to připomíná učení malého psíka novým povelům. Podívejte se na pokrok, který systém udělal za jediný den.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (0)