Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Jedna z nejlepších sbírek BMW 3 na světě

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Automobilka BMW občas vypustí do světa video, v němž připomíná některé ze svých historických modelů. Tentokrát odhaluje soukromou sbírku zaměřenou pouze na řadu 3.

Daniel Falkenberg z Německa vlastní zástupce téměř každé generace BMW 3 a celkem je v jeho sbírce okolo deseti vozů od roku 1975 do současnosti. Všechny jeho automobily jsou udržované ve špičkové kondici.

Nejstarší z jeho vozů zastupuje první generaci E21 z let 1975 až 1983 a k jeho největším oblíbencům patří automobily druhé generace E30 z let 1981 až 1994.

Automobilka BMW samozřejmě využila Falkenbergovu sbírku k propagaci své nejnovější generace řady 3 a vedle klasických modelů se tak ve videu objevuje i letošní GT.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
12. 8. 2013 08:38
Re: Nádhera
Karel6: Podobně jako Vy to mám také. Jsem asi o 5 let mladší a také jsem si kupoval a pročítal SM a Automobil a tehdejší novinky hltal. Dojížděl jsem na střední školu do Prahy, kde byla i za totality pěkná auta. A pokud jsem viděl úplně novou M3 z roku 1986, byl jsem schopen ji okukovat 10 minut. Nebo třeba Porsche 911 nebo 928. Vždy jsem jako 15-17letý kluk toužil na vlastní oči spatřit Ferrari a Lamborghini. Podařilo se mi to však až v roce 1990. S Vaším tvrzením, že co se člověku líbilo v dětství, tak to mu vydrží celý život, naprosto souhlasím. Tak si ty krásné vzpomínky z dětství uchovávejte navždy a mějte se spokojeně.
11. 8. 2013 10:35
Re: Nádhera
Měl jsem to tak nějak podobně. Celkově vzato se mi dodnes nejvíc líbí E30 po faceliftu, to je opravdový designový skvost zcela nadčasové úrovně! Ale i E36 se mi moc líbila, a E46 (po faceliftu) zrovna tak, stejně jako původní E21... Předposlední generace se naštěstí Baenglismus dotkl jen lehce, tedy až na přístrojovou desku ve verzi s Idrivem. No a současná generace sedanu je taky nádherná, i když už se jedná o mnohem větší auto, velikostně vlastně na úrovni dřívějších pětek...
Jinak video je to moc pěkné, ale pochybuju, že se takovému sběrateli klasických trojkových skvostů skutečně líbí nová trojka v prodloužené a zvýšený verzi GT - tomu prostě nevěřím! Ale jistě dostal od fabriky buď přímo peníze, nebo třeba zdarma servis a náhradní díly pro své miláčky, takže se vůbec nedivím, že na tu nabídku na filmování přistoupil, navíc byl jistě zájmem výrobce potěšen :-)
11. 8. 2013 07:25
Nádhera
Mám to naprosto stejný jako ten chlápek , akorát mi chybí ta sbírka . Jako desetiletej jsem tenkrát dostal číslo SM kde byl článek o představení nové malé řady BMW 3 (E21) a tehdy jsem se do toho auta zamiloval , dodnes mám ten článek schovanej . 323i bylo , vedle Carrery RS 2.7 a prvního Turba , mým autem snů . Pak přišla E30 a hlavně první M3 . Pamatuju jak jsem tenkrát odebíral SM domů a vždycky čekal kdy ho pošťačka přinese . A jednou , myslím že to bylo o prázdninách jsem ho vytáh ze schránky a vždycky první co jsem si prohlížel byla zadní strana kde bylo vždycky jedno nové auto a jeden veterán . A tenkrát jsem časák otočil a bylo tam nové M3 . Naprostá bomba , kompaktní sedan s výkonem 200 koní , v tý době něco vyjímečnýho . nezapomeňte že tehdy byla snem národa 60ti koňová Škodovka 130 To číslo mám taky dodnes chovaný .. Řady E36 mě zas až tak nebrala , dlouho jsem si musel zvykat na její design , dozadu skloněná maska a světla pod společným krycím sklem , na milost jsem ji vlastně vzal až s modernizací tehdejší M3 3.2 . Další skvělá trojka už od prvního pohledu byla E46 a zase suprová M3 3.2 . Pak už mám takový neodbytný pocit že to jde s trojkou nějak z kopce , vytratila se jednoduchost v designu , akcent na sportovnost a příklon k důrazu na zákazníky hledající luxus a pozérství . Říká se že nejvíce se vám po celý život líbí věci které si zamilujete jako děti nebo nejpozději do puberty , takže nejlepší trojky pro mě navždy zůstanou E21 a E30