Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Nejlepší záchrana krizovky na motorce všech dob

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Jezdci mistrovství světa silničních motocyklů byli vždycky tak trochu blázni. Normálnímu smrtelníkovi je záhadou, jak dokážou ustát hrozící pád. Štěstí? Zkušenost? Náhoda?

Motorka má jenom dvě kola, závodní nevyjímaje. I když doba pokročila a do MotoGP přišla kontrola trakce, padá se pořád. Náklony v zatáčkách jsou ještě brutálnější, byť piloti brousili koleny vybavenými slidery asfalt ve vysokých rychlostech už před více jak třiceti lety. Moderní elektronika omezila jízdu po zadním kole a i highsiderů v nejprestižnější kubatuře ubylo. Tedy těch nebezpečných pádů, kdy vás mašina prostě vykopne ze sedla jako jankovitý kůň.

Sem tam se ale někomu povede takovou brutalitu zvládnout. Mistři to uměli i kdysi, když ještě jejich speciály disponovaly maximálně půllitrovým objemem a šlo prakticky o čistou mechaniku. Důkaz? Randymu Mamolovi se roztancovala jeho Honda NS500 v Misanu 1985 takovým způsobem, že ji málem nezkrotil. Stačil jeden výjezd ze zatáčky, podklouzlo zadní kolo s nasazenou tvrdší gumou... a mohlo být vymalováno.

Jenže nebylo! V první chvíli si dle zákonů fyziky měl Kaliforňan logicky „ustlat“. Ale on všechno zvládl na jedničku, tovární stroj v barvách cigaret Rothmans nepustil z rukou, i když se na dost dlouhou chvíli ocitl vedle něj. A dokonce si udělal menší výlet na trávu. Potlesk přihlížejících sklidil plným právem. Později narozeným motocyklovým fanouškům však jeho jméno nic moc neřekne. Maximálně si jej budou pamatovat jako pilota dvoumístné Ducati Desmosedici, na které vozil po okruzích různé bývalé kolegy a celebrity.

Nikdy se totiž nestal světovým šampionem, přesto v historii silničního motocyklového MS zanechal nesmazatelnou stopu. Má na svém kontě 13 vítězných Grand Prix třídy pětistovek a v 80. letech byl věčným korunním princem, v celkovém pořadí této kubatury totiž skončil čtyřikrát druhý a dvakrát třetí. V prvním roce svého působení (1979) ještě střídal kubatury 250 a 500, pak už se soustředil jen na tu vyšší a hned byl vicemistrem světa!

Sedlal suzuki, hondy i yamahy, v závěru kariéry jej angažovala italská Cagiva. Na úspěchy z let 1980-1987 už však jen vzpomínal, její rudou GP500 víceméně učil jezdit. Sužovala ho zranění a nespolehlivá technika, na pódiu ji přivezl pod šachovnicový praporek jedinkrát. Pak se ještě vrátil na jednu sezónu k Yamaze s penězi pivovaru Budweiser a později komentoval královskou kubaturu pro Eurosport. Ve VC San Marina 1985, ze které pochází video, mimochodem dojel třetí.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - Stejsn
17. 10. 2016 14:26
Aneb
jak se z desetivteřinového videa dá napsat článek o šesti odstavcích.
17. 10. 2016 13:12
Re: Sice stoletý...
Já viděl Randyho v Brně na živo a od té doby jsem na motorkách v Brně nebyl:) a protože to moc nesleduju, tak jsem to ani neznal.
17. 10. 2016 13:06
Sice stoletý...
... ale budiž, velmi dobrý, dobře si to pamatuji. Tohle je do podobné kategorie asi tak o 30 let mladší [odkaz] a [odkaz] nebo taky asi 20 let staré Biaggiho wheelie [odkaz]
17. 10. 2016 12:40
Randy je bůůůh!
Tak to je naprostá pecka:)