Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Pagani Huayra BC testuje elektroniku v extrémních podmínkách

David Bureš
Diskuze (0)
Pagani Huayra BC se dočkalo nového režimu kontroly stabilizace pro jízdu na okruzích. Výrobce systém testoval až ve Skandinávii.

Pagani letos vzdalo hold již zesnulému sběrateli automobilů Bennymu Caiolovi, když na jeho počest postavilo posílenou Huayru BC. Automobil poprvé představený na letošním ženevském autosalonu byl testován i ve velice extrémních podmínkách, během vývoje zamířil až do mrazivého Švédska.

Na sněhu a ledu se Pagani rozhodlo vyzkoušet elektroniku nového modelu, kterou mu dodává společnost Bosch. Hardware pro protiblokovací systém a kontrolu stabilizace je sice shodný s auty velkosériové výroby, samotný software těchto pomocníků je však laděn speciálně podle představ Pagani.

„Je to jediná cesta, jak můžeme využít celý potenciál bezpečnostního systému při vytvoření dynamických jízdních vlastností typických pro tuto značku. V tomto ohledu chápeme Pagani a podle toho software vyvíjíme,“ říká k tomu prezident Bosch Engineering Bernhard Bihr.

Huayra BC je laděna jako automobil pro jízdu na okruzích, a proto je kontrolu stabilizace vedle již známých módů Comfort a Sport možné přepnout i do režimu Track. Ten podle výrobce optimalizuje výkon auta a maximalizuje dostupnou trakci, díky čemuž má při jízdě pomáhat i zkušeným jezdcům, aniž by je okrádal o požitek z řízení.

Model BC je výrobcem považován za vůbec nejpokročilejší verzí Huayry kupé, která se světu poprvé představila na začátku roku 2011. Změny jsou opravdu rozsáhlé, třeba karoserie je až na střechu ve srovnání s originálem kompletně odlišná.

O pohon se stará šestilitrový dvanáctiválec biturbo z dílny Mercedes-AMG, který je naladěn na více než 552 kW a 1.000 N.m. Motor spolupracuje s nově vyvinutou automatizovanou převodovkou se sedmi stupni, kterou dodává firma Xtrac.

Další změny se dotkly i zavěšení, aerodynamiky nebo dokonce pneumatik. Ty dodalo Pirelli, které o příplatkových, okruhově orientovaných gumách P Zero Trofeo R tvrdí, že vydrží i boční přetížení o hodnotě 2G. V kabině pak nahradila mechanickou ruční brzdu elektronická parkovací, údajně s ohledem na snížení hmotnosti auta.

Benny Caiola v českém prostředí rozhodně není známou osobností, pro italského výrobce hyperaut byl ale důležitou postavou jeho historie. Pro Horacia Paganiho byl podle jeho vlastních slov v průběhu let velkou inspirací, navíc se pro nově založenou firmu stal vůbec prvním zákazníkem, který si pořídil vůz značky Pagani.

David Bureš
Diskuze (0)