Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Porsche vzpomíná na 24 hodin Le Mans 1971

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
Porsche se příští rok vrátí do Le Mans s autem nejvyšší kategorie LMP1 a továrním týmem. Při té příležitosti se v Zuffenhausenu ohlédli trochu do minulosti.

Bez Porsche si nedokážeme vytrvalostní závody od konce druhé světové války jaksi představit, Naposledy se však slavná automobilka radovala z triumfu v proslulé čtyřiadvacetihodinovce na okruhu La Sarthe před patnácti lety, v roce 1998. Od té doby se až na pokusy s přestavěnými spidery TWR WSC 95 oficiálně v tomto klání neangažovala. Příští rok však zaútočí znovu na absolutní vítězství a svou účast propaguje už teď. Má rozhodně důvod.

K reklamnímu filmu ovšem využila archivní záběry z ročníku 1971. Fanoušci stejně starého legendárního snímku Lee H. Katzina se Stevem McQueenem možná zbystří, ale tady jde o skutečně reálné záběry ze závodu, kde se proháněly legendární devětsetsedmnáctky. Automobilka postavila prototyp s rámem z hořčíkové slitiny, který vážil jen 42 kg. Brit Jackie Oliver, také pilot F1 a později šéf týmu Arrows, s tímto konkrétním autem zajel při testech neoficiální rekord průměrem 250 km/h.

Jiné Porsche 917, slavné „růžové prase“ se startovním číslem 23, bylo nejfotografovanějším účastníkem ročníku. Aby ne, když na karoserii neslo místo sponzorských log názvy částí vepře domácího. V němčině, pochopitelně. Pro Nizozemce Gijse van Lennepa a Rakušana Helmuta Marka byl vzpomínaný závod asi největším úspěchem jejich kariéry. Během dne a noci ujeli 397 kol, tedy 5335,3 km, což dávalo výsledný průměr 222,304 km/h. Jejich 917 K číslo 22 v barvách Martini tak vstoupilo mezi legendy.

To ale ještě nebylo vše. Druzí skončili Brit Richard Attwood a Švýcar Herbert Müller s další 917 K týmu Johna Wyera. Ano, toho Johna Wyera, jehož vozy jezdily v modrooranžových barvách Gulfu. Velký triumf znamenal pro automobilku obhajobu dvojitého vítězství z roku 1970, ale zároveň se stal také labutí písní Porsche 917 v Evropě, neboť supersilné pětilitrové prototypy byly záhy postaveny mimo zákon. Mimochodem, rekord dua Marko/van Lennep v absolvované vzdálenosti na okruhu u města Le Mans odolával dlouhých devětatřicet let, až do roku 2010.

Aleš Dragoun
Diskuze (7)
9. 4. 2013 07:36
Re: Porsche show
Samozřejmě, že v příštích letech se uvidí. To, že odstoupí Peugeot taky nikdo nečekal. Nicméně právě loni se objevily spíš spekulace, že Porsche raději vstoupí do Formule 1 (to zase ti 'skvělí' sportovní novináři vymýšleli nesmysly) a právě v té době to bylo dementováno, a de facto potvrzeno, že Porsche se ve WEC bude utkávat i s vozy Audi, třebaže náleží do téhož koncernu. Nejsem si sice jistý, jak dlouho tento stav vydrží a logicky by se opravdu mohlo zdát, že půjde o náhradu jedné značky druhou, nicméně je možné že publicita závodů okolo Le Mans a třeba proti Formuli 1 relativně nízké náklady mohou nakonec pomoci oběma značkám a vyplatí se to. Toto asi neví zatím nikdo, Ale zatím určitě nikdo nepotvrdil, že by Audi mělo zmizet. Na druhou stranu z dlouhodobého hlediska se i mně zdá souboj dvou značek jednoho koncernu v rámci WEC nepříliš pravděpodobný.
Avatar - Ham.
9. 4. 2013 01:35
Re: Porsche show
Pamatuji si nějaký rozhovor s Ullrichem po Le Mans v roce 2011, kde se jej ptali na další vývoj dieselů a on mluvil o diesel hybridu pro sezónu 2012. Na otázku zda nezvažují benzínový motor odpověděl, že sice benzín skýtá lepší prostor pro vyšší výkon, ale že Audi se bude držet po zbývající sezóny dieselu a pak, že přijde do 24hLM Porsche a s ním benzín hybrid, který v té době již údajně mělo rozpracovaný. To vše v době, kdy Porsche ještě nebylo úplnou součástí koncernu. Já jsem z toho pochopil, že ve WEC se chystá ze strany VW náhrada Audi za Porsche a že Audi bude jezdit do sezóny 2013 nebo 2014. Explicitně to nikdo neřekl, ale z kontextu mi vyplynulo něco v tom smyslu jako "my už to doklepeme s dieselem (audi) a benzín přijde potom (s nástupem Porsche)". Varianta, že by Audi dál vyvíjelo diesel a Porsche benzín a koncern je nechal jako dva tovární týmy posekat se v 24hLM se mi nezdá moc pravděpodobná. Takže v příštím roce uvidíme.
8. 4. 2013 23:09
Re: Porsche show
A kdo toto říkal nebo psal? Celé dění pečlivě sleduji, ale toto oficiálně nikde nezaznělo.
Avatar - Ham.
8. 4. 2013 22:56
Re: Porsche show
A stihne to? Audi by snad mělo letos ve WEC končit a pojede poslední sezónu opět s diesel-hybridem a příští rok se střídají stráže a nastupuje Porsche.
8. 4. 2013 17:17
Re: Porsche show
Uvidíme, jak dlouho. Šéf vývoje motorů Audi Sport by se chtěl vrátit k benzínovým, než odejde do důchodu.