Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Přehlídka těch nejhorších zastávek v boxech

David Bureš
Diskuze (7)
Hořící formule, přejetí mechanici nebo třeba upadlé kolo, to všechno už zažila Formule 1 během zastávky v boxech.

Zastávka v boxech je nedílnou součástí závodů Formule 1. Dnes už se při ní mění jen pneumatiky nebo potřebné díly, zatímco doplňování paliva je kvůli bezpečnosti zakázané, i tak však nadále zůstává zajímavou podívanou. Jak přiložené video dokazuje, v boxech je spoustu prostoru na chybu, a to přestože takové zastávky mají jak jezdci, tak mechanici pečlivě natrénované.

Že zastávka v boxech není jednoduchá, dokazuje příklad Estebana Tuera. Jeho zastávku na Velké ceně Argentiny v roce 1998 lze totiž považovat za nejhorší v historii. Nejdříve se mechanikům nedaří natankovat, aby následně zjistili, že jim chybí jedna náhradní pneumatika.

Už vůbec příjezd do boxů je někdy tuhý oříšek, jak ukázali David Coulthard nebo Lewis Hamilton. První na Velké ceně Austrálie 1995 narazil do bariéry před boxovou uličkou, zatímco druhý na Velké ceně Číny 2007 v těchto prostorech „jen“ vyjel mimo trať.

Zmíněné dotankování pak dělalo potíže mnohým jezdcům. Zřejmě nejznámější je požár monopostu Jose Verstappena na Hockenheimu v roce 1994. Formule se tenkrát vzňala kvůli vytékajícímu palivu ze špatně nasazené tankovací pistole. To Heikki Kovaleinen, Christijan Albers nebo Felippe Massa od mechaniků ujeli i s pistolí, která se tím samozřejmě odtrhla od cisterny.

Zastávka v boxech je nebezpečná hlavně pro mechaniky, kterým nebezpečí hrozí i bez dotankovávání paliva. Kazuki Nakadžima a Gaston Mazzacane jsou jen výběrem pilotů, kteří mechaniky přejeli. Naopak při piruetě Jeroma D'Ambrosia na Velké ceně Maďarska 2011 měli všichni přítomní štěstí, že belgický závodník nikoho netrefil.

David Bureš
Diskuze (7)
26. 7. 2016 16:18
Re: F1
Asi tak. Už je to nějaký ten pátek, co jsem F1 přestal sledovat kvůli její přeregulovanosti..
26. 7. 2016 09:12
Re: Najhorsie? Autor videa asi nesleduje F1
Je jako takový ten uštěkaný yorkshire. Celou dobu startuje po nohách, ale když ho nakopneš, zmizí.
26. 7. 2016 08:58
Re: Najhorsie? Autor videa asi nesleduje F1
...a myslel to vážně ! >:D >:D >:D
26. 7. 2016 08:17
Re: Najhorsie? Autor videa asi nesleduje F1
Nemachroval jsi tady nedávno, že chceš smazat na ACZ účet? Nakonec ani neumíš vložit odkaz do příspěvku...
26. 7. 2016 06:51
Re: Najhorsie? Autor videa asi nesleduje F1
Bracha sis neco vygooglil honem a ted tu delas machra co? Takovejch ti nase*u kybl za vecer >:D