Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Takhle má vypadat zelená vlna! 240 křižovatek bez zastavení

David Bureš
Diskuze (10)
Projet velkoměsty bez zastavení není vůbec nic jednoduchého. Třeba na Manhattanu ale tzv. zelená vlna funguje; minimálně v noci.

Při průjezdu českými městy a souvisejícím opakovaným zastavováním na každé druhé křižovatce jsme už několikrát nadávali na to, proč u nás nemůže fungovat tzv. zelená vlna, kdy semafory na hlavních tazích postupně rozsvěcí zelenou, aby auta městem souvisle projela bez zastavení. Zatímco u nás zelená vlna mnohdy nefunguje ani na dvou semaforech za sebou, v New Yorku jde projet bez zastavení 240 křižovatkami!

Důkazem toho je video jistého Noaha Formana, který dokázal zhruba 240 křižovatkami newyorského Manhattanu projet bez zastavení! Přitom se nemusel až tak snažit, jel naprosto plynule v rámci povolených limitů, jen občas zkrátka trochu přidal, aby zelenou stihnul, zatímco jindy naopak ubral, aby počkal na rozsvícení zelené. Samozřejmě však nejel za dne, kdy jsou ulice Manhattanu přeplněné auty, ale v noci (ve tři hodiny ráno).

Lepší důkaz toho, že zelenou vlnu lze naprogramovat i ve velkoměstech, asi neexistuje. Proč to tedy nejde u nás, jen na pár semaforech po sobě? Nejde přitom jen o pohodlí samotných řidičů, ale také o životní prostředí. Podle odborníků je totiž zelená vlna tím nejúčinnějším řešením, jak v městech snížit emise vypouštěné automobilovou dopravou. Nejvíce zplodin totiž auta vypouštějí právě při neustálém zpomalování a rozjíždění se.

David Bureš
Diskuze (10)
29. 12. 2016 14:42
Re: Ve Vidni
V Praze mi někdy přišlo, že by mohlo stačit už 55 km/h (skutečných). Zase přes tolik křižovatek v řadě jsem však běžně nejezdil, takže je možné, že to bude víc. Ale 45-50, alespoň s normálním svižnějším rozjezdem (nic šíleného a až na zelenou, ne už na žlutou), nefunguje. Možná, kdyby se člověk rozjížděl jak v městské části NEDC. :-)
29. 12. 2016 14:37
Re: Těžká závist
Nemluvě o tom, že by většina semaforů mohla být v noci vypnutá. I ve dne řada z nich většinu času jen brzdí provoz (prodlužují průměrnou dobu čekání). "Inteligentní" semafory zase tak v lásce nemám, protože příliš často mají problém s jinými účastníky provozu, než jsou auta.
28. 12. 2016 22:22
Re: Těžká závist
Bohužel je to přesně tak. V noci liduprázdná Radlická je katastrofa. A nejen ta. Ten kdo to vymyslel a schválil tohle nastavení je na přesdržku. Už jen kvůli ekologii, kterou se pořád oháněj.
A co vy na to pisálci? Namísto tisíců článků o Kodiaq, co takhle oslovit magistrát a pak veřejně napsat jeho vyjádření a vysvětlení. Jako nic z toho narozdíl od Škodofky nebude, ale uděláte alespoň jeden dobrej skutek za rok.
Avatar - Ondore
28. 12. 2016 17:56
Fake
Keďže som v NYC žil, tak som dosť zapochyboval, keď som si prečítal titulok. A som si istý, že veta: "Třeba na Manhattanu ale tzv. zelená vlna funguje; minimálně v noci." nie je pravda.

Vysvetlím, tu je argument #1: Noah bol vraj taxikárom a keď si pozriete video, tak tá cesta rozhodne nejde jedným smerom, skôr sa točí v kruhu (ok, v štvorcoch). Keby sa chcel dostať napr. z East Village na Central Park, tak nedá ani 10 križovatiek na zelenú.

#2: na Avenues, t.j. tých hlavných trasách, ktoré idú pozdĺž Manhattanu NIKDY nechytíte zelenú vlnu a to ani o tretej v noci. Zelená sa zapína pre cca 8 blokov naraz a nejde vo vlne. Takže x-krát zastavíte, kým sa dostanete cez mesto.
Ale treba povedať, že v porovnaní napr. s Prahou to je pohoda, to musím uznať :-) Teda pokiaľ nejdete v špičke na niektorý z mostov či tunelov, tam si počkáte :-)

#3: Keď pred dvomi rokmi chlapík dal 55 zelených, tak jedine Chuck Norris odpísal, že jemu sa to stáva často, ostatní samozrejme závideli a želali si dať aspoň 15 :-)

EDIT: Beriem späť, argument #1 sa mi poplietol s predošlým rekordom, kde chlapík kľučkoval, aby tých 55 dosiahol :-) #2 - zelenú vlnu som nikdy nezažil a to som chodil fakt v rôznych časoch, o tretej ráno raz do týždňa tiež :-) Mi napadá - hasiči, sanitky a policajti majú v autách vysielač, ktorý im prepína zelenú na semafóre, či ten taxikár náhodou tiež niečo také nemá :-)
Avatar - Hammunasakra
28. 12. 2016 15:58
Re: Ve Vidni
Jo při jízdě 40kou možná eště trochu pomalejš to de = máš zelenou vlnu i v Praze. Při 50 km/h brzdíš na každym semaforu :yes: >:D