Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda Andreje Babiše odhalila programové prohlášení. Co chystá v oblasti dopravy?

David Bureš
Diskuze (41)
110 kilometrů nových dálnic, dokončená modernizace dálnice D1 a další obchvaty měst, takové bude Česko v roce 2021, pokud vyjdou plány nové vlády v oblasti dopravy. Je to však méně, než ANO slibovalo před volbami.

Vládní kabinet pod vedením Andreje Babiše už má hotový návrh programového prohlášení, kterým specifikuje své priority pro následující roky. Jeho součástí jsou také rozsáhlé plány v oblasti dopravy. Čeho se od ministerstva dopravy, v jehož čele zůstává Dan Ťok, dočkáme v následujících letech?

V první řadě vláda slibuje, že prioritou Ministerstva dopravy bude urychlení přípravy a výstavby dopravních staveb. Dosáhnout toho chce koncepční změnou stavebního práva v oblasti prioritních infrastrukturních staveb.

Zákon o urychlení výstavby dopravní infrastruktury a zákon o liniových stavbách má být upraven tak, aby se zjednodušilo schvalování veřejně prospěšných staveb, omezily obstrukce při schvalování dopravních staveb a snížila nadbytečná byrokratická zátěž. Částečně se ministerstvo chce při výstavbě spolehnout i na spolupráci se soukromými investory, tedy na tzv. PPP projekty.

Nové dálnice

Jestli se tohle povede, měli bychom se těšit na stovky nových dálnic. Konkrétně je cílem vlády zprovoznit 210 kilometrů dálnic (100 kilometrů modernizované D1 a 110 kilometrů nových úseků), a to do roku 2021, tedy do nejzazšího konce funkčního období letos zvolených poslanců. Dalších 180 kilometrů dálnic pak má být do čtyř let rozestavěno. Mezi těmito dálnicemi má být klíčová část Pražského okruhu mezi Běchovicemi a Říčany, která konečně propojí dálnici D1 s D10 a D11.

Ministerstvo sice slibuje hodně kilometrů, proti předvolebním slibům však své plány už mírní. Předvolební program hnutí ANO počítal dokonce s výstavbou cca 280 kilometrů nových dálnic do roku 2021.

Ministerstvo chce do roku 2021 dokončit modernizaci dálnice D1, která však ještě podle nedávných plánů měla být hotova o rok dříve. Opravu však pozdržují další spory s hnutím Děti Země, které opět zablokovalo vydání potřebných stavebních povolení. Hnutí tvrdí, že by modernizaci šlo provést rychleji a levněji.

Dále je v plánu zrychlení výstavby dalších klíčových dálnic, jmenovitě dokončení dálnic D1, D3, D4, D6, D7, D11, D35, D48, D52 a D55. Počítá se i s novými obchvaty měst, tímto způsobem má vzniknout na 130 kilometrů nových silnic I. třídy. Konkrétně má jít o obchvaty Slaného, Hradce Králové, Otrokovic, Frýdku-Místku, Klatov, Jaroměře, Znojma, Břeclavi, Strakonic, Opavy, Karviné a řady dalších měst.

Elektronické mýtné

S dálnicemi souvisí také snaha ministerstva o nahrazení dálničních kupónů elektronickou známkou. Mýtné by se tak nově kupovalo prostřednictvím internetu nebo mobilní aplikace. Do roku 2020 pak má být hotová veřejná soutěž na zajištění inovovaného a rozšířeného mýtného systému pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Zároveň chce vláda přesunout část nákladní dopravy na vodu nebo železnici, když ve spolupráci s Evropskou unií podpoří rozvoj terminálů kombinované dopravy. Díky tomu by po silnici probíhal jen počáteční a závěrečný rozvoz nákladu, zatímco většina nákladní dopravy by byla situována na vodu a železnici.

Vytyčené plány vlády sice řidiče nepochybně potěší, zatím ale vůbec není jasné, zda dojde ke splnění slibů. Návrh bude premiér Andrej Babiš ještě tento týden projednávat s předsedy ostatních parlamentních stran, což jej může částečně upravit. Hlavně ale ještě musí Babiš požádat sněmovnu o vyslovení důvěry vládě, kterou zatím nemá vůbec jistou.

David Bureš
Diskuze (41)
Avatar - Hammunasakra
29. 12. 2017 11:15
Re: Co čekat,
Přesně :yes:

Nejlepší je že minule Andreje Estébáka volila pravice = tentokrát levice >:D
Avatar - Magister
20. 12. 2017 14:10
Re: Babiš? To je ten co tvrdil že ročně ušetří 200mld a pak
Volíme stejně.
Avatar - Magister
20. 12. 2017 14:09
Re: Co čekat,
To se dalo čekat. Nejlepší je, jak mu naletěly lopaty. Přitom ruku na srdce, Sobotka pro ně udělal nejvíce, rozdával plnýma hrstma a přesto mu hlavně dělnické profese nemohou přijít na jméno. Jednou ještě budou vzpomínat...
Avatar - Ozzman
20. 12. 2017 14:04
Re: Babiš? To je ten co tvrdil že ročně ušetří 200mld a pak
Já bohužel mluvil a důvod proč ho volí? I když krade jako ti ostatní, tak prý má alespoň výsledky... respektive má ty výsledky, kterými se chlubí, což není to stejné, jako by to byla jeho zásluha >:D

Já jsem ještě schopen pochopit, že lidi, znechuceni vládou a skandály, toto ignorují a zvolí ho, protože přeci jen se jim lehce zlepšila životní úroveň (Což jim Andrej podá jako tu jeho zásluhu), a zároveň ignorují jeho lži a vystupování v médiích.

Nejsem ale schopen pochopit, kdo volí Okamuru, který je ještě drzejší a navíc jeho program a následné chování celé strany plné nekompetentních amatérů, co sotva zvládají i mluvit, je plný nesmyslů, kterým může uveřit jen retardovaný člověk. To ten Babiš si narozdíl od něj drží alespoň trochu úroveň.

Kéž by se oba dva vzali za ruce a šli škodit někam do....A ještě by s sebou mohli vzít komnuisty !
20. 12. 2017 13:44
Re: Babiš? To je ten co tvrdil že ročně ušetří 200mld a pak
omlouvam se Ti, v tom prispevku mel jsem mel pocit, ze se ho zastavas
musim rict, ze osobne jsem ještě s zadnou koblihou nemluvil, aspoň se k tomu nikdo nepriznal ani neprimo, přitom mu to hodil kazdej ctvrtej
asi ta bublina ...