Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Golf GTI Cabriolet: Návrat GTI s plátěnou střechou

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (24)
V loňském roce se na trh po devítileté absenci vrátil Golf s plátěnou střechou a letos dorazí jeho nejostřejší verze s tradičním označením GTI.

Volkswagen Golf Cabriolet byl největší produkční novinkou své značky na loňském autosalonu v Ženevě. Na trh dorazil v průběhu jarních měsíců a v začátkem června byla na srazu příznivců zkratky GTI v rakouském městě Reifnitz na břehu jezera Wörthersee představena studie Golf GTI Cabriolet Concept.

Právě tento vůz naznačil, že se můžeme těšit i na sériovou verzi. Ta se právě představuje prostřednictvím prvních fotografií a její výstavní premiéra se odehraje na autosalonu v Ženevě.

Sériový Golf GTI Cabriolet samozřejmě sdílí techniku s ostrým hatchbackem a je stejně jako on je poháněn přeplňovaným čtyřválcem 2,0 TSI s výkonem 155 kW (211 k) při 5300 až 6200 min-1 a točivým momentem 280 Nm dostupným od 1700 do 5200 min-1. Přední kola jsou standardně roztáčena prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky, kterou může nahradit dvouspojkové DSG se stejným počtem rychlostí.

Stejně jako u hatchbacku je i pro kabriolet standardem elektronická uzávěrka diferenciálu XDS a 17-palcová kola Denver. Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne kabriolet za 7,3 s s manuální i DSG převodovkou, zatímco hatchback na stejnou disciplínu potřebuje 6,9 s. Maximální rychlost s manuální převodovkou je 237 km/h a s DSG je GTI Cabriolet o 2 km/h pomalejší.

Karoserie Golfu GTI Cabriolet nese přední masku, nárazníky a nástavce prahů z hatchbacku. S ním sdílí i zadní difuzor a výfukový systém s dvojicí chromovaných koncovek. Zatmavené koncové svítilny tvořené LED jsou standardem i pro méně výkonné verze kabrioletu.

Stejně jako ostatní golfy s plátěnou střechou i verze GTI umí tu svou sklopit za 9 sekund a natáhnout ji zpět za 11 sekund. Otevírat i zavírat ji lze i za jízdy, a to až do rychlosti 30 km/h.

Čtyřmístný interiér nabízí pro GTI typické kostkované čalounění Jacky, které může na přání nahradit kůže Vienna. Samozřejmostí je tříramenný sportovní volant obšitý kůží a sportovní pedály z leštěné oceli.

Tak jako všechny verze Golfu Cabriolet má i GTI za zadními sedadly ochranné profily, které v případě hrozícího převrácení pyrotechnika vysune v několika milisekundách, aby nahradily pevnou střechu. Samozřejmostí jsou čelní a boční airbagy pro přední sedadla, která standardně doplňuje kolenní airbag řidiče.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (24)
1. 3. 2012 10:00
Re: Platno
japonci ponúkajú nissan 370z (škoda že už sa nevyrába honda s2000)
Avatar - white label
29. 2. 2012 22:49
Re: Platno
Pokud nevíš - neznáš, pak toho v životě nepoznáš víc, než jen auta... ;-)
Avatar - white label
29. 2. 2012 22:28
Re: Paráda
Jo, MX5 už bude 23 let a Golfu Cabrio ještě o 10 let víc..., ale žádní konkurenti (natož přímí) to pochopitelně nebyli/nejsou, MX5 je malý roadster a nejen z toho je jasné, že má cílovku podstatně jinou...
29. 2. 2012 21:33
Re: Paráda
příjemné vozítko, i když mi se vic líbí jiná fosílie =) MX-5 už toho má taky hodně za sebou , 23 let?
29. 2. 2012 21:23
Re: Platno
Nevíš - neznáš, u Golfu přeci nepoznáš, jestli to je nová generace, nebo si jen tuner vyměnil světla >:D