Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW mění systém odměňování vrcholných manažerů. Strádat ale nebudou

ČTK
Diskuze (2)
Automobilový koncern Volkswagen mění systém odměňování vrcholných manažerů. Od příštího roku zruší individuální bonusy a odměny výrazněji naváže na firemní zisk a akciový kurz.

Nově se od nich budou odvíjet dvě třetiny a ne jako doposud jedna třetina pohyblivé složky platu, oznámila automobilka. Bonusy manažerů VW budily v uplynulých letech a zvláště po vypuknutí aféry kolem podvodů s měřením výfukových emisí pozdvižení, připomněla agentura DPA.

Firma se proto zavázala ke "kulturní změně" a nyní ji chce zakotvit i v platech. Důraz má být podle Gunnara Killiana z představenstva nově kladen na "společný výkon". Zároveň nový systém odměn nyní podle Volkswagenu "umožní zohlednit při snižování odměny individuální přestupky". Pokud bude odhaleno obzvlášť závažné pochybení, bude nově dokonce možné požadovat již vyplacené bonusy zpět.

Nová pravidla se dotknou zhruba 450 vysokých manažerů v představenstvu koncernu. V rámci dlouhodobých bonusů manažeři v budoucnu každoročně získají virtuální akcie VW, vyplaceny jim ale budou až po třech letech.

Už od finančního roku 2017 je plat předsedy představenstva stanoven na nejvýše deset milionů eur (asi 257 milionů Kč) a plat členů představenstva na 5,5 milionu eur.

Volkswagen v září 2015 přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s emisemi oxidů dusíku. Skandál vedl k prudkému poklesu ceny akcií firmy a náklady spojené s jeho urovnáním tvrdě zasáhly hospodářské výsledky podniku. VW se propadl do rekordní ztráty, jeho manažeři přesto jen neochotně přijali snížení prémií za rok 2015 o zhruba 30 procent z původní výše.

ČTK
Diskuze (2)
22. 12. 2018 10:30
Re: ??? !!!
A jak to mají mangeři třeba u PSA, Renaultu,Toyoty, Hyundai...???
21. 12. 2018 23:40
??? !!!
Odmeny vrcholovych manazeru byly dosud na zisk a kurz akcii vazany tak malo?! A od ceho se tedy odvijely? Od germanske prislusnosti nebo od loajality, ci od vlezdo...?