Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen na RETTmobil 2011

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Na veletrhu záchranářské techniky RETTmobil 2011 měl premiéru Passat Variant, Sharan a Amarok ve zdravotnickém provedení.

Volkswagen návštěvníkům letošního veletrhu RETTmobil 2011 představil řadu modelů v úpravě pro německou záchrannou službu Notarzt. Bílý lak karoserie doplňují červené pruhy a nechybí výstražná světla z LED a majáky.

Světovou premiéru v úpravě pro zdravotníky měl na veletrhu Passat Variant. Vystavený automobil byl vybaven turbodieselem 2,0 TDI s výkonem 125 kW (170 k), šestistupňovou převodovkou DSG a pohonem všech čtyř kol. Stejným motorem i převodovkou, ale pouze pohonem předních byl vybaven Sharan. Ten měl na RETTmobil 2011 také premiéru.

Vedle specifického barevného provedení karoserie, výstražných světel a sirény jsou Volkswageny pro záchranáře vybaveny vysílačkou a speciálně upraveným zavazadlovým prostorem s výsuvnou podlahou. U všech vozů pro záchrannou službu je navíc i nové nastavení podvozku.

Kromě Passatu Variant a Sharanu se na stánku automobilky Volkswagen představil i záchranářský Touareg. Velké SUV v barvách Notarzt bylo vybaveno motorem 3,0 TDI s výkonem 180 kW (245 k) a stálým pohonem všech kol.

Vozidla pro policii zastupovalo kompaktní MPV Touran v tmavě modrém metalickém laku s výstražnými světly, majákem RTK-7 od společnosti Hella a systémem pro uložení dat z nehody. Touran byl vybaven čtyřválcem 2,0 TDI s šestistupňovou převodovkou a pohonem všech kol.

Divize Volkswagen Nutzfahrzeuge na RETTmobil 2011 představila pick-up Amarok. Ten byl upraven na ambulanci pro použití v náročném terénu. V interiéru je zdravotnické vybavení, místo pro tři sedící osoby včetně řidiče a nosítka pro zraněného. Pod kapotou měl sanitní Amarok dvoulitrový turbodiesel o výkonu 120 kW (163 k).

Ideálním základem pro stavbu sanitních vozidel pro jízdu mimo zpevněné vozovky je podle Volkswagenu Transporter 4Motion Rockton. Tento model s pohonem všech kol v kombinaci se zesíleným podvozkem z Transporteru o celkové hmotnosti 3,2 t a světlou výškou zvýšenou o 30 mm zvládne i těžší terén.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)