Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen Touareg Terrain Tech: Kravaťák, co se bahna nebojí (+video)

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Jak vylepšit už tak výborné terénní vlastnosti nového VW Touareg? Paketem Terrain Tech za necelých 50.000 Kč. Vyplatí se oželet dovolenou výměnou za dva závěry diferenciálů a redukci?

Mladý, aktivně a sportovně založený Martin se brzy stane otcem. Ve všední den se v drahém a dobře padnoucím obleku věnuje realitám jako makléř prosperující kanceláře. Po večerech se jezdí odreagovat na hokejové tréninky, do fitness centra nebo šplhat po horolezecké stěně. O víkendu pak namaže lyže a vyrazí do hor zdolávat nejtěžší sjezdovky, nebo vezme celou rodinu na výlet třeba do Prachovských skal. Navíc se teď přestěhoval do rodinného domku kousek za Prahou, kam zejména v zimě není úplně snadná cesta. Je to zkrátka přesně ten typ, kterému by měla pošťačka doručit ceník třeba nového Volkswagenu Touareg

Je devět hodin dopoledne, předáváme Martinovi klíč od Volkswagenu Touareg 3.0 TDI/193 kW s paketem Terrain Tech a společně vyrážíme směrem na Hradec Králové. Požadavek z jeho strany zněl jasně: „Potřebuji si vyzkoušet, co tohle auto dokáže v opravdovém terénu a že to není jenom velká kabelka pro holky, která zapadne v první díře.“ Domluvili jsme proto dost velkou výzvu - Hummer Centrum v Horních Počernicích, kde nám ochotně zapůjčili terénem ošlehaný model H2 se zážehovým motorem 6.2 V8. Martin nic netuší, až když mu ukazujeme kudy má sjet, všechno mu došlo. „To se těším, protože tohle asi jen tak obyčejné SUV nezvládne, co?“

Vojna vs. civil

Aby bylo hned v úvodu jasné, nejde nám o srovnávací test Hummeru H2 a VW Touareg, ale spíše o přirovnání novinky ke kusu poctivé americké oceli. Je jasné, že cestovní SUV jenom těžko dokáže překonat to, co následovník vojenského speciálu, může se mu však alespoň vyrovnat. Opravdu může?

Než se vydáme do terénu, čeká nás podrobná prohlídka celého areálu a to pod vedením zkušeného lektora, který se jinak věnuje zájemcům o adrenalinové zážitky. Záhy zjišťujeme, že nejdůležitějším vybavením pro tento den a tohle prostředí budou holínky. A ty co? A ty samozřejmě nemáme. Uklidňuje nás snad jen pohled na Martina, jehož lakýrky budou po dnešku taky zralé na vyhození.

Po důkladné instruktáži se dostavují první pochybnosti: „Ty dvacítky asi nebudou úplně ideální do terénu, co?“ uvažuje Martin při pohledu na příplatková kola Tuaregu. Dvacetipalcoví krasavci za příplatkových 124.100 korun budí ve srovnání s obřími pneumatikami Hummeru obavy. „Musíš jezdit opatrně, neradi bychom se do Prahy přesouvali po ráfcích“ dodáváme Martinovi odvahy.

Než se pustíme do ostrého testu, je třeba Touareg správně nastavit - uhlazeného kravaťáka musíme proměnit v dravý off-road. Díky paketu Terrain Tech lze světlou výšku zvednout až na 300 mm, tedy o 20 milimetrů výše než standardní verzi. Pomocí druhého ovladače na středovém tunelu se pak nastaví režim Off-road, aktivuje redukce a závěry diferenciálů. Vzhledem k tomu, že nás čekají relativně extrémní podmínky, doporučujeme Martinovi nastavit režim „hard core“, tedy využít veškerého potenciálu pohonu. Všechno je relativně jednoduché a hlavně uživatelsky přívětivé. A kdyby přece jenom nastaly pochybnosti, napoví multimediální obrazovka s ukazatelem nadmořské výšky, stavu diferenciálů a úhlu natočení předních kol. Nicméně všechno se podařilo nastavit napoprvé a můžeme vyrazit.

Hlavně opatrně

První vyzkoušíme boční náklon. Potencionální majitel Martin se zdá být lehce nervózní, ale nemá důvod. Podle dokumentace totiž Touareg zvládne až 35 stupňů, což následně potvrzuje i na trati a mohutný Hummer následuje zcela bez problémů. Zkoušíme i prudké klesání a stoupání - tady poprvé vypomohl asistent sjezdů, který udržuje zvolenou rychlost a tím přispívá k plynulému a bezpečnému „dosedu“.

Všechno funguje bez problémů a tak Touareg stoupá, klesá, naklání se i brodí. „Asi mu málo zatápíme“ křičíme na Martina. „Já jsem klidně pro větší zátěž, už se za volantem cítím docela sebejistě.“ Náš spiklenecký rozhovor ale přeruší instruktor: „A co ho vzít na ten nejstrmější sjezd, co tu máme, ten už je fakt o hubu.“ Souhlasíme, ale raději s kolegou nasedáme do mocného Hummeru. Inu, zřejmě pud sebezáchovy…

Stojíme na horizontu a pod námi nic, respektive vidět je jenom hluboká propast. Je to hodně nepříjemný pocit, když tudy jedete poprvé, ale celý vozový park Hummerů, kterým Hummer Centrum disponuje, to zvládá denně s přehledem, takže jejich automobil s tím nebude mít větší problémy.

Lehké klepnutí na plyn, kapota se zhoupne přes hranu kopce a už se suneme jako Roman Koudelka z mamutího můstku. Brzdit není ani třeba, protože tenhle kolos se stejně zastaví až dole v údolí. „Ufff…“, hlasitě si odfoukne kolega, “přežili jsme to.” A než se stačí vzpamatovat, je dole už i Touareg. „Tak jaké to bylo?“ ptáme se bledého Martina. „Přiznám se, takhle rychle mi už srdce dlouho nebilo. Ale zvládli jsme to s noblesou.“

Takže pro velký úspěch si dáme minimálně trojnásobné repete. Při takovém úhlu klesání už ani asistent sjezdů nepomůže. Základní rada tedy zní: držet volant a čekat až dojedete dolů.

Přestože si Touareg zatím vedl skvěle, zaznamenáváme první škody. Při čtvrtém nebo pátém sjezdu příkrého kopce byla totiž cesta už tak vymletá, že odhalila ostrý kus kamene. Ten se stal osudným pro černou lištu pod předním nárazníkem, která jindy usměrňuje proudy vody kolem motoru. Ozývá se tupá rána a kus plastu vlaje pod nápravou. Safra práce! Na jízdní ani terénní vlastnosti to naštěstí nemá žádný vliv (naopak, zbavili jsme se pro nás nepotřebného dílu) a tak lištu nakládáme do zavazadlového prostoru a pokračujeme ve sjezdové zábavě.

Následuje krátká přestávka na svačinu. Toho využívá Martin a chce vyzkoušet něco ze svého jezdeckého umu na mazlavém blátě. Ale driftování se mu nedaří podle jeho představ. Elektronické asistenční systémy totiž řízený smyk vždycky vyhodnotí jako rizikovou situaci a po sešlápnutí pedálu plynu automaticky snižují otáčky motoru. „Zkus si vypnout závěrky diferenciálů a přepni se na normální režim,“ radíme. A skutečně, hned je 2,2tunový kolos o dost živější a divočejší. Martinovi se v tu chvíli rozzáří oči a stále okolo nás krouží, vyrábí osmičky a smyčky, které by mu mohl závidět i slavný soutěžák a mistr driftování Ken Block.

Během několika málo minut se z relativně do té doby sněhobílého Touaregu stává špinavá hnědá koule. A zábavě není ještě konec, protože nám průvodce ukazuje v dáli nezpevněnou cestu plnou hlubokých děr, výmolů a louží, prostě hotový tankodrom. „Tam si můžete zařádit ještě víc, akorát je třeba jet dostatečně rychle.“

Plni očekávání nasedáme a ručička tachometru se posouvá výš a výš. 40, 50, 60 km/h a před námi obří louže, díra, další louže, bahno, bahno, bahno, stírače lítají sem a tam a zase jen bahno a bahno. Dopředu není skoro nic vidět (do boků už vůbec ne), ale i v těchto rychlostech si Touareg počíná zkušeně a sebejistě. Navíc do něj neteče nikde ani kapka, což o Hummerovi říct nejde, neboť za ta léta používání už některé jeho spáry netěsní. To je ale pouze malá daň za to, čím musí za branami Hummer Centra dennodenně procházet.

Přežil to

Hodiny vyčleněné pro naše dovádění v Hummer Centru se pomalu blíží ke konci. Všechny nástrahy, které jsme pro Volkswagen Touareg ten den připravili, s přehledem splnil. Samozřejmě že Hummer Centrum by nám dokázalo nabídnout ještě tvrdší off-road, i tyhle námi absolvované trasy a překážky ale stály za to.

Účelem tohoto testu nebylo automobil zničit a odepsat. Při troše „zručnosti“ zde totiž kde co otočíte na střechu v první ostřejší vracečce a jak potvrdil náš průvodce: „Zapadnout se dá se vším, ať je to Smart nebo traktor.“

V extrémních podmínkách blátivého terénu jsme vyzkoušeli vlastnosti paketu Terrain Tech, jehož koupě se rozhodně vyplatí. A taky jsme chtěli Martinovi pomoct v jeho rozhodování. „Viděl jsem, co jsem potřeboval vidět a celkem mě to auto přesvědčilo. I přes počáteční skepsi se vyrovnalo se vším. Navíc, po tom celodenním dovádění za volantem jsem si na něj zvyknul“, shrnul svoje pocity očividně spokojený řidič.

Nejnáročnějším úkolem se tak nakonec ukázalo umytí celého auta. Hummer Centrum je vybaveno tlakovou myčkou, což přišlo vhod - mazlavé bahno se totiž dostalo i do těch nejužších spár, záhybů a především pod kapotu. Jemným oplachem jsme Touaregu vrátili původní bílou barvu a ostatní nechali na později.

Je ovšem škoda, že nelze paket Terrain Tech kombinovat s vrcholným osmiválcem 4.2 TDI o výkonu 250 kW, protože by se zábava za volantem jistě posunula ještě o úroveň výše. Narostla by však také spotřeba, která je z našeho pohledu dost překvapující. Palubní počítač totiž po několikahodinovém náročném dovádění v terénu ukazoval průměrnou spotřebu 14,2 l na 100 km. Americký těžkotonážní kolega nasával za stejných podmínek daleko více - zhruba 60 l na 100 km. Dlužno však dodat, že měl pod kapotou obrovský zážehový osmiválec o objemu 6,2 litru a výkonu 293 kW.

Čím jsme jezdili?

Volkswagen Touareg není na stránkách Auto.cz třeba sáhodlouze představovat. Do boje proti kusu americké oceli jsme vyrazili verzí s příplatkovým paketem Terrain Tech za 47.100 Kč, který přidává závěry středového a zadního diferenciálu a redukční převod. V podstatě se jedná o stejný systém, jakým disponovala již první generace Touaregu v samotném základu, tehdy se však jmenoval 4XMotion.

K paketu Terrain Tech se váže jediný motor – třílitrový šestiválec TDI o výkonu 193 kW a točivém momentu 580 N.m, průměrně polykající okolo osmi až devíti litrů nafty. V redakčním testu Auto.cz vůz ztratil půl hvězdičky za omezení na silnici, která chtě nechtě přináší složitější pohon všech kol.

Hummer H2 je ekvivalentem pro drsný off-road a nemá dnešnímu světu vlastně co dokazovat. K našemu „srovnání“ posloužila verze s motorem V8 o objemu 6,2 litru, se kterým se vůz prodával v letech 2008 a 2009. Agregát má výkon 293 kW, spolupracuje s automatickou šestistupňovou převodovkou a dokáže třítunový kolos rozpohybovat z 0 na 100 km/h za méně než deset sekund, o což ale běžnému majiteli až tak nepůjde.

Důležité jsou schopnosti v terénu, které se staly celosvětovým měřítkem. Jenom zlomek sériových vozů se totiž dokáže dostat na úroveň Hummeru H2, což je dáno jeho rámovou konstrukcí, nezávislým zavěšením předních kol, tuhou zadní nápravou a zapouzdřením důležitých částí podvozku. Pokud tedy narazíte na kámen, nebude to diferenciál nebo nádrž, kdo uhne. Samozřejmostí je redukční převod a závěry diferenciálů.

Video se připravuje ...

Autoři: Jakub Urban, Jan Mička

Foto a video: Josef Dvořák

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
21. 2. 2017 09:17
Re: Terrain tech paket?!
Myslím že si vedľa, Darth Vadere
Avatar - Belo13
16. 2. 2015 08:33
Re: hm
V českom jazyku ano? v slovenčine rozhodne nie..pokiaľ je tzo v čštine ok, beriem späť pripomienku.
11. 2. 2015 07:51
Re: Tezky teren?
Ano, zvysena svetla vyska hraje svou roli. Nikdo samozrejme nebude brat X5 do terenu, ani RR a ani LC. Osobne jsem mel tu cest s Defenderem v lese, s LC200 v pousti,
do lesa jsem vzal i svoje MLko pred par lety a byl jsem tam i se svym Touaregem.
11. 2. 2015 03:36
Re: Tezky teren?
Jo takze mokra trava, nebo blato treba... Priste to bude sterk?... Tobe asi opravdu nedochazi co znamena vyznam slova off-road u autech! Ja ti nerozporuju ze pneumatiky hraji dulezitou roli. Ale pneumatiky ti z SUV neudale off-roada. Porad to bude SUV, ktere se vyskrabe o kousek dal. V lehkem terenu, to co nam tady mistri redaktori ukazuji, budou mezi SUV a Off-roadem minimalni rozdily. Ale chtel bych videt tu tvoji X5 s traktor pneumatikama jak se skrabe napriklad po balvanech, parezech nebo prejizdi rozbahnene hluboke diry. A to opakovane! Nejen, ze by tam naprosto pohorela, protoze je to jen prerostle osobni auto s pohonem 4×4 a elektornickyma serepatickama, ale taky by po takovych vyletech asi moc pohromade nezustala a nemyslim ted nejakej plastovej naraznik. Evidentne tomu proste rozumis. Kolikrat jsi v nejakem offroadu jel? V terenu? Predpokladam, ze nikdy.
11. 2. 2015 03:00
Re: Touareg obecně
No presne toto si myslim. Touareg i ve standardu zvladne vic nez drtiva vetsina jeho ceskych majitelu ( ale stojim si za tim, ze to neni off-road ). V nasich podminkach a na ukor jizdnich vlastnosti na asfalte, tam cpat tento paket, nemuze nikdo normalni.