Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen zkoumá možnosti vstupu do F1

David Bureš
Diskuze (31)
Největší evropský koncern by se mohl Formule 1 účastnit prostřednictvím značky Audi, nebo Porsche.

Vstup koncernu Volkswagen Group do Formule 1 je už jakýmsi nekonečným příběhem. Čas od času se objeví zprávy, že největší evropská automobilka chce závodit v královské disciplíně motorsportu, aby následně zase utichly. Krátce po skončení letošní sezony se o možnosti účasti Volkswagenu v F1 spekuluje znovu.

Možnosti vstupu VW Group do Formule 1 má podle zdrojů BBC Sport zkoumat Stefano Domenicali, bývalý šéf stáje Ferrari, který od listopadu pracuje u Audi. U ingolstadtské značky se Domenicali oficiálně stará o rozvoj nových obchodů služeb, už po jeho příchodu se ale spekulovalo o tom, že Audi pomůže se vstupem do F1.

Volkswagen má zájem o vstup do F1 kvůli marketingovým důvodům. Tým Volkswagenu aktuálně dominuje světovému šampionátu v rallye, jeho úspěch ale není globálně tolik vidět. To samé platí pro triumfy Audi ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans. Naopak celosvětově sledovaná Formule 1 se jeví jako účinný marketingový nástroj.

Problémem jsou ale osobní vztahy mezi předsedou dozorčí rady VW Group Ferdinandem Piëchem a šéfem F1 Berniem Ecclestonem. Podle dostupných zpráv se Volkswagen už chtěl F1 účastnit za podmínky, že Ecclestone nabídne jednotlivým stájím větší podíl ze zisku šampionátu, což ale jeho šéf odmítl.

Zatím není jasné, prostřednictvím které značky by se německý koncern Formule 1 účastnil. Podle magazínu Car se interně rozhoduje mezi značkami Audi a Porsche. Ty aktuálně proti sobě soupeří v Le Mans, pro koncern by tak bylo výhodnější, aby jedna z nich vstoupila do jiného šampionátu. Obě značky mají dlouholeté zkušenosti z motosportu, Porsche se ale dávají větší šance. Audi se totiž v poslední době zaměřuje hlavně na vytrvalostní závody a vznětové motory.

Pokud by VW skutečně do Formule 1 vstoupil, zřejmě by nebudoval novou stáj, ale koupil by nějakou stávající. V minulosti se hovořilo o zájmu o stáje Torro Rosso nebo Red Bull Racing. Fanoušci koncernu by nicméně s brzkým vstupem VW do F1 neměli počítat. Podle Caru by se německá automobilka mohla tohoto šampionátu účastnit nejprve v roce 2021. Rozhodnutí o vstupu totiž musí být teprve učiněno, následný vývoj monopostu pak bude nějakou dobu trvat.

David Bureš
Diskuze (31)
Avatar - flyboyeda
6. 12. 2014 08:20
Re: VW
ale v sezóně 2014 o ně nikdo nestál
Avatar - Dylan McKay
6. 12. 2014 07:58
Re: VW
flyboyedo, začal jsem tě chválit, ale když ty občas napíšeš nějakou blbost. Proč teď když budou Vánoce? ;-)

Motory Renault v F1:

12 titulů mezi konstruktéry
11 titulů mezi jezdci
165 vítězství v závodech
213 pole position
165 nejrychlejších kol
6142,5 bodu
300 pódiových umístění
53 591 km ve vedení závodů (včetně verzí nazvaných Playlife, Supertec a Mecachrome)
Avatar - Dylan McKay
6. 12. 2014 07:49
Ne!
To bude jako nafta i ve formulích?! >:D ;-)
Avatar - Otrava
5. 12. 2014 19:56
Re: VW
Tajně doufám, že to bude Škoda :-)
5. 12. 2014 18:44
diskuze
je uplne jedno kdo fo F1 za VW vstoupi, porad to bude VW a na cumaku bude W ;-)