Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses demonstruje schopnosti autonomního řízení autobusu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Společnost Volvo Buses v rámci zastávky jachtařského závodu Volvo Ocean Race ve švédském Göteborgu představila prototyp autobusu s autonomním systémem řízení.

Společnost Volvo Buses ve druhé polovině června letošního roku během několikadenní zastávky jachtařského závodu Volvo Ocean Race umožnila vybraným hostům seznámit se s jejím prototypem autobusu s autonomním systémem řízení.

Základem prototypu se stal standardní 12metrový dvounápravový elektrobus švédské značky, který byl osazen vybavením, umožňujícím jízdu bez zásahu řidiče. Během předváděcích akcí pak byly demonstrovány jeho schopnosti, které mají zajistit bezpečnější i komfortnější jízdu s cestujícími a rovněž efektivnější pohyb vozidel v garážích dopravce.

Prototyp díky svým systémům řízení vyniká mimo jiné velmi plynulou akcelerací při výjezdech ze zastávek a rovněž i plynulým zpomalováním při příjezdu do zastávky, což ocení především stojící cestující. V samotných zastávkách pak autobus s autonomním systémem řízením umí zastavit vždy ve stejné poloze a se stejnou mezerou od chodníku pro pohodlný nástup i výstup cestujících.

Vedle vysoké míry komfortu poskytovaného cestujícím při rozjezdech a zastavování má prototyp autobusu s autonomním systémem řízení vynikat i bezpečností provozu. Díky použitým senzorům má být toto vozidlo schopné minimalizovat možnost nehod, při nichž chodci vstoupí autobusu do jízdní dráhy.

Během příštích dvou let bude prototyp autobus s autonomním systémem řízení používán v rámci dvou výzkumných projektů. První z nich je společný projekt automobilového průmyslu a švédského státu v oblasti systémů autonomního řízení a druhý pak program švédské vlády zaměření na cestování a dopravu příští generace.

Foto a video: Volvo Buses

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - praděda7
25. 6. 2018 16:03
Re: Bude jezdit úplně samo....
To jo, ale Jyrka Paroubek tam má kamarády, se kterými se chtěl spojit již v roce 2005. >:D
25. 6. 2018 15:35
Re: Bude jezdit úplně samo....
Tých pasažierov na jedinú jazdu by s našlo viac...
Avatar - praděda7
24. 6. 2018 19:33
Re: Bude jezdit úplně samo....
Jo, ale tam může mít "na palubě" i Paroubka.......... ;-)
24. 6. 2018 18:41
Re: Bude jezdit úplně samo....
A najlepšie na Marse...
Avatar - praděda7
24. 6. 2018 15:55
Bude jezdit úplně samo....
....bez řidiče.............i bez cestujících.......... :-)