Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Concept Truck testuje hybridní pohon pro dálkovou přepravu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Společnost Volvo Trucks uvádí svůj Concept Truck jako své první hybridní vozidlo, které vyvinula pro využití v dálkové dopravě.

Volvo Concept Truck byl oficiálně představen na jaře loňského roku a od té doby byl dalším vývojem zdokonalován. K vylepšené aerodynamice, sníženému valivému odporu a nižší hmotnosti přibylo u nové verze ještě hybridní pohonný systém.

Hybridní pohonný systém použitý ve Volvo Concept Truck využívá energii, která se rekuperuje při brzdění nebo při jízdě z kopce, jehož klesání je větší než jedno procento. Rekuperovaná energie se ukládá v akumulátorech vozidla a využívá se k pohonu vozidla v elektrickém režimu při jízdě po rovině nebo do mírného stoupání.

Pro svůj hybridní pohonný systém společnost Volvo Trucks vyvinula zdokonalenou verzi svého systému I-See. Ten dokáže díky údajům z GPS a z elektronické mapy analyzovat profil trasy, kterou má vozidlo zdolat a pak počítá nejen nejhospodárnější a nejefektivnější poměr využití vznětového motoru a elektromotoru, ale také optimální dobu k využití rekuperované energie.

Volvo Trucks uvádí, že se odhaduje, že u dálkové přepravy bude díky hybridnímu pohonnému systému možné spalovací motor vypnout až na 30 procentech z celkové doby jízdy. V závislosti na typu vozidla, jeho parametrech a jízdním cyklu se bude úspora paliva pohybovat mezi 5 a 10 procenty.

Hybridní pohonný systém ve své současné podobě ve vývojovém prototypu švédské značky umožňuje i jízdu v plně elektrickém režimu, a to až na vzdálenost deset kilometrů.

Volvo Concept Truck je výsledkem švédské části společného výzkumného projektu, kterého se účastní švédská energetická agentura Energimyndigheten společně s americkým ministerstvem energetiky. Svůj koncept, který byl představen na podzim loňského roku, v rámci programu SuperTruck vyvinula i americká strana.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Kolouš
2. 3. 2017 15:59
Re: Otázka
myslis spatne. autoprepravci si jsou ochotni priplatit za hlinikovy vzduchojemy, hlinikovy disky, lehci predni sklo... a ne pro paradu, ale pro zvyseni uzitecneho zatizeni.
Avatar - wakantanka
2. 3. 2017 12:00
Re: Otázka
Celková váha súpravy je jasne daná. Ak by sa nehralo o nejakú tu tonu nosnosti, prečo by potom boli aj tzv. nižšie rady ? Teda ak by sme to vztiahli na Volvo načo by bol taký model FM keď majú vypiplané FH? A že tých FM jazdí kopa nielen v diaľkovej doprave, prevažne z čo najmenšou kabínou hlavne kvôli užit. hmotnosti. Trebárs u sypkých materiálov je tá tona naviac už vidieť. V USA je tuším podstatný údaj o tlaku na nápravu, ale isto to neviem.
Avatar - eLzyx
2. 3. 2017 10:45
Re: Otázka
já bych řekl, že u dálkové přepravy se na užitečné zatížení sakra hraje. Jsem se nedávno bavil s kamarádem-kamioňákem o kamionech a říkal, že kozel od MANu je proti ostatním (zejména Volvu) cirka o půl tuny lehčí a když vozíš kusově těžké věci, které plně nevyplní návěs, tak se ten MAN vyplatí. Prostě po pár desítkách jízd máš jednu v podstatě ušetřenou. S mzdovými náklady to hodí slušný balík.
2. 3. 2017 10:01
Re: Otázka
nemyslim si ze u beznych kontejnerovych kamionu pro dalkovou dopravu bude i treba pul tuny az tuna na tahaci nejak vadit, beztak mas jasne danou vahu soupravy a zrovna u tahacu pro kontejnery a skrinove navesy casto splnuji s prehledem o 6-7 tun vice nez skutecne muzou na tech navesech vest, pocita se tam ze dane tahace muzou slouzit i v uzavrenych arealech nebo zemich kde zadne vahove limity na soupravu proste nemaj, treba na prevoz sipkych nebo tekutych materialu kde muze tahat proste vic, stejne tak USA ma vyzsi limity pro soupravu, takze v Evrope to bude celkem jedno jestli to bude mit o tunu vic

jinak pokud umi ujet ciste na elektrinu 10km, tak by to odpovidalo tak 20kWh baterce, coz je prd, plus nejaky elektromotor a dalsi periferie, takze tak pul tuny by mohlo odpovidat v pripade ze to proste jen zastaveli do nejakeho soucasneho podvozku, pokud to navrli cele k tomu ucelu, nemusi to vazit o moc vic nez stejnej ciste dieselovej tahac
Avatar - wakantanka
2. 3. 2017 08:51
Otázka
čo ten systém váži? Myslím si že je dosť prepravcov, ktorí pred úsporou paliva dajú prednosť vyššej užitočnej nosnosti. Jedine že by ten hybridný systém bol od určitej doby povinný, resp. zvýhodnený na mýtnom a pod.