Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výpadek googlu: Znamenal něco pro auta?

Martin Machala
Diskuze (17)
Včera jsme se museli na víc než hodinu obejít bez googlu a přidružených služeb. Znamená to něco pro svět aut?

V posledních letech stále slýcháme o rozšířených možnostech konektivity, propojitelnosti všeho se vším, palubních Wi-Fi, klasické audio nahrazují už i v autech internetové přehrávače (třeba spotify…). Znamenal tedy včerejší výpadek googlu něco pro automobilové palubní systémy?

V drtivé většině případů mohli zůstat majitelé klidní. Vestavěné navigace totiž používají jiné poskytovatele mapových podkladů, takže tady nebezpečí skutečně neohrozí. Nejnovější verze systémů, využívající právě služeb googlu, však výpadek opravdu postihnout mohl. „V prvé řadě je nutno říct, že jde o nadstavbovou službu klasické navigace. Ta fungovala bez problémů i tehdy, pokud ve voze pracuje systém Audi connect. Navigování podle aktuálních dat z reálného provozu, závislé právě na informacích z googlu, ale přirozeně výpadek ovlivnil,“ dozvěděli jsme se od Lukáše Svobody z Audi. A ve vozech značky Volvo jste si zase nemohli poslechnout svého oblíbeného interpreta prostřednictvím spotify…

Podobně jsme pochodili i u domácí Škodovky. „Nejnovější infotainment v modelu kodiaq opravdu používá dvě funkce společnosti google. Konkrétně jde o StreetView a online mapy. A jestliže nejsou z nějakého důvodu dostupné služby společnosti google, týká se to samozřejmě i těchto palubních funkcí,“ uvedl Vojtěch Med ze Škody Auto. „Další fungování infotainmentu však není nijak ovlivněno, jde jen o tyto dvě funkce. Nehrozí také, že by prostřednictvím těchto aplikací mohlo dojít ke zneužití dat z vozidla,“ upřesnil Med.

A co třeba taková Tesla? Symbol nejnovějších technologií, využívající mapové podklady googlu? Při testu, který pro vás na příští týden připravujeme, se navíc Model X v jednu chvíli sám aktualizoval. Úplně jako mobil nebo počítač… Slušná živná půda pro kybernetické útoky! „Nemáme zprávy od našich zákazníků, že by včerejší výpadek googlu nějakým způsobem omezil fungování vozů značky Tesla,“ prohlásil Radek Pobuda ze společnosti Trend Park, která provozuje největší půjčovnu elektromobilů v Česku.

Ještě nás napadá, jak to bude vypadat, až google dotáhne do výroby svůj projekt autonomního vozu. To si tak autonomně svištíte po dálnici a najednou spadne google…

Martin Machala
Diskuze (17)
24. 11. 2016 12:51
Re: BlackBerry & Lumia
Díky za odkaz :yes:
24. 11. 2016 12:12
Re: BlackBerry & Lumia
[odkaz]
24. 11. 2016 00:31
Re: BlackBerry & Lumia
Blackberry končí s vývojem a výrobou HW, nyní bude dělat SW pro podniky.. Je to něco jako kdyby Porsche oznámilo, že končí s výrobou aut a už bude nově dělat jenom převodovky..
23. 11. 2016 19:09
Re: BlackBerry & Lumia
Blackberry nekončí.
23. 11. 2016 18:52
Re: BlackBerry & Lumia
Blackberry a Microsoft oficiálně ukončí/ukončili výrobu smartfonů. Ano, JEN kvůli tomuhle >:D >:D >:D