Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Mazda3 facelift

Libor Zezulka
Diskuze (17)
Během tří let se Mazda3 vyšvihla na pozici nejprodávanějšího modelu značky. Do druhé poloviny života vstupuje s mírným faceliftem.

Ještě nikdy nebyla Mazda v nižší střední třídě tak silná. Od nástupu trojky v roce 2003 tento model neustále stoupá vzhůru, vyšvyhl se dokonce na pozici nejprodávanějšího modelu značky. V polovině životního cyklu Mazda odložila úspěšný model v salonu krásy a přikázala personálu vyhladit vrásky a trochu upravit účes. Stylisté Mazdě nakonec pouze lehce upravili přední a zadní nárazník a nabarvili původně chromovanou linku nad mřížkou chladiče.

Zároveň kompletně přepracovali design litých kol, a to jak 15, tak 16 a 17palcových. V interiéru se žádné zásadní změny neudály, Mazda se spokojila s kvalitnějšími materiály a novými barevnými kombinacemi. S faceliftem se rozšířila výbava, nově bude možné pořídit systém bezklíčového vstupu a startování tlačítkem (v závislosti na trhu a stupni výbavy), nebo audiosystém s 20GB harddiskem. Po větší bezpečnost Mazda upravila sloupek řízení, pasivní bezpečnost zajišťují čelní a boční airbagy, aktivní například stabilizační systém DSC.

Motorovou paletu Mazdy3 tvoří trojice zážehových motorů s objemy 1.4, 1.6 a 2.0 litry a jeden vznětový motor MZ-CD s objemem 1.6 litru a výkonem 80 kW. Silnější verze se bude nabízet s filtrem pevných částic. Zážehový dvoulitr Mazda spojila s novou šestistupňovou manuální převodovkou, mírného vylepšení se dočkalo odpružení, řízení a brzdy.

Libor Zezulka
Diskuze (17)