Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor Forterra oslavil 20. narozeniny soutěží pro své fanoušky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Zetor Tractors a.s. připomíná 20 let od zahájení výroby a prodeje modelové řady Forterra a součástí oslav se stala i soutěž pro majitele těchto traktorů.

Společnost Zetor Tractors a.s. během uplynulých dvaceti let prodala celkem 21.500 strojů modelové řady Forterra do 55 zemí celého světa.

V souvislosti s počtem traktorů Forterra vyrobených během uplynulých dvaceti let byla vyhlášena soutěž s názvem „21,5 tisíc příběhů, a jaký je ten tvůj?“

Do této soutěže stačilo poslat fotku traktoru Forterra s popisem „nej“ zážitku, nebo momentu a účastníci mohli vyhrát jednu z hodnotných cen – 1. místo tablet, 2. místo PC hra Pure Farming 2018 a 3. místo hračka traktoru v podobě modelu Forterra HD.

Ze stovek došlých odpovědí, které dorazily v období od 8. dubna do 5. května, bylo vybráno deset nejzajímavějších příběhů. Ty se utkaly v souboji o co největší počet reakcí na facebooku značky Zetor. Do soutěže se zapojili majitelé traktorů nejen z Česka, ale třeba i z Litvy, Nizozemska, Irska, Finska, Itálie, Alžírska, nebo Bosny a Hercegoviny a dalších zemí.

Pomyslné fanfáry k prvnímu místu zazněly pro Tomáše Z., který popisoval zážitek při žních, kdy jeho traktor Forttera zvládl vše na jedničku a zastoupil v náročném období i stroj konkurenční výroby, který namáhavou práci nezvládl.

Druhý stupínek vítězů obsadil Michal B., který má nový traktor Forterra a chlubí se spolehlivostí svého traktoru. Na bronz dosáhl Alija H., který se do soutěže zapojil s vtipnou historkou… Co se mu přihodilo, když zapomněl ve svém traktoru zavřít okno

Vítězné i ostatní soutěžní příspěvky jsou k pročtení na facebookovém profilu značky Zetor www.facebook.com/zetor v albu „Soutěž 20 let s Forterrou“.

První traktory modelové řady Forterra vyjely z bran závodu ve druhé polovině roku 1998. Název vznikl spojením slov FOR (pro) a TERRA (terén), což má napovídat, že se jedná o robustnější traktor vhodný i pro náročnější terén.

Modelová řada Forterra vyšla z traktorů označených jako UŘIII, jejichž první prototypy byly postaveny v roce 1974. Až do roku 2000 měly traktory této řady plechovou kapotu motoru, kterou následně nahradilo plastové provedení.

Stejně jako ostatní modelové řady značky Zetor, i Forterra v průběhu let prošla řadou inovací a z emisního stupně Stage IIIA, se dostala přes IIIB až na aktuální Stage IV.

K dvacátým narozením dostal Zetor Forterra řadu úprav, z nichž lze vyzdvihnout výkonnější brzdový systém. Pozornost si zaslouží i převodovka ECO 40, která u verzí HSX a HD udržuje motor v optimálních otáčkách (1750 otáček za minutu) při vyšších rychlostech (až 40 km/h). Tímto způsobem stroje šetří provozní náklady až o 18 % v závislosti na vykonávané činnosti.

Traktory modelového roku 2018 se pyšní i novou přístrojovou deskou či vyšším přetlakem v kabině zabraňujícímu vniku nečistot do prostoru obsluhy. Verze HSX je nově k dispozici s odpruženou přední nápravou, zvyšující komfort pro obsluhu stroje.

Modernizované modely CL a HSX byly na trh uvedeny počátkem roku, HD bude na trh uvedena na přelomu léta a podzimu.

Společně s výročím řady Forterra se společnost Zetor Tractors a.s. připravuje i na oslavy 50 let existence modelové řady Crystal. Oslavy budou zahájeny během letošního podzimu uvedením modernizovaného modelu Crystal HD na trh.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
28. 5. 2018 11:02
Zetor
Zetor Crystal má lepší zvuk. ;-)