Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zombie 222 aneb elektrický Ford Mustang z roku 1968 (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Skupinka nadšenců z texaského Austinu stojí za přestavbou klasického Fordu Mustang na extrémně rychlý elektromobil.

Ford Mustang fastback z modelového roku 1968 má většina fanoušků tohoto vozu spojena s tmavě zeleným kupé poručíka Bullita a nedokáže si pod jeho kapotou představit jiný motor než bublající vidlicový osmiválec 390 o objemu 6,3 litru a výkonu 240 kW (325) ve spojení se čtyřstupňovou manuální převodovkou.

Mitch Medford a jeho společníci jsou sice fanoušky výkonných klasických aut, ale jejich přístup je poněkud alternativní, protože jejich konvenční benzinové motory nahrazují elektromotory.

Mezi jejich díla patří například malý Datsun 1200 z roku 1972, jehož elektrická historie se začala psát před více než dvaceti lety. V současné podobě se jedná o stroj, který poráží soupeře během závodů ve zrychlení, kdy zvládne ujet čtvrt míle v čase 10,258 s, dosáhnout rychlosti okolo 208 km/h, ale zároveň zvládne na jedno nabití ujet necelých 200 km.

Hlavní hvězdou Mitche Medforda je dnes ovšem Mustang přejmenovaný na Zombie 222. Původně se jednalo o klasický fastback z roku 1968, ale po kompletní renovaci a přestavbě je z něj elektromobil, který trhá rychlostní rekordy.

Pod kapotou Zombie 222 jsou uloženy elektromotory, které disponují výkonem přes 589 kW (800 k) a točivým momentem 2438 N.m. Tyto hodnoty míří výhradně na zadní kola jako u konvenčního Mustangu.

Potřebnou energii elektromotorům Zombie 222 poskytují lithium-polymerové akumulátory uložené v zádi vozu. V závislosti na využití výkonu elektromotorů se dojezd na jedno nabití pohybuje od zhruba 65 do 225 kilometrů.

V případě Zombie 222 není dojezd nebo doba potřebná k dobíjení těmi nejdůležitějšími údaji, protože u tohoto elektromobilu jde především o jeho dynamické schopnosti a ty jsou doslova dechberoucí, protože z 0 na 96 km/h tento Mustang vystřelí za 2,4 s.

Čtvrtmíle s pevným startem zvládne Zombie 222 ujet za 10,7 s a na konci tohoto úseku se pohybuje rychlostí 201 km/h, ale není pro něj problém dosáhnout na delší dráze rychlosti přes 280 km/h.

Ford Mustang první generace – otec zakladatel (2. část)

Zombie 222 je především ukázkou současných možností při stavbě moderního elektromobilu, ukrytého v klasickém automobilu ze šedesátých nebo sedmdesátých let.

Tým kolem tohoto Mustangu je připraven upravit i jiné pony a muscle cars. Za tímto účelem má v nabídce předpřipraveny čtyři základní stupně použití jednoho až dvou elektromotorů, z nichž je Zombie 222 druhou nejvýkonnější možností.

Zájemce o klasický Mustang, u nějž bublání osmiválce nahrazuje bzukot elektromotoru si kromě samotného vozu musí připravit minimálně 50.000 amerických dolarů (zhruba 1.230.000 Kč) a za tuto částku získá Zombie 111 s jedním elektromotorem a výkony srovnatelnými s dnešními standardními osmiválcovými muscle cars pro běžný provoz.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)