Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

10 nejnebezpečnějších písní pro řízení: The Black Eyed Peas, Nickelback nebo Guns N' Roses

David Bureš
Diskuze (210)
Podle odborníků je nebezpečná muzika pro řízení ta, která je hlučná a radostná, řidič se totiž může začít soustředit více na hudbu než na řízení.

Píseň Hey Mama od americké hiphopové kapely The Black Eyed Peas je nejnebezpečnější písní pro řízení automobilu. Vyplývá to z výzkumu anglického serveru Confused.com zabývajícím se pojištěním.

Nebezpečné písně byly vybrány na základě experimentu, během kterého čtyři ženy a čtyři muži ujeli za volantem auta přes 800 kilometrů (500 mil), přičemž polovinu jízdy měli muziku vypnutou a polovinu zapnutou. Pomocí speciální mobilní aplikace MotorMate byl řidičům monitorován styl jejich řízení (například rychlost jízdy, brzdění a akcelerace) a porovnáván s hudbou, zda jejich chování za volantem ovlivňuje.

Experiment dokázal, že hudba má na styl jízdy skutečně vliv. Jedna z žen například při poslechu hip hopu jela agresivněji, prudčeji zrychlovala a naopak brzdila na poslední chvíli. Při poslechu metalové muziky zase jeden z mužů jel výrazně rychleji než ostatní účastníci experimentu.

O vážné hudbě se někdy říká, že je uklidňující, pokus nicméně ukázal, že dva řidiči poslouchající klasickou hudbu jeli nevyzpytatelněji a chaotičtěji, než pokud měli hudbu vypnutou.

Londýnský psycholog Simon Moore pak díky popsal typ hudby, která vede k nebezpečnému řízení. O muzice, která je hlučná, radostná a která zvyšuje tepovou frekvenci, Moore doslova tvrdí, že je smrtící kombinace. „Rychlé údery mohou způsobit nadšení a vzrušení, což může vést k tomu, že se lidé soustředí více na hudbu než na silnici,“ upozorňuje londýnský psycholog.

Muzika s rychlým tempem zase může řidiče podvědomě nutit k rychlejší jízdě, aby šofér srovnal jízdu s rytmem písně. Negativně ovlivnit řízení může i neoblíbená muzika posluchače, díky které se řidič může začít cítit stresovaný a rozptýlený.

Mezi nebezpečné písně podle tohoto experimentu vedle zmíněné skladby Hey Mama od The Black Eyed Peas patří mimo jiné Dead on Arrival od rockové skupiny Fall Out Boy nebo Paradise City od hardrockových Guns N’ Roses. Kompletní tabulku 10 nejnebezpečnějších písní podle Confused.com najdete pod článkem.

Za ideální hudbu pro řízení Moore naopak považuje takovou, jejíž tempo napodobuje lidský tep, což je tedy zhruba 60 až 80 úderů za minutu. Mezi takové skladby patří například The Scientist od britské skupiny Coldplay, Come Away With Me od americké písničkářky Norah Jones nebo Video Games od americké zpěvačky Lana Del Rey.

Nejnebezpečnější písně k řízení podle serveru Confused.com
Poř.PíseňInterpret
1.Hey MamaThe Black Eyed Peas
2.Dead on ArrivalFall Out Boy
3.Paper PlanesM.I.A.
4.Walkie Talkie ManSteriogram
5.Paradise CityGuns N’ Roses
6.How You Remind MeNickelback
7.Hit the Road, JackRay Charles
8.Get RhythmJohnny Cash
9.HeartlessKanye West
10.Young, Wild and FreeSnoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars)

Námět k diskuzi: Jakou hudbu během řízení posloucháte právě vy?

David Bureš
Diskuze (210)
Avatar - Ozzman
20. 1. 2013 17:14
Re: PECKA DO AUTA (NIC PRO PROSŤÁČKY)
:yes: Já od něj ale nejradši Black Lung.. to má koule a pořádně chlupatý! >:D
20. 1. 2013 15:31
Re: kapiel
ja mám aspoň nick vychádzajúci z mena. ty máš nick z pre teba nedostupnej modly >:D
20. 1. 2013 15:28
Re: kapiel
Ale Ventilek ... no ták. Definícia "Nic neví, nic nezná a nic neumí. Král prosťáčků" Sadne taktiež na teba ... >:D
19. 1. 2013 23:10
Re: Viděl bych to následovně.....
:-) :yes:
19. 1. 2013 23:09
Re: PECKA DO AUTA (NIC PRO PROSŤÁČKY)
>:D :yes: