Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

10 nejočekávanějších novinek roku 2017

David Bureš
Diskuze (84)
I v letošním roce se dočkáme velice zajímavých aut – nové tesly, nového dusteru nebo nového yetiho. Na jaké auto se těšíte nejvíce vy?

O dnešních automobilech se někdy říká, že jsou stále nudnější. Když se však podíváme na přehled automobilů, kterých se letos dočkáme, zjistíme, že nás i v roce 2017 čeká premiéra spousty zajímavých aut. Vybrali jsme deset modelů, na které se těšíme nejvíce. Zde jsou v abecedním pořadí:

Alfa Romeo Stelvio

Snaha o renesanci značky Alfy Romeo bude pokračovat i v příštím roce, kdy nově uvedené SUV Stelvio ukáže, zda je automobilka na správné cestě zpět na výsluní, nebo naopak na špatné cestě do pekel. SUV je totiž z globálního hlediska povinnost, bude tvořit jádro prodejů značky. Design i technika Stelvia byly převzaty z Giulie, což znamená, že i SUV bude dostupné ve vrcholném modelu Quadrifoglio, v jehož útrobách bude bít 2,9litrový vidlicový šestiválec o výkonu 375 kW. K dispozici však bude také přeplňovaný benzinový dvoulitr s 206 kW.

novemodely novemodely

Audi A8

Na poli luxusních limuzín Audi dnes ztrácí, v segmentu dominují Mercedes-Benz třídy S a BMW 7, které jsou výrazně modernější než A8, jež je na trhu už od roku 2010. Čtyři kruhy jsou si však situace vědomy, pro letošek tak chystají novou generaci A8, která se má představit v druhé polovině roku. Aby se vůz vyrovnal konkurenci z Mnichova a Stuttgartu, stane se výkladní skříní Ingolstadtu. To bude znamenat hlavně ty nejmodernější systémy na poli bezpečnostních asistentů. Očekávat tak můžeme hlavně systémy umožňující v nějaké formě automatizovanou jízdu.

novemodely novemodely


BMW 5

Letošní rok bude i ve znamení sedmé generace BMW 5, která bude na český trh uvedena 11. února. Jestliže mnichovská pětka byla v minulosti hlavně o sportování, nastupující generace se zaměří více na komfort, který zákazníci v dané třídě zkrátka žádají. I proto vůz nabídne automatické parkování pomocí dálkového ovládání nebo sledování okolí vozu na dálku pomocí jeho parkovacích kamer. M5 pak bude nabízena s pohonem všech kol, přičemž nově vyvinutý systém údajně bude umět sepnout pouze pohon zadní nápravy. Vrcholného modelu se údajně dočkáme na podzim, to kombík se má začít prodávat v létě.

novemodely novemodely


Dacia Duster

Prodejní úspěch značky Dacia napříč Evropou mnohé překvapil, přičemž jeho hlavním důvodem byl model Duster. Levné SUV s povedeným designem zaujalo a stalo se velkým hitem. V letošním roce se Duster dočká nástupce, který má jasný úkol – navázat na úspěch současného provedení a v nejlepším případě být ještě prodávanějším vozem. K tomu mu má pomoci nárůst rozměrů. Duster II se natáhne na 4,5 metru, aby jeho kabina pojala třetí řadu sedadel. Na tohle auto jsme vážně zvědavi!

novemodely novemodely


Ford Fiesta

Ford Fiesta patří mezi vůbec nejprodávanější automobily na evropském trhu, a tak jsou do nové generace vkládány velké naděje. Jenže nástupce už prodejně úspěšný být nemusí, protože automobilka změnila charakter tohoto modelu. V nastupující generaci se totiž stane luxusnějším zbožím, zatímco roli laciného malého hatchbacku nově hraje Ka+. Změna povahy byla patrné už na premiéře, automobil se totiž představil ve čtyřech variantách – stylové Titanium, luxusní Vignale, sportovní ST-Line a outdoorové Active. Technickou specialitou se pak stane tříválec 1.0 EcoBoost se systémem vypínání válce, který však na trh dorazí až v roce 2018. To už se bude nová Fiesta nějakou dobu prodávat, na český trh má vstoupit v létě 2017.

novemodely novemodely


Hyundai i30

Nový kompaktní hatchback vyráběný v Nošovicích nemůže v nejočekávanější desítce letošních modelů chybět. Již třetí generace Hyundaie i30 se začala ve slezské továrně vyrábět 15. Prosince 2016, přičemž na trh vyrazí se zásadně přepracovaným vzhledem, moderně pojatým interiérem a novými turbomotory. To však nejsou jediné novinky, po dosud odhaleném pětidveřovém hatchbacku samozřejmě dorazí i oblíbené kombi, patrně představené v březnu v Ženevě. Třídveřová verze sice po jedné generaci kvůli nedostatku zájmu zákazníků končí, v polovině roku se ale začne vyrábět ostrá varianta i30 N poháněná přeplňovaným čtyřválcem 2.0 T-GDI o výkonu 184 kW. Na přelomu letošního a příštího roku pak portfolio dále doplní ještě fastback s výklopnou zadní stěnou.

novemodely novemodely


Kia GT

Střední třída se v Evropě stává rajonem luxusních značek, které už v segmentu prodávají víc aut než zavedení mainstreamoví výrobci. Ti se však trend snaží zvrátit, proto letos dorazí druhá generace Opelu Insignia nebo zcela nový zástupce značky Kia, což jsou modely inspirované prvky luxusních aut. Obzvlášť Kia slibuje nové, její novinka zatím označovaná jako GT má být sportovně laděný čtyřdveřový model s pohonem zadních kol, který ve vrcholné formě zrychlí z 0-100 km/h za 5,1 sekundy. Automobil má konkurovat třeba Volkswagenu Arteon (nástupce CC), přičemž světu se oficiálně představí už na nadcházejícím detroitském autosalonu.

novemodely novemodely


Škoda Yeti

Rok 2017 bude pro mladoboleslavskou automobilku nepochybně ve znamení SUV. V únoru se oficiálně začne prodávat očekávaný velký model Kodiaq, na podzim pak bude následovat nástupce Yetiho, který se patrně představí na frankfurtském autosalonu v září 2017. Do prodeje pak vstoupí na přelomu let 2017 a 2018. Automobil má být sourozencem Seatu Ateca, se kterým bude sdílet i základní tvary. Detaily jako maska, světla nebo zpětná zrcátka ale budou jiné. Technika v útrobách však pro obě SUV vyráběná v Kvasinách bude shodná, což bude znamenat použití platformy MQB. Z hlediska motorů je pak jistotou příchod benzinového tříválce 1.0 TSI.

novemodely novemodely


Tesla Model 3

Do nejnovějšího modelu amerického výrobce elektromobilů Tesla jsou vkládána velká očekávání. Automobil totiž Teslu buď potopí, nebo vyžene ke hvězdám. Vůbec poprvé tesla míří i do segmentu levnějších aut, jestli se tedy o voze s cenovkou asi 910.000 korun dá hovořit jako o levném, vůbec poprvé se Tesla musí připravit na velký nápor zákazníků – Model 3 má v roce 2018 vzniknout ve 400.000 exemplářích, zatímco dnešní výroba Modelu X a Modelu S se počítá maximálně na deseti tisíce ročně. Podobu novinky zatím známe jen ve formě prototypu, sériová výroba by se nicméně měla rozjet v polovině roku 2017. Uvidíme, zda se to firmě podaří, protože v minulosti měla Tesla s dodržením předběžných plánů potíže.

novemodely novemodely


Volkswagen T-Roc

Malá SUV jsou trend, na který automobilka Volkswagen zatím nezareagovala. Dobře však ví, že je to chyba, a proto na takovém voze už také pracuje. Zhruba 4,1 metru dlouhé SUV se představí v Ženevě ve formě konceptu, který však už bude mít blízko sériové verzi. Ta se bude prezentovat s asi půlročním zpoždění. Automobil bude postaven na základech platformy MQB, přičemž podle dostupných zpráv použije označení T-Roc, stejně jako koncept z roku 2014. T-Rocem však expanze Volkswagenu v oblasti SUV, ba naopak, pod ním bude umístěn ještě jeden menší model.

novemodely novemodely

Desítka automobilů samozřejmě není to jediné, čeho se letos dočkáme. Hodně nás čeká v oblasti malých aut, vedle nového Fordu Fiesta se dočkáme i nových generací Kie Rio, Volkswagenu Polo, Nissanu Micra, Suzuki Swift nebo faceliftu Mazdy 2. V nižší střední třídě nás pak čeká nová Honda Civic, nebo facelifty VW Golf, Peugeotu 308 a Škody Octavia. Obměnu i další rozvoj čeká i segment SUV, je libo nové generace Volva XC60, Volkswagenu Touareg a Mazdy CX-5, případně horké novinky v podobě malého SUV Seat Arona nebo VW Tiguan Allspace? Čeká nás toho zkrátka hodně, a tak nám dejte v diskuzi pod článkem vědět, na jakou automobilovou novinku se letos těšíte nejvíce vy.

David Bureš
Diskuze (84)
5. 1. 2017 07:16
Re: Stelvio
Žádná změna, ještě ji nikdo z novinářů nejel. Pokud máš odkaz, pošli ho.
Avatar - Sumi2000
5. 1. 2017 00:43
Re: Stelvio
To by mohla být také bomba.. :-)
5. 1. 2017 00:39
Re: ocakavania
508 je sice mnohem lepší, než katastrofálně nepovedená 407, ale vizuální přitažlivosti 405 a 406 nedosahuje ani náhodou! (bohužel). :-O
5. 1. 2017 00:37
Re: Stelvio
Nová, "nevykulená" Julča (dokonce se zadním pohonem) by měla následovat v r. 2018! :-)
4. 1. 2017 22:53
Re: Stelvio
Pochybuji, že Alfě nějak výrazně pomůže SUV za min. 1 mil. Kč. K tomu potřebuje nové kompaktní SUV a novou konkurenceschopnou nevykulenou Julču.