Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

24 hodin Le Mans 2012: Kompletní stupně vítězů pro Audi (fotogalerie, video)

Aleš Dragoun
Diskuze (67)
Dokáže Toyota potrápit Audi, případně se pokusí o velké překvapení? Prakticky po pěti hodinách závodu bylo jasné, že nikoliv. Čtyři kruhy nakonec obsadily první tří místa.

Jubilejní 80. ročník slavného závodu vyhrála podruhé za sebou posádka Marcel Fässler/André Lotterer/Benoit Tréluyer.

Vedla po většinu závodu, pouze po osmnácti hodinách se potkali Fässler s Kristensenem na Audi startovního čísla 2 a bojovali spolu o vedení v přímém souboji. Nakonec je dělilo kolo. Pro Audi to znamenalo jedenácté vítězství ze třinácti účastí. Daleko důležitější bylo to, že oba první vozy v cíli byly hybridní R18 e-tron quattro. Kristensen se však devátého triumfu nedočkal.

Oběma dalším vozům R18 Ultra se ale nevyhnuly problémy a havárie. Zejména startovnímu číslu 3. Nejdříve včera v podvečer havaroval Romain Dumas v zatáčce Playstation, necelé čtyři hodiny před koncem jej úplně ve stejném místě napodobil Marc Gené, který s ním toto auto sdílel vůz, jel tedy ve stejné posádce. Záběry Dumase, který otrhal předek svého audi, obletěly svět a Gené udělal dnes před polednem podobnou věc. Nakonec skončili až pátí, od ostatních stájových kolegů je oddělila Lola B12/60 Coupe s motorem Toyota švýcarského týmu Rebellion Racing. Nicolas Prost, Neel Jani a Nick Heidfeld v uzavřeném prototypu v barvách Lotusu odvedli vynikající práci.

Divoká havárie Davidsona

Toyoty Audi alespoň ze začátku stačily. Nicolas Lapierre se s první tovární „plackou“ japonského výrobce dokonce po pěti hodinách dostal do čela a svedl nádherný souboj s Benoitem Tréluyerem. V tu chvíli třetí Anthony Davidson s druhým vozem však kolidoval s Ferrari 458 Italia týmu AF Corse (81), které v tu chvíli řídil Piergiuseppe Perazzini. Hrozivě vypadající nehoda, kdy se Davidson vznesl, udělal salto a skončil po tvrdém nárazu v bariéře z pneumatik, pro něj díkybohu skončila šťastně. Odnesl si z ní jen dvě zlomená žebra, což je považováno automobilovém sportu stále za „běžné“ zranění. Pro trojici Davidson/Buemi/Sarrazin to ale znamenalo konec.

Druhé auto se dostalo do vážných problémů poté, co zajel do boxů safety car. Kazuki Nakajima se střetl s ostře ledovaným Delta Wingem Nissan. Poškození se ukázalo vážnějšího charakteru, vůz v boxech strávil přes dvě hodiny, nakonec sice vyjel, ale záhy se odporoučel motor. Comeback Toyotě prozatím nevyšel, třeba se povede příští ročník. Porsche jako další tovární tým se objeví až v roce 2014 a kdo ví, třeba se vrátí i Peugeot, který prozatím odstoupil.

Pescarolův debakl

Týmu Henriho Pescarola se závod vůbec nepovedl. Typ 03 (v podstatě přestavěný loňský nepovedený spider Aston Martin AMR-One třídy LMP1) ujel pouhých dvacet kol. Uzavřené Dome jich sice absolvovalo desetinásobek, ale to znamená, že takřka půlku času strávilo v boxech při opravách. Nakonec s ním Seiji Ara vyjel až úplně do toho posledního, aby se důstojně s letošním ročníkem rozloučil. Už mimo klasifikaci, do které se dostalo celkem 33 aut z tradičních 56 na startu. Mimochodem, ve startovní listině bychom mezi 168 jezdci letos napočítali celkem 21 bývalých pilotů formule 1.

Podobně jako „Pescovi“ v roli šéfa a jeho jezdcům se nedařilo ani první posádce kvalifikace ze „zbytku světa“: Leventis/Watts/Kane se spiderem HPD ARX 03a. Jeli fantasticky, protože na trať vyrazili poprvé až po 23 minutách. Nakonec to bez problémů dotáhli dokonce do absolutní desítky. Jenže pak řekla technika dost. Například počasí závodníkům přálo, až na pár dešťových kapek na samém počátku bylo letos na Circuit de la Sarthe hezky a hybridní Audi tak ani neplno nevyzkoušely výhodu dvojice elektromotorů na přední nápravě, Přesto zvítězily.

24 HODIN LE MANS 2012 – CELKOVÉ VÝSLEDKY (Top 10)
PořadíPosádkaVůzTřídaPočet kol
1Fässler/Lotterer/TréluyerAudi R18 e-tron quattroLMP1378
2Capello/Kristensen/McNishAudi R18 e-tron quattroLMP1377
3Bonanomi/Jarvis/RockenfellerAudi R18 UltraLMP1375
4Prost/Jani/HeidfeldLola B12/60 Coupe - ToyotaLMP1367
5Dumas/Duval/GenéAudi R18 UltraLMP1366
6Brabham/Chandhok/DumbreckHPD ARX 03a - HondaLMP1357
7Potolicchio/Dalziel/Kimber-SmithHPD ARX 03b - HondaLMP2354
8Beche/Thiriet/TinseauOreca 03 - NissanLMP2353
9Perez-Companc/Ayari/KafferOreca 03 - NissanLMP2352
10Panciatici/Ragues/RusinovOreca 03 - NissanLMP2351

Další třídy

Jak dopadl jubilejní ročník ve slabších kategoriích? Nejrychlejším autem, které spalovalo benzin, byla tedy již zmíněná uzavřená Lola B12/60-Toyota týmu Rebellion (Nicolas Prost/Neel Jani/Nick Heidfeld), která skončila celkově čtvrtá. Tato třída však oficiálně není vypsána. Slabší prototypy LPM2 vyhrála trojice Potolicchio/Dalziel/Kimber-Smith na voze HPD ARX 03b týmu Starworks Motorsport. Thomas Kimber-Smith mimochodem vyhrál podruhé za sebou.

V profesionálních „gétéčkách“ jsme sledovali famózní triumf Ferrari 458 Italia týmu AF Corse, ve kterém se střídali páni závodníci Giancarlo Fisichella, Gianmaria Bruni a Toni Vilander. Giancarlo Fisichella totiž boural hned na začátku první kvalifikace a mechanici postavili celé nové auto, aby mohli vyrazit alespoň do třetí části a zajet nějaký čas. Nakonec vše dopadlo nad očekávání dobře a sladký úspěch za ty hodiny dřiny jistě stál. Tovární Corvetty C6 ZR1 odešly letos z boje poraženy, Richard Westbrook dokonce před půl druhou hodinou ranní udělal z té své supersportovní tříkolku.

Americká značka uspěla alespoň mezi amatéry. Portugalec Pedro Lamy se dostal do čela třídy LM GTE Am až v poslední hodině závodu a spolu s kolegy Patrickem Bornhauserem a Julienem Canalem a celým týmem Larbre Compétition tak mohli slavit, Canal dokonce potřetí (v roce 2010 ale ještě v LMGT1). Porazili Porsche 911 RSR 997 Imsa Performance Matmut trojice Armindo/Narac/Pons. Domácí Anthony Pons dokonce v závěru lehce havaroval a v předposledním kole musel ještě pro novou pneumatiku.

České barvy

A co znovu jediný Čech ve startovním poli Jan Charouz? Po pole position LMP2 přišlo v závodě spíše zklamání, ale nakonec svou Orecu 03 s motorem Nissan posádka stáje ADR-Delta John Martin/Jan Charouz/Tor Graves dovezla do cíle na třináctém místě celkově a šestém ve třídě.

Aleš Dragoun
Diskuze (67)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
20. 6. 2012 14:35
Re: Le Mans
Paměť tě tedy klame, na startu letos byly dvě Ultra a dva E-trony= čtyři Audi ;-)
Nějak si přeskočil ten loňský rok, asi se ti nehodil >:D

Možná jsem naivní, ale to mi opravdu k Porsche nesedí, aby jen tak přelepilo znak a reklamy a udělalo závodní Porsche, jaký by to mělo smysl? Své image by jen uškodili. Podle mě vyvinou vlastní auto se svou koncepcí a proti Audi půjdou jako rovný k rovnému. Přeci jen Porsche není v Le Mansi žádný zelenáč.
Jsou sice v jednom koncernu, ale přeci jen dál než například Škoda a Seat. Takhle to vidím já.
Avatar - Parda71 (BMWfans)
20. 6. 2012 14:31
Re: Le Mans
Aha, děkuji za upozornění ;-)
Avatar - kosmonaut
20. 6. 2012 04:57
Re: Le Mans
Jen opravím, vývoj nezačal jako Bentley, začal u otevřeného Audi R8R a uzavřeného Audi R8C, oba jsi mohl vidět na trati v Le Mans v roce 1999. Bentley Exp Speed8 je jen přepouchané Audi R8C z doby (2001-2003), kdy koncern po koupi Bentleye jednoduše potřeboval značku opět zviditelnit. A to se povedlo.
19. 6. 2012 10:01
Re: Le Mans
Pokud me pamet neklame, tak letos audi nasadila 6 aut, aby eliminovala pripadne necekane okolnosti, jako napriklad havarie. A pokud cekas, ze Porsche bude vyvijet prototyp pro LeMans uplne od nuly a nasledne predvede ferovy bratrovrazedny sportovni souboj se sesterskou Audi, tak ti gratuluji k naivite. Na to clovek nepotrebuje zadny extra usudek. Obzvlast u firmy, ktera se nerozpakuje vymontovat motor z Lamborghini Gallardo a narvat ho do Audi R8. Na 99,99% to dopadne presne tak, jak rikam. Pokud se pripravovane Porsche bude od Audi nejak lisit, tak jen opticky v naprosto nepodstatnych detailech.
Avatar - Pekelná Micinka
18. 6. 2012 22:25
Re: Dumas
Ale málo kdo je vyhozen za nehody. Snad mimo Kubicy, ale ten od smlouvy odstoupil jednostraně a takříkajíc na hodinu: >:-[]