Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

5 hvězd v EuroNCAP - Toyota Avensis a Peugeot 807 !

Ondřej Šuch
Diskuze (33)
Do rodiny pětihvězdičkových se ale ode dneška může prakticky počítat hned pět aut...

I když dnes EuroNCAP uveřejnil výsledky crashtestů pouhých dvou vozů, jde o zprávu příznivou: Toyota Avensis i Peugeot 807 získali maximální počet pěti hvězdiček (Peugeot 807 již byl hodnocen čtyřmi hvězdičkami a do pěti hvězd mu chyběl jen jediný bod - ten nyní dodatečně získal díky vylepšenému systému upozorňování cestujících na nutnost upoutání se bezp. pásy), které vyjadřují míru ochrany cestujících při čelním a bočním nárazu.

V hodnocení ochrany chodců získaly oba vozy po jedné hvězdičce z pěti možných.

Výsledky jsou svým způsobem unikátní - test EuroNCAP je totiž nyní rozšířen o přesnější měření průniku pedálů do interiéru a dokonalejší hodnocení poškození zkušební figuríny při nárazu. Toto však platí jen pro nyní skutečně testovanou Toyotu Avensis.

Výsledek Peugeotu 807 je (kromě prvenství v kategorii MPV) příjemný i tím, že je plně vztažitelný i na sesterské modely Citroën C8, Lancia Phedra či Fiat Ulysse.

Naopak Avensis drží prvenství počtem 34 dosažených bodů z 36 možných. Znamená to absolutní rekord mezi všemi dosud testovanými vozy v historii EuroNCAP.

Bezpečnostní prvky u Toyoty Avensis:

Ve standardní výbavě má vůz protiblokovací systém ABS a elektronickou distribuci brzdné síly EBD. Nový Avensis nabízí rovněž stabilizační systém VSC, brzdový asistent BA a systém kontroly trakce TRC. Nový Avensis je vybaven celkem devíti airbagy a vůbec poprvé i kolenním airbagem o objemu 18 litrů. Inteligentní SRS airbagy řidiče a spolujezdce mají dvoustupňové nafukování. Sedadlo řidiče je vybaveno polohovým čidlem, které v případě nehody kontroluje pozici sedáku a prostřednictvím elektronické jednotky řídí rychlost nafukování airbagu. V případě bočního nárazu je posádka vozu chráněna bočními airbagy a hlavovými okenními airbagy na předních i zadních sedadlech.Nová Toyota Avensis je navíc vybavena dvoufázovým systémem, který upozorňuje na nezapnuté bezpečnostní pásy. Součástí standardní výbavy vozu je rovněž uchycení dětských sedaček ISOFIX na zadních sedadlech a systém CRS-Child Restrain Systém, který zamezuje při nárazu překlopení dětské sedačky.

Bezpečnostní prvky u Peugeotu 807:

K prvkům aktivní bezpečnosti patří v základní výbavě systém ABS, elektronický rozdělovač brzdných sil (REF), brzdový asistent (EVA), samočinná aktivace výstražných světel, ve druhé verzi výbavy pak systém ESP propojený s protiprokluzovým systémem ASR. Prvky pasivní bezpečnosti představují přední, boční a hlavové airbagy, aktivní přední opěrky hlavy, tříbodové bezpečnostní pásy s předpínači, bezpečnostní sloupek řízení atd.

Ondřej Šuch
Diskuze (33)