Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Abarth 695 70° Anniversario nabízí spoustu zábavy a zajímavou aerodynamickou novinku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Abarth v letošním roce slaví sedm desetiletí od svého založení a limitovaná edice 695 70° Anniversario se specifickou výbavou představuje jeden z vrcholů oslav významného výročí.

Abarth založil v březnu roku 1949 vídeňský rodák Karl Albert Abarth (15.11.1908 – 24.10.1979), který byl tehdy ve svých čtyřiceti letech bývalým motocyklovým závodníkem.

Na troskách někdejší značky Cisitalia vznikla firma, která se nejprve proslavila jako výrobce výfukových systémů a od začátku padesátých let se pak věnovala sportovním úpravám sériových automobilů v čele se zástupci značky Fiat. Ta nakonec získala Abarth pod svá křídla již začátkem sedmdesátých let.

Abarth je samozřejmě stále součástí koncernu Fiat Chrysler Automobiles a soustředí se stále na sportovní modely na základech vozů značky Fiat. Novinka pojmenovaná Abarth 695 70° Anniversario je toho nádherným důkazem.

Výroční limitovaná edice zaujme již odstínem laku karoserie, ten je pojmenován Monza 1958 a představuje odkaz na barevné provedení na Abarth 500, který stanovil šest světových rekordů na závodním okruhu Monza v roce 1958.

Hlavní pozornost si však zaslouží aerodynamický prvek, který má na tomto modelu premiéru a je jím velké přítlačné křídlo nad zadním oknem, které Abarth uvádí jako „Spoiler ad Assetto Variabile“. Tato novinka byla důkladně testována ve větrném tunelu koncernu FCA v Turíně a lze ji manuálně nastavit do 12 poloh v rozmezí 0 až 60 stupňů. Při nastavení maximálního sklonu má při rychlosti 200 km/h zvyšovat aerodynamický přítlak až o 42 kg.  

Video se připravuje ...

Vedle specifického barevného provedení a nového přítlačného křídla se pak výroční edice může pochlubit i výfukem Record Monza Active s aktivní klapkou. Tento výfuk se čtyřmi kruhovými koncovkami má ve standardním režimu relativně kultivovaný projev, ale pro jadrnější zvukovou kulisu stačí využít ovladač Sport, který zároveň upravuje nastavení škrticí klapky, točivého momentu a účinku posilovače řízení pro dynamičtější jízdu.

Pod kapotou novinky je usazen osvědčený přeplňovaný zážehový čtyřválec 1.4 T-Jet v provedení s nejvyšším výkonem 132 kW (180 k) a točivým momentem 250 N.m při 3000 otáčkách za minutu. Tyto hodnoty pak stojí za zrychlením z 0 na 100 km/h za 6,7 s a maximální rychlostí 225 km/h při nastavení nulového sklonu spoileru na zádi. Kontakt se zemským povrchem zajišťují 17palcová kola SuperSport, za nimiž se ukrývá brzdový systém Brembo se čtyřpístkovými třmeny a kotouči o průměru 305 mm vpředu a 240 mm vzadu.

V interiéru se Abarth 695 70° Anniversario pyšní specifickým provedením čalounění a anatomickými sedadly Sabelt Tricolore. Samozřejmostí je plaketa, která upozorňuje na skutečnost, že tuto edici tvoří 1949 vozů, což je odkaz na rok založení společnosti Abarth.

Standardem je pak systém Uconnect 7 “HD s Apple CarPlay a Google Android Auto, navigací a digitálním rádiem DAB. Pro sledování jízdních výkonů je pak součástí infotainmentu aplikace Abarth Telemetry.

Abarth si model 695 70° Anniversario ve specifikaci pro evropský trh cení na 34.600 eur, což je zhruba 895.000 Kč.

Zdroj: FCA Automobiles

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme