Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Abarth Scorp-Ion: Studie z turínského IED

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Studenti z turínské fakulty designu IED (l’Istituto Europeo di Design) si pro letošní ženevský autosalon připravili studii sportovního elektromobilu.

Dvoumístného sportovního kupé je 4010 mm dlouhé, 1900 mm široké, 1190 mm vysoké a má rozvor náprav dlouhý 2350 mm. Studenti se při jeho vývoji snažili shrnout dva hlavní rysy automobilů značky Abarth a kupé má spojovat kompaktní rozměry se sportovním vzhledem.

K pohonu mají sloužit čtyři elektromotory, jeden pro každé kolo a energii jim mají dodávat lithium-iontové baterie. Ty mají být uloženy mezi interiérem a zadní nápravou pro dosažení co nejlepšího rozložení hmotnosti a snížení těžiště.

Abarth Scorp-Ion je výsledkem práce sedmi studentů, které vedli Luca Borgogno, Senior Designer ze studia Pininfarina a Luigi Giampaolo, designér Maserati. Každý ze studentů navrhl vlastní projekt a všichni svůj návrh převedli do hliněného modelu v měřítku 1:4. Z těchto modelů byl pro stavbu studie v měřítku 1:1 vybrán právě Scorp-Ion, který je dílem Emre Husmena z Turecka.

Letošní Scorp-Ion není prvním návrhem studentů IED na téma kupé značky Abarth, již v roce 2007 byly představeny skici Abarthu SS Concept, jejímž základem měla být platforma Pandy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)