Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ACEA: Prodej aut v Evropě letos stoupne zhruba o dvě procenta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Prodej osobních automobilů v Evropské unii v letošním roce stoupne o zhruba dvě procenta na přibližně 14 milionů vozů. Předpovědělo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Loni se prodej aut v EU podle dřívějších údajů ACEA zvýšil o 9,3 procenta na 13,7 milionu vozů. Zaznamenal tak druhý rok růstu za sebou.

Loňský prodej nicméně stále nedosáhl úrovně před krizí z konce minulého desetiletí a překonal pouze výsledek roku 2010. Nárůst prodeje loni zaznamenaly téměř všechny evropské trhy. V České republice se odbyt zvýšil o 20 procent na téměř 231.000 vozů.

"Po několika obtížných letech od světové finanční krize roku 2008 se evropský automobilový trh opět pohybuje správným směrem," uvedl prezident ACEA Dieter Zetsche. "Je to velký pokrok, stále však zůstáváme pod předkrizovou úrovní 15,5 milionu vozů," dodal.

Prodej mladoboleslavské automobilky Škoda Auto loni v EU vzrostl o 6,1 procenta na zhruba 588.000 vozů. Podíl škodovek na evropském trhu nicméně klesl o desetinu procentního bodu na 4,3 procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
21. 1. 2016 21:14
Lenost?
Proč redakce zveřejnuje článek o ničem? To stačilo dát do rychlých zpráv.
A statistiku evropských prodejů Acea zveřejnit v samostatném článku.
Informace o prodejích jsou dostupné od 15.1.
Hold lenost je mrcha že? Nebo?