Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo opět opuští segment sporťáků. Přestává vyrábět lehkonohou 4C

David Bureš
Diskuze (25)

Tak to je špatný týden pro všechny alfisty. Krátce po oznámení, že se nepočítá se sporťákem GTV a supersportem 8C, vyšlo najevo, že výroba 4C končí.

Alfa Romeo opět mění strategii, jako už poněkolikáté v posledních letech. Ze svých plánů pro nejbližší léta zcela vyškrtla sportovní modely, místo oživení sporťáku GTV a supersportu 8C se chce zaměřit na vozy v obchodně zajímavějších segmentech. Odklon Alfy od sporťáků je ale ještě rychlejší, než se čekalo.

Vyšlo totiž najevo, že italská automobilka ukončila výrobu lehkého sporťáku 4C. Poprvé o tom informovala francouzská média, zprávu ale potvrdily i britské servery, které si všimly, že napříč Evropou 4C zmizela z konfigurátorů. Aktuálně už není ani v tom českém.

Automobil si tak bude možné pořídit už je ze skladových zásob, kterých ale nebude mnoho. Již ve zmíněné Francii má být k dispozici jen nějakých 20 exemplářů. Kolik vozů bude případně dostupných u nás, zjišťujeme u oficiálního zastoupení, s ohledem na velikost našeho trhu proti tomu francouzskému však obří sklady nečekejme.

Konec Alfy Romeo 4C nicméně byl ke smutku všech jejích fanoušků očekávaný. Už loni automobilka vyškrtla kupé na klíčovém americkém trhu, kde pokračovala už jen 4C Spider. Letos pak vyšlo najevo, že výroba 4C ke konci roku zcela skončí. Nakonec se tak ale stalo ještě o pár týdnů dříve.

Důvodem jsou nepochybně slabé prodeje. Lehký sporťáček s karbonovým šasi a chybějícím posilovačem řízení pro dokonalé jízdní zážitky si zkrátka neuměl v dnešní době najít zákazníky. Loni se ho v Evropě prodalo jen 421 kusů, zatímco takové Porsche 718 Boxster/Cayman mělo za tu dobu 8.202 prodaných exemplářů. Otázkou navíc je, zda na takovém autě Alfa vůbec vydělávala.

Pod vedením Mikea Manleyho, nového šéfa koncernu Fiat Chrysler Automobiles, jde totiž Alfa Romeo cestou racionalizace nabídky. Místo sporťáku a supersportu, které sice nadchnou fanoušky, ale moc nevydělají, mají naopak přijít modely, které mají značce přinést tolik potřebné peníze díky potenciálu vysokých prodejů. Konkrétně půjde o dvě SUV, kompaktní a malé. Na exotiky má případně dojít až později.

David Bureš
Diskuze (25)

Doporučujeme

Avatar - _beta
11. 11. 2019 16:26
Re: Boxter, Cayman ...
Ale no.
Zákazník hlasuje peňaženkou.
A zjavne za AR hlasovanie dopadlo zle.
Ty si ako hlasoval? V prospech Alfy?
Avatar - white label
11. 11. 2019 14:53
Re: oprava
Jenom sis ještě nezvykl, že tady si po sobě nečtou ani nadpisy, tohle nevypadá na úmysl, prostě jim vypadlo "o".
Avatar - Emel
11. 11. 2019 11:07
Re: Boxter, Cayman ...
Že jich je čím dál míň.
A než budu v situaci, že utratím 2M za hračku na víkendy, tak už asi nebudou žádný :'-(
11. 11. 2019 08:14
oprava
Musíte si vybrat mezi opustí a opouští :D
11. 11. 2019 04:32
Re: je tam toho
...přijde mi, že se vyžíváš v tom, kdy člověk jde na veřejné wc a ono je špinavé a smrdí. Ty si tam sedíš a ještě si libuješ, píšeš o tom atd.