Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpina představuje modernizovanou B8 Gran Coupé. Má podsvícené ledvinky a 621 koní

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Krátce poté, co BMW představilo omlazenou řadu 8, přichází Alpina s modernizovaným modelem B8 Gran Coupé. Ten vychází z BMW M850i xDrive Gran Coupé.

Německá automobilka samozřejmě přejímá většinu novinek "osmičky", takže zákazníkům nabízí zejména podsvícenou masku chladiče nebo větší displej multimediálního systému v kabině. Úhlopříčku má 12,3".

V několika ohledech se ale B8 liší, má například jiný nárazník, jehož spodní část tradičně zdobí nápis Alpina. Jiné je také provedení zadních partií, kde najdeme difuzor a čtyři kulaté koncovky výfuku. A samozřejmě nechybí klasická 20paprsková kola Alpina s průměrem 21 palců. Na zimu výrobce nabízí dvacítky ve stejném designu.

Vůz na oficiálních fotkách se dále chlubí tradiční zelenou metalízou (Alpina Grün II), v nabídce samozřejmě budou i jiné barvy karoserie, včetně dalšího charakteristického odstínu: modré Alpina Blau.

V interiéru si můžeme všimnout loga automobilky Alpina v ovladači iDrive, speciální plaketky na středové konzole, nebo nápisu Alpina na digitálním přístrojovém panelu. Ovladač automatické převodovky je ve skleněném designu, který známe z vozů BMW, novinkou je označení modelu B8 ve skleněné části. A společnost se také chlubí vlastním čalouněním volantu.

Protože B8 vychází z provedení M850i, ukrývá se pod kapotou dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec o objemu 4,4 litru spojený s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Alpina ovšem na motoru provedla několik úprav, jejichž výsledkem je navýšení výkonu ze standardních 390 kW na 457 kW a točivého momentu z 750 Nm na 800 N.m.

B8 tak šlape na paty superrychlému BMW M8 Competition Gran Coupé, které láká na výkon 460 kW a krouťák 750 N.m. Alpina navíc zrychluje z klidu na stovku za 3,4 sekundy a rozjede se až na 324 km/h. M8 na 100 km/h vypálí za 3,2 sekundy a nejvyšší rychlost má omezenou na 290 km/h.

Alpina věnovala pozornost také podvozku, novinkou jsou pružiny Eibach, tužší stabilizátory, přepracované uložení náprav nebo odlišně naladěné řízení.

Německá firma, která má status automobilky, začne modernizovanou B8 prodávat v červenci, cena startuje na částce 162.100 eur, což je v přepočtu asi 3,93 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - MS-sport
2. 2. 2022 03:53
Re: Pár nepřesností ...
:-! :yes:
Avatar - Seeloewe
1. 2. 2022 21:33
Pár nepřesností ...
M8 Gran Coupé Competition rozhodně nemá V-max omezenou na 290 km/h, jak se píše v článku. Standardně je V-max 250 km/h, s M Driver's Package je to 305 km/h.