Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

AM General nabídne civilní Humvee jako stavebnici

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Příznivci klasického vojenského Humvee mají možnost pořídit si zcela nový vůz schválený pro běžný provoz. Má to ovšem jeden háček, budou si ho muset sestavit sami.

Společnost AM General, která stojí za vývojem a výrobou vojenského vozidla HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) známého jako Humvee hodlá tento stroj opět nabízet civilním zákazníkům.

Kořeny Humvee sahají až do konce sedmdesátých let. Jeho sériová výroba pro armádu se naplno rozběhla v roce 1985 a v řadě různých verzí se vyrábí dodnes. Jeho vzhled a výkony stály za zájmem ze strany civilních zákazníků a v roce 1992 jim byl poprvé nabídnut civilní Hummer.

AM General vyráběl civilní Hummer ve své vlastní režii do roku 1999, kdy začal spolupracovat s koncernem General Motors. Ten tehdy v rámci dohody o spolupráci získal výhradní práva na vlastnictvím značky Hummer a off-road doposud známý pod tímto jmeném byl dodatečně označen jako H1.

V následujících letech General Motors pod značkou Hummer představil několik nových modelů, aby nakonec jejich produkci v roce 2010 ukončil. Na původní model H1 navázal nejprve H2 v roce 2001 a o tři roky později byl představen menší H3. Historie civilního Hummeru H1 se pro klesající odbyt uzavřela v roce 2006.

Nyní se má Humvee podívat do civilu podruhé a opět se má jednat o samostatný krok společnosti AM General. Jméno Hummer sice již použito nebude, protože na ně nemá firma práva, ale všechny schopnosti a vzhled jsou stejné jako před dvaceti lety.

Jeden zásadní rozdíl se u civilního Humvee oproti prvním Hummerům z roku 1992 objevuje a nejde o jméno. Tehdy se jednalo především o hračku pro movité zákazníky, kteří si objednávali vozy vyrobené podle svých představ. Tentokrát si civilní Humvee s největší pravděpodobností pořídí jen ti největší nadšenci s dostatečně velkou a dobře vybavenou garáží.

AM General totiž hodlá na civilním trhu nabízet Humvee série C jako stavebnici. Zákazník dostane za 59.000 amerických dolarů (zhruba 1,22 milionu Kč) rozložený vůz bez motoru a převodovky. Ideální pohonnou jednotkou má být pro tento stroj, vzhledem k jeho příbuzenské vazbě s H1, motor Duramax V8 Diesel ve spojení s převodovkou Allison.

Podle výrobce by měl být zákazník schopen postavit kompletní a funkční civilní Humvee schválený pro běžný silniční provoz za 75.000 amerických dolarů (okolo 1,55 milionu Kč), což je téměř o polovinu nižší částka než je 140.000 amerických dolarů (přibližně 2,9 milionu Kč), což byla cena Hummeru H1 Alpha v roce 2005.

Humvee série C postavený ze stavebnice dodané přímo od AM General nenabídne tak komfortní interiér s kompletním čalouněním a poměrně luxusní výbavou jako měl Hummer H1, protože je to v podstatě stále vojenský stroj. Na druhou stranu může jeho majitel počítat se stejnými schopnostmi při jízdě v terénu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - Barrichello
6. 8. 2012 08:50
Je to dobrá zpráva
že se Humvee vrací, myslím že nadšenců bude po celém světě celkem dost.
Avatar - Blue Sun
5. 8. 2012 22:06
Re: Mít
Nevím, zda silniční daň, ale stoprocentně musíš mít řidičák C. To je docela omezující pro spoustu nadšenců.
5. 8. 2012 19:57
Re: Mít
Není potřeba čekat na stavebnici, Humvee můžete mít již dnes a za podstatně nižší cenu, včetně zajištěného servisu a dodávky náhradních dílů. Více buď přímo v Hummer Centru, nebo na website humveeshop.info :-)
5. 8. 2012 14:21
Re: Mít
Někde na Moje.auto si to dovezl někdo jako repas po US armádě a myslím, že s tím v poho jezdil. :-)
Avatar - positivemind
5. 8. 2012 13:35
Re: Mít
Mě by zajímala krabice, ve které to dodají :-)

Každopádně dovést to k nám musí jen opravdový fanda co neví co s penězi... připočítej ceny + 30%, jestli to bude mít i evropskou homologaci je otázka