Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Americké muzeum prodává Tatru 815. Co říkáte na cenu?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Lane Motor Museum ve městě Nashville patří mezi nejoblíbenější automobilová muzea ve Spojených státech amerických. A to i díky pozoruhodné sbírce evropských vozidel.

V kolekci nechybějí ani vozy z bývalého Československa, například automobily značek Aero, Škoda a Tatra. Muzeum má také stroje Jawa, Velorexy nebo vůz Praga.

Aktuálně se muzeum snaží jednoho českého vozidla zbavit. V nabídce aut, která jsou k mání, se objevila Tatra 815, tedy jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších nákladních automobilů české a československé produkce. Tatra 815 se veřejnosti poprvé představila na 24. Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v září roku 1982.

Video se připravuje ...

Exemplář, který prodává Lane Motor Museum, je z roku 1994, má střední kabinu s nástupem před přední nápravou a třínápravový podvozek 6x6. O pohon se stará vzduchem chlazený dvanáctiválec Tatra o objemu 19 litrů, přeplňovaný dvěma turbodmychadly. Spojený je s automatickou převodovkou Allison.

Muzeum prozrazuje, že tatrovku si jako novou objednala jistá aljašská společnost zabývající se těžbou dřeva. Firma vozidlo používala jako vyprošťovací vozidlo a k převozu poškozené těžební techniky. Nyní má najeto asi 65 tisíc kilometrů.

Muzeum dále tvrdí, že 815 s hydraulickým navijákem je v dobrém, funkčním stavu a že má nové baterie. A vtipná je poznámka, že nejbližší prodejce se nachází ve Venezuele.

Tatrovka je na prodej za 45 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 960 tisíc korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme